Evlilik büyük ölçüde insanın kendi tercihinin geçerli olduğu kader sınıfına (ihtiyarî kader) girer. Böyle olmasaydı Peygamber Efendimiz (asm) eş seçiminde dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye etmezdi. Kader, Allah'ın ilminin bir unvanıdır.
Kaderin rolü nedir? Her şey takdir iledir. Evlenmek, nasibi çıkmak veya çıkmamak da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır.
Değerli Kardeşimiz; Başta evlilik olmak üzere, irademizle tercih etiğimiz her şey ihtiyari kader dâhilindedir.
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Evlilik dahil her şey yüzde yüz kaderledir. Ama biz, kaderimizi bilmediğimiz için üzerimize düşen araştırmayı, incelemeyi yapıyoruz.
İlgili 35 soru bulundu
Son 3 yılda 130 bin 18 yaş altındaki kız çocuğunun gelin edildiği Türkiye'de, öncelikle “zorla evlendirilmenin” suç kapsamına alınarak Türk Ceza Kanunu'na girmesi gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Evlilik kesinlikle kaderin sonucudur. İnsan kaderine koşar, kader insanı bulur. Allah yazar da kul bozarmış, nereden çıktı bu?
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
(İsra suresi 13. Ayet ) KADER GAYRETE AŞIKTIR 🙏🙏
Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
Evlilik ve kader ilişkisi de tıpkı böyledir. Edilen samimi ve içten dualar sayesinde kişinin kaderi değişebilir. Değişmeyen kişilerde ise Allah (c.c) bu durumu bir imtihan olarak kuluna sunabilir. Allah (c.c)'un kulunun duasının karşılığını dünyada değilde ahirette görmesini de sağlayabilir.
Bu rivayete göre ise; birden fazla evlilik yapan kadının son kocasıyla evleneceği anlaşılıyor. Son kocasıyla evlenmesi; huy cihetiyle birbirinden üstün olmayan eşleri arasında seçim yapamadığı zaman geçerli olabilir.
Türk Medeni Kanun ve yasalarında belirlenen bir sebebe dayanarak evlilik birliğinin hakim kararı ile sonlanmasına boşanma denir. Türk Dil Kurumu'na göre kader;"Genellikle kaçınılmaz olan kötü talih" anlamına gelmektedir. -Peki şimdi soralım, Boşanamamak kader mi? Hayır, boşanamamak kader değildir.
Rüyasında evleneceği kişiyi gören rüya sahibinin, rüyası genel olarak olumlu bir şekilde yorumlanmaktadır. Gerçekte evlenecek olan kişinin böyle bir rüya görmesi istediklerinin gerçekleşeceğine dair yorumlanmaktadır.
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Kader gayrete aşıktır, anlamlı sözlerden bir tanesidir. Bu söz, kişilerin her zaman doğru şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtir ve pes etmeden mücadele etmesini söyler. İnsanların yapacakları işlerle kendi kaderini belirleyeceğini söyler.
İsra Suresi 13. ayetini bazı kişiler “Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık” şeklinde tercüme etmektedirler. Halbuki bu tercüme yanlıştır.
(Necm,39) Biz dedik; Nasipse olur, kısmetse olur. Allah dedi ki; Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. (İsra,13) Sonra oturduk beceriksizliğimize, kader deyip ağladık. “Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık”(isra,13.)
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.
- Sosyal medyada, kaderi değiştiren dua diye bir dua paylaşılıyor, doğru mu? - Dua şöyle: Allâhumme innî es'eluke bienne lekel hamdu lâ ilâhe illâ entel mennânu yâ hannân yâ mennân yâ bedîas semâvâti vel ardi yâ zel celâli vel ikrâm.
Nasip de Allah'ın takdirine ve dilemesine bağlıdır. Bu yüzden kadere iman edip teslim olan ve kısmetine rıza gösteren kişi, kederden emin olur. Nasip meselesinde insan cüz'i iradesini kullanıp üzerine düşeni yerine getirmekle mükelleftir, neticeyi vermek ise Allah'ın takdiridir.
Türkiye'de kadınların 2/3'sinin erkeklerin ise 3/4'nün ikinci defa evlendiǧi görülüyor. İki evlilik arasındaki bekleme süresi genellikle 3-5 yıl arasında, bu süre erkeklerde daha kısa iken kadınlarda daha uzun oluyor.
Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'ne devam etti, akabinde Marmara Üniversitesi'nin ilâhiyat fakültesinde bir yıllık eğitim aldıktan sonra Mekke Umm Al-Qura Üniversitesi'ne geçiş yapıp orada "usül-u fıkıh" bölümünden mezun oldu.
Büyük muhaddis Abdulfettah Ebu Gudde, Hindistanlı büyük âlim Ebu'l Hasen En'Nedvi ve son dönem Osmanlı ulemasından Mehmet Emin Saraç hocaefendi, icazet aldığı hocalardan bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri