Gerçek tarçın olarak da bilinen Seylan tarçını, özellikle Sri Lanka'da yetişen, tropik bir ağacın iç kabuğudur ve kırılarak kurutulur. Çin tarçını olarak da bilinen Cassia tarçını ise, ucuz olması sebebiyle piyasada kolaylıkla bulunan klasik tarçındır.
Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Kumarin içeriğinden dolayı Çin tarçını yerine Seylan tarçını kullanmak daha güvenli olacaktır. Kan şekerini düşürüyor, tatlı isteğini kesiyor, çok faydalıymış diye düşünüp fazla miktarlarda tüketirseniz, sağlıklı bir besinin zararını görebilirsiniz.
Kullanılan iki türü vardır. Seylan ve Çin tarçını. Seylan tarçının aroması daha hoş, tadı daha güzeldir. Bu yüzden gıda maddelerinde kullanılır.
Tarçın Nerede Yetişir? Hoş kokulu ve aromatik bir bitki olan tarçın özellikle tropik ülkelerde yetişir. Günümüzde tarçının en çok yetiştiği ülkeler Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Brezilya olarak bilinir. Bunun yanı sıra bir kültür bitkisi olan tarçın çoğunlukla Jamaika'da da yetişmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Dışındaki mantar tabakası soyulmuş, bu bakımdan Çin Tarçınından farklı; Seylan Tarçını gibi kokuyor ama görünüşü ince dokulu değil, bayağı kalın bir kabuk. Bu tarçın “Saygon Tarçını” ya da “Vietnam tarçını” olarak biliniyor.
Ayrıca çubuk Seylan tarçını, faydaları sebebiyle özellikle anne sütü arttırıcı olarak çay gibi demlenerek içilir. Çin tarçınından farklı olarak kabuk tarçın, direkt hiçbir şey yapmadan kıtır kıtır şeker gibi yenebilir. Son derece lezzetli bir tadı vardır. Bu şekilde maksimum faydası da alınmış olur.
Çubuk ya da toz şekliyle tüm dünyada bol miktarda tüketilen bu ürünün “has”ı Seylan tarçını denilen Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşeller'de üretilenidir.
Aktaş, 'Seylan tarçını 10 liraya mal oluyorsa 100 liraya satılıyor, Çin tarçını 1 liraya mal oluyorsa 100 liraya satılıyor. Gerçek tarçını bilmeyen vatandaşlarda haliyle hangi tarçını aldığını bilemiyor. Bunun içerisinde tarçına aroma veren 'ojenol' maddesi var.
Günümüzde toz tarçın yerine kabuk tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
SAHTE TARÇIN NASIL ANLAŞILIR? Toz tarçının içine batikon koyup, karıştırıldığında mavi renge dönüşüyorsa o zaman bunun zehirli tarçın olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca gerçek tarçının çubukları çift taraflı kıvrımlara sahiptir ve aroması çok daha keskindir.
Seylan Tarçınının faydaları:
Tarçının en bilinen ve en büyük faydalarından biri, kan şekerini düşürmesidir. İltihap önleyicidir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kokusunun hafızayı arttırmaya etkisi bulunur.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, "Kapalı ambalajlarda tıbbi tarçın olduğu belli olan ürünleri alın.
Organik Seylon Çubuk Tarçın Nedir
Organik Ceylon veya Seylon tarçını sadece Sri Lanka da yetişen çok ama çok özel bir bitkidir. Ceylon Sri Lanka nın eski ismidir ve aslında Ceylon Çayı denildiğinde nasıl sadece Sri Lanka çayı ifade ediliyorsa, Ceylon Cinnamon denildiğinde de sadece Sri Lanka ürünleri ifade edilir.
Tarçın çeşitleri, formları ve işleme metotları bakımından farklı türlere ayrılıyor. Çubuk ve toz tarçın bunların form alternatiflerini oluştururken; işleme metotları ise ortaya Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki farklı tür çıkarıyor.
Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür. Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
Şeker (Tip 2 Diyabet) hastalarına yönelik yapılan araştırmalarda Tarçının şekeri %20 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla Seylan tarçını şeker hastaları için mükemmel bir ilaçtır.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Tablet şeklinde kullanıldığında, pek çok çalışmada yan etkilerden kaçınmak için tarçının genellikle karbonhidrat açısından zengin bir yemekle birlikte alınan günlük 500 miligram ile 6 gram (1 çay kaşığı) arasında tüketilmesi tavsiye edilir.
Tarçını Kimler Kullanamaz? Düşük şekeri olan bireyler, tarçına alerjisi bulunan kişilerin kullanmaması tavsiye edilmiştir. Tarçın, fazla kullanılmasa bile, kaşıntı ve mide ülserine neden olabilir.
Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Yatmadan önce bir kase tarçınlı yoğurt tüketerek zayıflamanıza yardımcı olabilirsiniz. Tarçınlı yoğurt bu şekilde hızlı bir yağ yakımını başlatacak ve uykuda bile yağ yakmaya devam edeceksiniz. Düzenli olarak spordan sonra ya da ara öğünlerinizde tarçınlı yoğurt tüketerek zayıflayabilir ve yağ yakabilirsiniz.
Sri Lanka'ya özgü Seylan tarçını ise daha nadir erişilebilen, daha yoğun aromaya ve tatlımsılığa sahip, elde kolayca dağılabilen ince kabuklu bir tür.
Akşam yatmadan bir bardak suyun içine bir adet çubuk tarçın, 2 karanfil, 1 dilim limon ekleyin. Sabah kalkar kalkmaz bu suyu için. Bu gün içindeki kan şekerini kontrol altına almanızı sağlar, tatlı ihtiyacını bastırır.
Tarçınlı su, kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda regl sancılarını hafifletir, sindirimi düzenler, kolesterolü düşürür ve baş ağrısına, boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir. Yapılışı ise oldukça kolaydır: 5 su bardağı suya 4 tane çubuk tarçın eklenir ve kaynatılır, uzun süre kaynaması şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri