Ancak tazminat sorumluluğundan bahsedilebilmesi için, borca aykırı bir davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden kaynaklı bir zararın meydana gelmesi, ihlal fiili, uygun nedensellik bağı ve kusur gibi şartların oluşmuş olması gerekmektedir.
Kusur; tazminatın belirlenmesinde bir şart veya engel olmadığı halde, tazminatın belirlenmesinde göze alınan bir husustur.
Maddi Tazminat Nasıl Belirlenir? Maddi tazminat davalarında; gerçekleşen olayın özelliklerine bakılarak, maddi tazminatın miktarının belirlenmesi gerekir. Türk Borçlar Kanunu'nun 51. Maddesi uyarınca; tazminatın kapsamı, ödeme şekli, kusur kapsamının ağırlığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Maddi tazminat davası, hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesi; manevi tazminat davası ise aynı işlem veya eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür.
Boşanma davasında maddi manevi tazminat ne zaman istenir? Boşanma davası ile birlikte dava dilekçesinin talep kısmında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilir. Maddi ve manevi tazminat talebi boşanma davası ile birlikte istenebileceği gibi boşanma davasının açılmasından sonra da bulunulabilir.
Kıdem Tazminatı Neye Göre Hesaplanır? Kıdem tazminatı, son alınan brüt maaşa ve çalışılan süreye göre hesaplanır. Çalışanın son aldığı brüt maaş tutarından damga vergisi kesintisi yapılır ve elde edilen sonuç ile çalıştığı yıl çarpılır.
Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Bir kişinin, başka bir kişiye hukuka aykırı ve kusurlu olarak zarar vermesi ve bu zararın maddi açıdan gerçekleşmesi üzerine, maddi zararın tazmin edilmesi istemi ile açılan davaya, maddi tazminat davası denmektedir.
Çalıştığı yerde en az 1 yılı dolduran ve işveren tarafından haksız sebepler gerekçe gösterilerek işine son verildiği belirlenen çalışanlara kıdem tazminatı verilir. Çalışanların kıdem tazminatı alabilmeleri için işyerinden alacaklarını belirterek bir talepte bulunmaları gerekir.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Herhalde tazminat davası açma hakkı, haksız fiilin oluşma tarihinden itibaren on yıl geçmekle düşer. Fiilin aynı zamanda ceza kanunlarında bir suç teşkil etmesi durumunda, süre, ceza zamanaşımı süresi sonuna kadar uzar.
Davaya konu olan eylemin geçtiği yerdeki bölge mahkemeleri dava için yetkilidir. Yani maddi veya manevi Tazminat Davasına konu olan davayı istediğiniz yerde açamazsınız. Davaya konu olan eyleme ilişkin mağduriyetin delilleri ile birlikte mahkemeye başvurulması gerekir.
Kural olarak tazminat davasında davacı, haksız fiil veya işlemden doğrudan zarara uğradığını iddia eden kimsedir. Örneğin, trafik veya iş kazası nedeniyle yaralanan kazazede, doktor hatası nedeniyle vücut bütünlüğü zarar gören hasta, boşanma davasında eşler maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.
Tazminat ödenmezse ne olur? Maddi ve/veya manevi tazminata hükmedilmesi halinde tazminat borçlusu taraf, tazminat alacaklısı tarafa bu tazminatı ödemekle hukuken yükümlü olacaktır.Davalı tarafın tazminat ödemesini süresinde yapmaması halinde davacı eş icra dairesine başvurarak icra takibi başlatabilir.
Kıdem Tazminatı, Sendika Tazminatı, Eşit Davranma Tazminatı, İşe İade Kaynaklı İşe Başlatmama Tazminatı.
Tazminat davası açılırken davanın niteliği ticari değilse Asliye Hukuk Mahkemelerine müracaat edilir. İdarenin işlemleri ya da eylemleri nedeni ile zarara uğrayanlar tazminat davası açacağı zaman İdare Mahkemelerine veya Vergi Mahkemelerine başvurmalıdır.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
şeklinde karar vererek tam yargı davasında gerek maddi gerekse manevi tazminat talebinin bir defaya mahsus olmak üzere artırılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu noktada işe giren kişilerin 7.000 iş prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Bu sayede kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bunun yanında kişiler 4500 prim gününü doldurup buna ek olarak 25 yıl boyunca da sigortalı olmuş ise kişiler kıdem tazminatlarını alabilirler.
Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için tam bir yılın dolması gerekir[13]. Kıdemi bir yıldan az olan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz ve bu işçiye çalıştığı süreyle orantılı olarak da kıdem tazminatı ödenmez[14]. Kanunen öngörülen bu bir yıllık süre bağlayıcı ve mutlak niteliktedir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri