Dökülen ve hızla seyrekleşen saçlarınızın gürleşmesinin imkansız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Saçın yanlardan seyrelmesi veya önlerden açılması ile sonuçlanan saç dökülmesi, stres, yeme bozuklukları, hormonlar, mevsimler, hava kirliği gibi nedenlerden kaynaklı gerçekleşiyorsa uygun tedaviler sonucunda saç eski sağlığına yeniden kavuşur ve bu bir kellik belirtisi değildir, saç geri çıkar.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Strese, yaşa veya genetik faktörlere bağlı dökülmeler yaşıyorsanız “Dökülen saç geri çıkar mı?” sorusu aklınızı kurcalayabilir. Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
İlgili 36 soru bulundu
Saç seyrelmesi için öncelikle kaliteli şampuan tercih etmeniz gerekmektedir. Saçlarınıza uygun olan kaliteli şampuanları tercih ederek saç seyrelmesini tedavi edebilirsiniz. Saç seyrelmesi için aynı zamanda aloe vera bitki jelini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde saç seyrelmesi doğal yollardan tedavi edilir.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Saç canlı bir dokudur, saç kökü çeşitli nedenlerle canlılığını yitirirse yani ölürse, saçın yer kapladığı o bölgede saç dokusu kaybolur. Ölü saç dokusu da tekrar canlanmaz. Dolayısıyla o bölgeye tek yapılabilecek şey uygun koşullarda uzman kişiler tarafından yapılacak saç naklidir.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Saç Köklerinin Öldüğü Nasıl Anlaşılır? Saçlarınız gereğinden fazla dökülüp, dökülen saçların ucunda beyaz noktalar varsa saçınız kökten dökülmüş demektir. Eğer dökülen saçınızın yerine 2 ay içinde yeni saçlar çıkmıyorsa saç kökleriniz ölüyor demektir. Kadınlarda kan değerlerini normalleştirerek bu sorunu çözmek kolay.
Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Erkeklerde saçın uzunluğunun saç dökülmesine etkisi bilim insanları tarafından da araştırılmıştır. Saçını uzatan erkeklerin saç dökülmesi ile ilişkisi doğrudan saptanmamıştır. Bir başka deyişle erkeklerde saç uzatma ile saçın dökülmesi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.
Saç dökülmesi tipik olarak 20'li ve 30'lu yaşlarda başlar, ancak kadınlarda değişiklikler menopozdan sonra en belirgindir.
Sağlıklı saç derilerinde 100 ila 200 bin arasında saç teli bulunuyor. Bunları yıkama ve tarama gibi işlemlerden geçtiği için ortalama 100 ila 150 arasında saç teli dökülüyor. Normal bir döngüde bu dökülen saçların yerine yenileri çıkıyor. Ancak bundan fazlasının dökülmesi durumundaysa saç derisi arayı kapatamıyor.
Biotinin Saça Faydası
Saç dökülmesinde demir, çinko, folik asit, B12 ve E vitamini eksikliği gibi farklı sebeplerin olması bakımından bu vitamin tek başına bu sorunu çözemeyebilir. Ancak dökülmeleri azalttığı ve tekrar saç çıkmasına katkı sağladığı klinik araştırmalar sonucu bildirilmiştir.
Beyaz köklü saç dökülmesi, siyah köklü dökülme ile kıyaslanır ise, saçın yaş aldığını göstermektedir. Bu sorun eğer erken yaşlarda oluyorsa nedenlerinin araştırılması gerekir. Hormonal dengesizlik veya saça dışardan gelebilecek olumsuz etkiler, zamanla saç telini inceltir ve dökülmesine neden olur.
Bu nedenle yeteri miktarda D vitamini almanız hem saçlarınızın uzamasına hem de yeniden çıkmasını desteklemeye yardımcı olur.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Saç kökü sağlamsa dökülen saç yeniden çıkabilir.
Kökü olmayan yerden saç çıkması imkansızdır bu sebep ile de saç ekimi için kök alınan bölgeden daha sonra saç çıkması görülmez. Kök olan ancak kökün ölü olduğu durumlarda da yine aynı bölgeden saç çıkmamaktadır. Ölen kökler dökülür ve yerini boşluğa bırakır. Bu ise saç dökülmesi anlamına gelir.
Saçlarınızın küstüğünü uzamasının durmasından ya da yavaşlamasından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sağlıklı saçlar ayda ortalama 1-1,5 cm civarında uzamaktadır. Saçlarınızda aylar geçmesine rağmen uzama gözlemleyemiyorsanız, saçlarınız muhtemelen küsmüştür.
Beslenme rutininizde omega 3, çinko, demir, protein ile B, C, E ve A vitamini bakımından zengin besinlere daha fazla yer vermelisiniz. Ayrıca günde 2 litre su içmeyi unutmayın. Su, saça kaybettiği nemi kazandırır ve zayıf saç köklerinin güçlenmesini sağlar.
Saç bakımında önemli olan ve protein açısından zengin besinler şunlardır: Yumurta, uskumru ve somon gibi balıklar, fındık ve tohumlar, yağsız et, ıspanak ve lahana, fasulye ve baklagillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri