Özet: Şeyh Galip'in altı ay gibi kısa bir sürede kaleme aldığı Hüsn ü Aşk, klasik Türk edebiyatının önemli mesnevilerindendir.
Şeyh Galip'in eserlerinin en önemli yönlerinden birisi de tasavvufi temellere sahip olmasıdır. Tasavvufu, sembolizmle birleştiren üslubu ile Türk edebiyatının modern çağının öncülerinden kabul edilir.
(Orhan Pamuk kitabının bir basımında kendisi anlatıyor) Kitap Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. Kitaptaki Milliyet yazarı "Celal Salik" Mevlana Celaleddin Rumi; avukat Galip, Mevlana'dan 5 yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş Şeyh Galip'tir.
Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
DÎVÂN (ŞEYH GÂLİB) Asıl adı Muhammed Es'ad olan Şeyh Gâlib'in (d. 1171/1757 - ö. 1213/1799) şiirlerini ihtiva eden eseri. Şeyh Gâlib, şiirlerinde önce Es'ad, sonra Es'ad ile beraber Gâlib, daha sonra ise sadece Gâlib mahlasını kullanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki en önemli şairlerinden olan Şeyh Galib, aynı zamanda Hindistan'da gelişen ve 17. yüzyılda Anadolu'yu tesiri altına alan Sebk-i Hindî'nin Türk şiirindeki en önemli sesi kabul edilir (Kalkışım 1994: 13).
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Gâlib'in en önemli eserleri Dîvân'ı ve Hüsn ü Aşk mesnevisidir: 1. Dîvân: Dîvân'ını 1195/1781 senesinde, 24 yaşındayken tamamlayan Şeyh Gâlib klasik Türk edebiyatında çok az kullanılanlar da dâhil olmak üzere çok çeşitli vezinlerde hemen hemen bütün klasik nazım şekillerinde şiirler yazmıştır.
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Temelde, karısı Rüya'yla İstanbul'da, Nişantaşı'nda yaşayan otuz üç yaşındaki avukat Galip'in, bir gün evi terk eden karısını ve amcasının oğlu gizemli köşe yazarı Celal Salik'i İstanbul sokaklarında aramasını anlatan Kara Kitap, aynı zamanda bir polisiye romandır.
Celal karakterinin Fazlullah Esterabadi ile özdeşleştiği romanda, Galip Hurûfîlerin yüz okuma, rüya yorumu, sayı ve harf sembolizmi vb. yöntemlerini kullanarak dünyanın gizemlerini çözmeye çalışır. Galip karısı Rüya'yı ararken çıktığı yolculukta Hurûfîlerle ve Hurûfîliğe dair izlerle karşılaşır.
Şeyh Gâlib (ö. 1799) Klasik Türk şiirinin meşhur şairlerinden biridir. Mevlevi şeyhi olması, üslup sahibi bir şair olarak yenilikler getirmesi, Türk Edebiyatı'nda Hint üslubunu zirveye çıkarması gibi yönleriyle edebiyat tarihlerinde kıymet ve kabul gören bir isimdir.
mesnevisi temel alınmıştır. Nitekim Şeyh Galip'in vahdet-i vücûd doktrinini dile getirdiği en önemli eseri de Hüsn ü Aşk mesnevisidir.
Şeyh Gâlib'in İncelediğimiz Şiirinin Metni
Yapılan çalışmada, Şeyh Gâlib'in bilinen bestelenmiş tüm şiirlerinin tam metni kullanılmıştır. Ancak, sadece gazel formundan örnek olarak seçilen şiiri- nin bütün beyitleri bu bölümde yer almaktadır.
Şeyhi erken dönem Divan Edebiyatı şairlerindendir ve divan edebiyatının gelişmesine büyük katkısı olmuştur.
Şekil Özellikleri Başta da belirttiğimiz gibi, mesnevî, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşmuş bir nazım şeklidir (aa/bb/cc...). Beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki ile on binlerce beyit arasında değişen bir genişliktedir.
Aynı zamanda bir hekim olan Şeyhî; Çelebi Mehmed'i tedavi edince, Çelebi Mehmed ona bir köy (Tokuzlu Köyü) hediye eder. Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır.
Yûsuf-ı Sîneçâk, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) 26000 beyit tutarındaki Mesnevî'sinden, aralarında anlam bütünlüğü olan 366 beyti seçmiş, adını da Mesnevî'de yer alan bir beyitten alıp Cezîre-i Mesnevî diye koymuştur. Bu eser, özellikle Mevlevîler arasında çok beğenilmiş ve okunmuştur.
Victoria Rowe Holbrook'un dediği gibi “Hüsn ü Aşk, Mevlana'nın hiç anlatmadığı, 'suret bakımından da, mana bakımından da ödülü kapan' üçüncü şehzadenin öyküsü olarak algılanabilir.” (Holbrook 2018: 85). Şeyh Gâlib, 19 ve 20. yüzyılda edebiyat çevrelerinde adından sıklıkla söz edilen bir şairdir.
Eser kurgusal bağlamda, Hüsn adında bir kız ile Aşk adında bir erkeğin aşkını anlatır. Mesnevi, tasavvufî alt yapısı ve kullanılan sembolik dil açısından ayrıca önemlidir. Eserde geçen kabile, şahıs yer adları eserin alegorik bir eser olduğunu sezdirmektedir.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Şeyhî'nin Hüsrev ü Şirin'i
15. yüzyılda Şeyhî'nin kaleme aldığı Hüsrev ü Şirin, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. 6944 beyittir.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri