Ergenlik döneminde, erkek çocuklarda perde yaklaşık bir oktav düşer. Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Ergenliğe giren çocukta ses telleri nasıl değişir? Bir erkek çocuk ergenliğe erişmeden önce gırtlağı oldukça küçüktür ve ses telleri biraz küçük ve incedir. Bu yüzden sesi bir yetişkininkinden daha yüksek. Ancak ergenliğe girdikçe gırtlak büyür ve ses telleri uzar ve kalınlaşır.
17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır. Kadınlarda ses genel olarak 17 ile18 yaşlarına gelindiğinde ses değişimi tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Bunu ergenliğe kadar sürecek yavaş gelişim süreci izler. Ergenlikte ise tekrar hızlı bir gelişim süreci gözlenir ve ses bozuklukları bu dönem ile beraber kendini göstermeye başlar. Ses bozukluklarının görülme oranı yüzde 6-23 arasındadır” açıklamasında bulundu.
Yaşlanma, ayrıca sesin, ses tellerinden dudaklara doğru gidişi sırasındaki yankılama şeklini değiştirir ve bu yankılama değişikliği ses kalitesini etkiler. Yaşa bağlı ses değişikliği kadın ve erkekte farklıdır. Erkeklerde daha belirgin Erkeklerde bu değişiklik daha belirgindir.
İlgili 23 soru bulundu
Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Ergenlik çağındaki bir diğer önemli olay da boy uzunluğundaki artıştır. Ergenlikte kızlarda 20–25, erkeklerde ise 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 - 20 yaş arasında kabul edilmiştir.
* Yaşlandıkça insanın sesi kalınlaşır mı? Erkeklerde kalınlaşır, kadınlarda daha da incelir. Eğilim bu yöndedir.
Ses tonu da tıpkı koku ve yüz simetrisi gibi kişinin genleriyle ilişkili olan bir özellik.
Yedi yaşından itibaren çocukların memelerinde büyüme ve sekiz yaşında regl görülebiliyor. Erken ergenliğe giren çocuklarda bir anda boy artışı oluyor. Kemik yaşı bununla birlikte büyüyor. Kızlarda 10–11, erkeklerde ise 11–12 yaşlarında başlaması gereken ergenlik yaşı kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşına kadar düştü.
Ses kısıklığı, larenjit, alerji ve psikolojik nedenlerle gelişebilmektedir. Fakat çocuklarda ses kısıklığı akciğer hastalıkları, kimyasal gazlara maruz kalma ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Ayrıca kusma, sigaraya bağlı ses kısıklığı da meydana gelebilmektedir.
Öz. Mutasyon (ses değişimi) ergenliğin başlaması ile birlikte vücuttaki diğer değişimlere paralel olarak seste de dramatik bir değişim sürecinin yaşandığı dönemdir. Ses karakterinin şekillenerek kimlik kazandığı bu süreçte çeşitli zorluklarla karşılaşılabilir.
Ses kısıklığına neden olan, bağırmak ve yüksek sesle konuşmak gibi sesi çok fazla kullanmak, soğuk algınlıkları ve sinüs enfeksiyonları, larenjit, reflü yanı sıra nörolojik hastalıklar, kist ve polipler neden olmaktadır.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Bu dönemde çocukların ruh hallerinde sürekli değişmeler, öfke patlamaları, karamsarlık gibi durumlar hakimdir. Bu dönemde çocuklar otoriteye karşı koymaktan, eleştirmekten, hatalar bulmaktan, söz dinlememekten keyif alırlar. Bu durum anne babaları ve sosyal çevreyi zor durumda bırakmaktadır.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Çoğu insanın sesi olgunlaştıkça kalınlaşır ancak bazılarının her zaman bir tenor aralığı olacaktır. Birdenbire Prince'den James Earl Jones'a dönüşmek imkânsız olabilir ama kendini adayarak, kararlılıkla ve gayretli bir şekilde pratik yaparak herkes daha kalın, daha güçlü bir ses geliştirebilir.
Alakası yoktur. Sesin kalınlık ve inceliğini ses tellerin uzunluk ve kısalığı belirler. Kadınların ses telleri erkeklerden daha kısa olduğu için (yoksa uzunmuydu ) sesleri erkelerden incedir gibi.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
Boy uzamasının yanında kızlarda ve erkeklerde kilo artışı ve yağlanma da gözlenir. Kızlarda bu dönemde yaklaşık 16, erkeklerde ise 20 kiloluk bir artış olabilir. Bu dönemde baş kemiklerinde de büyüme görülür. Yüz kemikleri büyür, çene uzar ve kalınlaşır, burun büyür.
Erkekler genellikle ortalama 11-12 yaşlarında başlayan ergenlik gelişimlerini 14-15 yaşlarında tamamlamaktadır. Ancak geç başlayan (en geç 14 yaş civarı) ve 18-20 yaşa kadar devam eden ergenlik süreci de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri