Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip.
Şeyhî; 14. yüzyılın güçlü beyliklerinden Germiyanoğulları Beyliği'nin sınırları içerisinde, 773/1371-778/1376 (Timurtaş 1968: 56) ya da 786/1385-792/1390 yılları arasındaki bir tarihte Kütahya'da dünyaya geldi (Kurnaz 1997: 33).
14. yüzyılın sonu ile 15. Yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Şeyhî klasik Türk Edebiyatının kültürel zemininde yer almış ve bu edebiyatın oluşumuna büyük katkı sağlamış önemli bir şairimizdir.
Harnâme, 15. yüzyılda kaleme alınan bir metindir.
Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi
Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.
İlgili 45 soru bulundu
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir: Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır. Veli olması yeterli değildir, aynı zamanda mürşid olmalıdır. Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyr ü süluk) tamamlamış olmalıdır.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Şeyhî, kaside ve mesnevide zamanının en ileri gelen şâiri idi. Köyünde uğradığı saldırı üzerine Harnâme (Eşeknâme) isimli mesneviyi yazar. Bu eser ilk fabl türünde eserlerin başında gelir.
hekim, din bilgini ve şairdir. asıl adi yusuf sinaneddin. ankara'da hacı bayram veli ye baglandiktan sonra 'şeyhi' mahlasını almıştır. divan şiirinin ilk usta sairlerindendir.
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Her üç eser de Harnâme'nin yazılış nedenini, Şeyhî'nin kendisine Çelebi Mehmed tarafın- dan verilen Tokuzlar köyüne giderken, yolda, tımarın eski sahipleri tarafından uğradığı tecavüz olayına bağlarlar.
Hicrî 1362 / miladî 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Taruni köyünde doğan Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî, babası Gavs-ı Âzam Şeyh Seyyid Abdülhakîm Elhüseynî (kuddise sırruhû) Nakşibendî – Hâlidî Şeyhi idi.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Eşek sözcüğü Uygur Türkçesi döneminden itibaren yazılı metinlerde görülmektedir. Eşek için sözlüklerde verilen ilk tanım dört ayaklı uzun kulaklı bir yük hayvanı tasvirine dayalıdır.
Eşek (Equus asinus), atgiller (Equidae) familyasının evcilleştirilmiş türlerinden biridir. Eşekler, ilk kez MÖ 3000 civarında Mezopotamya veya Mısır'da evcilleştirilmiş ve dünyaya yayılmıştır.
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli.
Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere kaleme alınan Har-nâme, adından da anlaşılacağı üzere eşek hikâyelerinden oluşan bir latifeler bütünüdür.
Edebiyatımızda mizah alanında yazılmış ilk örneklerden ve bu sahanın şaheseri kabul edilen Harnâme, temiz bir Türkçe ve mizahi bir üslûpla yazılmasının yanı sıra sosyal tenkit içermesi yönüyle de son derece önemlidir.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Hem baba hem anne tarafından Hz. Ali'nin soyundan gelenlere aynı zamanda “seyyidü's-sâdât” (tabâtabâ) denilir (Tâcü'l-ʿarûs, “ṭbṭb” md.; EI2 [İng.], III, 950). Câhiliye döneminde kabilenin yaşlıları tarafından seçilen ve başkan olarak tayin edilen kimselere seyyid, reis veya şeyh adı veriliyordu.
Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir. Mürşid Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Şeyh tasavvuf literatüründe şeriat, tarikat ve hakikat ilimlerini tahsil edip bu alanlarda söz sahibi olan kimsedir. Ayrıca bir şeyhe bağlanıp seyr-ü sülûkunu tamamlayan kimselere denir. Bu makama erişen kimselere ise şeyhü'l-ârifîn denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri