Bazı kayıtlarda 276 kg olarak geçen top mermisinin aslında 215 kg ağırlığında olduğu, Osmanlı döneminde Almanya ile olan ağırlık birimi farkından dolayı, merminin ağırlığının şehven 215 okka (yaklaşık 276 kg) olarak kayıtlara geçtiği düşünülür.
Peki, Seyit Onbaşı (Kocaseyit-Seyit Ali) kimdir? İşte Seyit Onbaşı'nın hikayesi... Çanakkale muharebeleri sırasında kaldırdığı 276 Kg.lik top mermisiyle ünlenen ve tarihe geçen Kocaseyit (Seyit Ali), 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinde yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.
Yaşım 61. 61'i bekledim. Şehrim 61, yaşım 61, eserimin boyu 2 metre 61 santimetre. 61 kilogram ağırlığında malzeme kullandım." diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kaderini değiştiren Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında en önemli rolü olan Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı'nda 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak namluya yerleştirmiştir. Seyit Onbaşı, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde anılıyor.
Çanakkale Zaferi'nin en önemli kahramanlarından Seyit Onbaşı, iki silah arkadaşıyla birlikte 18 Mart Zaferi'nde önemli rol aldı. Sırtında taşıdığı 215 kiloluk mermiler düşman zırhlılarına kabusu yaşattı. 3 askerin kahramanlık hikayesi haberimizde.
İlgili 30 soru bulundu
Aynı köyden Şakir kızı Emine ile evlenerek beş çocuğu dünyaya gelmiştir.
Balıkesir'in Havran İlçesi Koca Seyit Köyünde bulunan Çanakkale Kahramanımızdan Seyit Onbaşinin anısını yaşatmak için yapılan müze 2018 yılında açılmış. Koca Seyit adıyla anılan Seyit Onbaşı Havran doğumludur.
Seyit Onbaşı 18 Mart 1915 günü Çanakkale Zaferi'nde kaldırdığı 215 kiloluk top mermisi ile İngiltere'ye ait Ocean zırhlısını dümeninden vurarak kontrolden çıkmasına ve bir mayına çarpıp batmasına sebep olmuştur.
Balıkesir. Çanakkale Savaşları'nda sırtladığı büyük top mermisini kundağa yerleştirerek İngiliz zırhlı donanması "Ocean"ın vurulmasını sağlayan ve Osmanlı Ordusunun muharebeleri kazanmasında büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı, vefatının 81'inci yılında anılıyor.
İşgal güçlerinin zırhlısı, Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarparak battı. Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan muharebelerin ardından köyüne dönerek ormancılık ve kömürcülükle uğraşan, "Çabuk" soyadını alan Seyit Onbaşı, 1 Aralık 1939'da 50 yaşında vefat etti.
Üçüncü atışında İngilizlerin en büyük savaş gemilerinde olan HMS Ocean adlı gemiyi dümen donanımından (arkadaki pervaneden) vurdu. Atılan top, geminin su kesiminin altına isabet ederek geminin yan yatmasına neden oldu.
Yoksul topraksız bir köylünün çocuğu olan Seyit, 1909 yılında, yirmi yaşında askere alındı. 1912 yılında Balkan Savaşı başlamıştı. Seyit, o zaman üç yıllık askerdi. Balkan Savaşı'na katıldı. 1914'de Birinci Cihan Harbi patlayınca, Seyit, terhis edilmedi. Topçu eri olarak Çanakkale'ye gönderildi.
57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinin Çamlık Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Yoksul topraksız bir köylünün çocuğu olan Seyit, 1909 yılında, yirmi yaşında askere alındı. 1912 yılında Balkan Savaşı başlamıştı. Seyit, o zaman üç yıllık askerdi.
İki top mermisinin de aynı çapta olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, "Top mermilerinden birinin çekirdek kısmı yok, sadece içerisinde barut bulunan kapsülü var. Diğer top mermisi ise barut dolu, kapsülü ve ucundaki çekirdeği ile tamamen orijinal haliyle kendini korumuş.
Kilitbahir kalesini geçtikten sonra yolun sağında Rumeli Mecidiye Tabyasının alt tarafında, deniz kenarında, Havranlı Seyit Onbaşı savaşın seyrini değiştirmiş, Deniz savaşının tüm şiddetiyle devam ettiği bir anda, vinci bozulan topun 275 kgr.
18 Mart 1915'te Çanakkale Savaşı'nın en yoğun anlarından biri yaşanıyordu. Düşman gemileri boğazı geçmeye çalışırken, Seyit Onbaşı ve arkadaşları onları durdurmak için canhıraş bir mücadele veriyordu. Seyit Onbaşı, mermi kaldıran vinç arızalandığında, 275 kiloluk mermiyi sırtına alarak topa taşımaya karar verdi.
Seyit Onbaşının dördüncü kuşak torunu olan Ezgi YIKAR ise Seyit Onbaşı hakkında büyüklerinden duyduğu hayat hikâyesini anlattı.
BALIKESİR - Attığı top mermisi ile Çanakkale Deniz Savaşları'nın gidişatını değiştiren Seyit Onbaşı'nın (Seyit Çabuk) 2. kuşak torunu, dedesinin savaş sonrasında memleketi Balıkesir'in Havran ilçesinde yaşadıklarını anlattı.
Savaşlarda geçen ömrünü, yorgun bedenini yine bu topraklarda istiratgaha bırakan Koca Seyit'in kabri, Havran'ın Kocaseyit Köyü'ndedir. İlk adı Manastır olan sonra Çamlık adını alan ve Seyit Ali'nin vefatından sonra da Kocaseyit adı verilen bu köy, her yıl binlerce kişiyi misafir eder.
Bunun üzerine Seyit Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi. 1918 yılında köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934'de çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı.
O atıştan sonra Müstahkem Mevki Komutanı, Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğraf çekilmesini istedi ancak Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Bunun üzerine Harp Mecmuası için ancak tahta bir mermi maketiyle fotoğraf çekilebildi.
Mecidiye Tabyası'nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartan araştırmacılar, Seyit Onbaşı'nın sırtladığı net kütlenin 215 kilogram olduğunu belirlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri