Kamalı vanalar; genellikle su uygulamalarında kullanılır ancak proses akışkanlarının kontrolünde de kullanılabilir. Paralel vanalar; genellikle yüksek basınçtaki buhar uygulamalarında kullanılırlar. Plug vanalar;etrafı kirletme durumu yüksek olduğu için çok tercih edilmez.
Bir küresel vana birkaç parçadan oluşur. Bu parçalar arasında valf gövdesi, döner bilya, gövde ve yuvalar bulunur.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Valf, akışkan içeren tesisatlarda koşula bağlı olarak açılıp kapanan bir çıkış öğesidir. Genellikle akışkan basıncının önem arz ettiği sistemlerde basıncın yükselmesi halinde sistemden dışarıya akışkan tahliye ederek basıncı düşüren ya da acil bir durumda akışkan iletişimini kesen emniyet araçlarıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Vanalar, çeşitli amaçlar için farklı boyutlarda ve farklı malzemelerden üretilebilir. Vanaların kendi içlerinde, radyatör vana, selonoid vana, şiber vana, küresel vana, termostatik radyatör vana, flanşlı vana, olarak çeşitlere ayılır. Vanalar, günümüzde geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Paslanmaz dişli küresel vanalar genellikle basıncın düşük olduğu hatlarda kullanılır. Bu hatlara dişli olarak bağlandıkları için dişli vana adını alan vanalar akış kontrolünü içlerinde bulunan ve bir yüzeyinde karşıdan karşıya tam geçiş olacak şekilde delinmiş küreler ile sağlanır.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Dört yollu vana, bir sistemdeki sıvı akışını kontrol etmek için basit bir cihazdır. Bu valfler, pompa ve tank için eşit yüzey alanlarına sahip olma avantajı ile makara tipindedir. Ayrıca dikey bir simetriye sahip olmaları, onları bir sıvı akışının kontrolünü gerektiren uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Kosva vanalar kolon musluğu veya kolon vanası olarak adlandırılır. Bu vanalar ısıtma tesisatında kolon altlarında konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü ile vanalardan ayırt edilir. Bir tamirat anında veya başka maksatlarda kolonlardaki suyu kesmek veya boşaltmak için kullanılır.
KAS Termostatik Vana
KAS, kaliteli ve dayanıklı termostatik vanalar üreten bir Türk markasıdır. KAS termostatik vanalar, yüksek kaliteli malzemelerden yapılmıştır dolayısıyla sıcaklık ayarları hassas bir şekilde yapılır. Ayrıca bu cihazlar enerji tasarrufu sağlar ve konforlu bir yaşam alanı sunar.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Sızdırmazlık konusunda küresel vana kelebek vanaya göre daha güvenilirdir. Kelebek vana da sızdırmazlık açısından iyi sonuçlar verir ancak özellikle gaz taşınan hatlarda küresel vanalar daha fazla tercih edilmelidir. Küresel vananın tercih edilmesi gereken bir diğer durum ise yüksek basınçtır.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
Yani kaloriferleriniz çalışırken musluktan sıcak su almak istediğinizde üç yollu vana motoru konumunu değiştirerek musluklara sıcak su akışını sağlayacaktır. Üç yollu vana motorunuz bozulur ise, musluktan sıcak su alırken kaloriferleriniz ısınmaya bilir (ya da tam terside olabilir).
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Bıçaklı Vanalar, çamur ve aşındırıcı uygulamalar için geliştirilmiştir. Özellikle aşındırıcı partiküller içeren akışkanlarda sıklıkla kullanılırlar. Bu vanalar akışkan geçişini, akışa dik bir bıçak (sürgü) ile kestikleri için isimleri bıçaklı vanadır.
Balans vanaları, ısı transferi istediğimiz cihazlar ve ünitelerden tasarlanan debinin üstünde bir akışı engelleyerek, sistemin sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasını, tasarlanan sıcaklıklara en maliyetsiz şekilde ulaşılmasını ve konfor şartlarının sağlanması için kullanılan vana tipidir.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Fancoil İçerisinde sıcak yada soğuk su girdisine bağlı olarak sıcak yada soğuk üfleme yaparak ortamı istenilen ısıya getiren cihazlardır.
Vimpo konik vanalar, aşınmaya mukavim vanalardır. Genelde pnömatik gönderici gibi basınçlı kapların girişlerinde kullanılırlar. Bulundukları kapta basınç arttıkça, kapatma ve sızdırmazlık iyileşir, bu yüzden yüksek basınç ve aşınmada en verimli vana çeşididir.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri