Ayvalık'tan Şeytan Sofrası'na gitmek için ise ilçe merkezinden
Şeytan Sofrası girişi ücretsiz. Şahsi aracınla gelirsen otopark ücreti mevcut. Şeytan Sofrası giriş otopark ücreti 2022 yılı için 30 TL olarak belirlenmiş. Şeytan Sofrasını her saat ziyaret edebilirsin fakat özellikle akşam 18.00 sonrası oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Badavut Plajı, doğal bir plaj olma özelliği barındırmaktadır. Bu harika plajın sahip olduğu güzel kumu ve sakin denizi oldukça büyük bir dikkat çekiyor. Ayrıca Doğa harikası Badavut Plajı; Cennet Tepesi, Şeytan Sofrası ve Cunda Adası gibi ilgi çekici yerlere yakınlığıyla da öne çıkmaktadır.
Şeytan Sofrası: Sarımsaklı merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, ilginç efsaneleri ve muhteşem kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Şeytan Sofrası yer alıyor.
Ayvalık'a gelipte görmeden dönülmeyecek bir yer olan şeytan sofrası her saat ziyaret edilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu yönde tabelalar takip edilerek tepeye ulaşılabilmektedir. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuş çıkılarak Şeytan Sofrası'na varılmaktadır. Sönmüş bir volkanın lav birikintileri ile oluşmuş ve sofrayı andıran bir tepe olan Şeytan Sofrası, gün batımını seyretmek için turistlerin ziyaret ettiği bir noktadır.
Bunun yanı sıra çevre illerden ve şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistler plajda zaman geçirebiliyorlar. Kuzey Ege'de yer alan Sarımsaklı Plajı aynı zamanda bir halk plajıdır. Bu nedenle giriş için herhangi bir ücret verilmiyor.
Gezilecek Yerler
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
ŞEYTAN SOFRASI NEREDE? NASIL GİDİLİR? Ayvalık merkezine 8 kilometre mesafede bulunan tepeye ulaşım için belirli saatlerde Sarımsaklı'dan minibüsler geliyor.
Şeytan Sofrası'nın toplam alanı 17 hektar büyüklüğündedir. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırır. Demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil turistlerin özellikle uğradığı yerlerden biridir. Ayrıca gün batımını seyretmek için de gidilir.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
İzmir yolunun üzerinde bulunan Sarımsaklı girişinden bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Ve 1 km'lik bir yokuşu çıktıktan sonra Şeytan'ın Ayak İzi'ne ve sofrasına ulaşmış olursunuz. Balıkesir'e deniz yolu ya da kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bölgede yaşayan Rumlardan biri olan Penelope isimli bir adam, kiliseye karşı gelmiş ve cezalandırılmış. Kilise tarafından Şeytan diye nitelendirilip, kovulan Penelope gidecek yer bulamayınca bugün Şeytan Sofrası olarak adlandırılan tepeye yerleşmiş.
Ayvalık Şeytan Sofrasında bulunan en önemli yerlerden bir tanesi de ayak izi şeklindeki çukurdur. Buraya gelen kişiler mutlaka bu bölümü de ziyaret ederek dilek dileyip para atmaktadır. “Şeytanın ayak izi” olarak bilinen bu çukurun aynı zamanda mitolojik bir hikayesi vardır.
Ayvalık Limanından saat başı hareket eden feribotlar ile Cunda'ya kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Ayvalık'tan Cunda'ya vapurla gitmenin yanında bir me minibüs seçeneği bulunur. Ayvalık Cunda minibüs ücreti 10 TL'dir.
2003 - 2005 yılları arasında ATV ekranlarında seyirci ile buluşan Kurşun Yarası, dizisi izleyenelere Cunda sokaklarında nostaljik bir yolculuk yaşattı. Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan dizide, Yunan askerlerine karşı halk direnişi konu alındı. Çekimler için Cunda (Alibey) Adası, pazar yerinde film platosu kuruldu.
İstanbul'dan İDO Bandırma feribotlarına binip Bandırma'ya gelerek oradan da Cunda Adası'na gidebilirsiniz. Cunda Adası'na feribot ile ulaşabilmek için Ayvalık Limanı'ndan kalkan feribot seferleri kullanılmaktadır. Karşılıklı olarak Cunda Adası ve Ayvalık Limanı'ndan her saat başı feribot seferleri düzenlenmektedir.
Ayvalık'ın en sevilen, mavi bayraklı Badavut Plajı, Sarımsaklı'nın ilerisinde yer alır. Sakinliği arayanların yeri olan Patriça Koyu ve en sık ziyaret edilen Cunda Adası'nın plajlarında güzel zamanlar geçirmek mümkündür.
Cunda Adası mı Sarımsaklı mı? Plaj olarak düşünüldüğünde kum olmasını istiyorsanız kesinlikle sarımsaklı Plajını tercih etmelisiniz. Hem ulaşım konusunda hem merkezi olması sebebiyle oldukça uygundur. Cunda adası kum ve çakıl karışımıdır.
Sarımsaklı Plajı, Küçükköy
Küçükköy bölgesinde, Ayvalık'ın en güzel plajlarından biri. Denizi temiz ve kumluk. Çocuklu aileler için uygun çünkü denizi git git sığ devam ediyor. Oldukça uzun bir sahil şeriti var bu nedenle de plajda şezlong ve şemsiye kıtlığı yaşanmıyor.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir. Bandırma-Cunda arası yaklaşık olarak 3,5 saat sürmektedir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri