Taşlama yürüyüşünün yer aldığı bölgedeki Cemerat Köprüsü'nün dibine düşen taşlar, bant sistemiyle üç farklı havuzda toplanıyor. Çakıllar bu esnada yabancı maddelerden ve tozdan arınması için elekten geçiriliyor. Taşlara su da tutuluyor. Yabancı maddelerin filtrelenip ayrılmasında sensörlerden de yararlanılıyor.
Harem sınırları içinde bulunan Mina'da, hacıların kurban bayramı günlerinde attıkları küçük taşların her birine ve bu taşların atıldığı üç ayrı yere cemre deniliyor. Cemre kelimesinin çoğulu olan Cemerat, halk arasında küçük, orta ve büyük şeytan diye isimlendiriliyor.
Mina, Mekke'de şeytan taşlanan yer.
Bu duvarlar, sembolik olarak üç şeytanı temsil eder: Bencillik, hak hukuk ve sınır tanımaz istekler ve bütün kötülükler. Bu yerlere taş atılması işine de remy-i cimâr denir.
“Şeytan taşlama” diye de adlandırılan bu atışlar, Hz. İbrâhim'i Allah'ın emrini yerine getirmekten alıkoymak isteyen şeytanın yine onun tarafından Mina'da taşlanmasının hâtırasını yaşatmakta ve insanları daima günaha sokmaya çalışan şeytana karşı bir tür tepki ve direnmeyi temsil etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban edecekken gökten bir kurbanlığın indiği nokta. Bu yerde şeytan vesvese verdiğinde Hz. İbrahim küçük, orta, büyük şeytana yedişer taş atıyor. Günümüzde buraya konulan duvar temsili şeytan taşlama noktası olmuş.
Her gün için atılması gereken taşların yarıdan fazlası atılmış ise, eksik bırakılan her bir taş için sadaka gerekir. İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed ile Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, vaktinde atılmayan veya eksik bırakılan taşlar, ertesi gün veya bayramın son günü güneşin batmasına kadar atılırsa ceza düşer.
2015 Hac izdihamı, 24 Eylül 2015'te Mekke şehrindeki Hac vazifesi nedeniyle Mina bölgesinde şeytan taşlama alanına giden caddede çıkan izdiham ve kargaşa sonucu, Suudi yetkililere göre 769 hacı adayının ölümü ve 900'den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanan facia.
Dinimizde dört delil vardır. Bunların birisinde varsa, başka delil aranmaz. Bütün fıkıh kitaplarında şeytan taşlamanın vacip olduğu bildirilmektedir. Resulullah efendimizin şeytan taşlamaya yaya gidip geldiği Tirmizi'deki hadis-i şerifte bildirilmektedir.
Şeytan taşlama, hac ibadeti sırasında yapılan vaciplerden biridir. Bu vacip ibadetin kendi içerisinde bazı sünnetleri vardır. Buna göre; taşları üç ile beş metrelik mesafeden atmak, yedi taşı art arda atmak ve atılan taşların belirli bir boyutta olması şeytan taşlamanın sünnetlerindendir.
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise Akabe cemresine taş atma, arefe gününü bayramın birinci gününe bağlayan gece yarısından itibaren başlar, aynı gün güneşin batışına kadar devam eder.
Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtilmişti.
Mülk Suresi, 5. ayet: Andolsun, Biz en yakın olan göğü (dünya göğünü) kandillerle süsleyip-donattık ve bunları, şeytanlar için taşlama-birimleri (rücum) kıldık. Onlar için çılgınca yanan ateşin azabını hazırladık.
Alışılmadık inançları nedeniyle haksız bir şekilde "şeytana tapanlar" olarak yaftalanan Ezidiler, geleneksel olarak küçük gruplar halinde, Irak'la Suriye'nin kuzeybatısında ve Türkiye'nin güneydoğusunda yaşıyorlar. Tam saylarını tahmin etmek güç. Nüfuslarının 70 bin ila 500 bin arasında olduğu düşünülüyor.
Spinoza, şeytanı Tanrıya aykırı bir varlık olarak tanımlar. Ancak şeytanlar, Tanrı'nın karşıtı ise, şeytanlar, var olmayan Hiçlik'ten ibarettir.
Müzdelife ile Mekke arasinda Harem bölgesi içinde bulunan bölgenin adidir. Mekke'nin 8 km. doğusundadır. Büyük, küçük ve orta cemre olmak üzere üç tane şeytan vardır. Bunlara toplam 70 taş atılır.
Hac ibadetinin zorunluluklarından biri olan “Şeytan Taşlama”, Hz. İbrahim'in şeytanı kovmak amacıyla ona taş fırlatmasını sembolize eder. Hac mevsiminde Mina'da Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci ve üçüncü günleri Akabe Cemresi, Küçük Cemre ve Orta Cemre olmak üzere üç şekilde şeytan taşlanır.
Mitolojik köken. İslam öncesi Arabistanda tahminen MÖ 600'lerde Akabe (EY LAT) körfezi-Kızıldeniz'in kuzeyi ile-Lut Gölü arasında bulunan taştan oyma yoluyla inşa edilmiş, MS 200'lere kadar da, Nebatilerin başkenti olmuş Petra şehri ”taşlayarak ibadetin” (şeytan taşlama) yapıldığı bir yerdi.
Mekke'nin 150 km. güneydoğusundaki Taif, iklimi ve tarım yapılabilen topraklarıyla Mekke çevresinde kendine has özellikleri olan bir şehirdir. İslam tarihinin en acıklı olaylarından birisi sayılan, Muhammed bin Abdullah'ın taşlanması olayı Taif'te yaşanmıştır.
Şeytan taşlamaya giden bir köprü üzerindeki korkuluklar bükülüp yedi kişinin tünelin girişine düşmesiyle kaçışma başlamıştır. 1000 kişilik tünele 5000 kişi girmiş, kargaşa içinde havasızlıkdan ve diğer nedenlerden hacı adayları hayatlarını yitirmiştir.
HACDA ÖLEN ŞEHİT
Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Hacca giden Müslümanlar, Şeytan taşlamada her gün Şeytan'a 7 taş atıyor.
Değerli kardeşimiz, Bilindiği gibi hac, mevsiminde Mina'da, Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günleri Akabe Cemresi, Küçük Cemre ve Orta Cemre olmak üzere üç şekilde şeytan taşlanır. Bu ibadet vaciptir. Burada yapılan hareketler, haccın şeairindendir.
Arafat ve Müzdelife'de vakfe yapmak, şeytan taşlamak ve ihramdan çıkmak için hadesten taharet şartı aranmaz. Buna göre, âdetli olarak Arafat'a çıkan bir kadın Arafat ve Müzdelife vakfelerinden sonra şeytan taşlayıp saçını keserek ihramdan çıkabilir.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri