MADDE 3 – (1) Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde esnaf muaflığı düzenlenmiş bulunmaktadır. Mezkûr maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında, işyeri ve motorlu araç olmaksızın seyyar olarak yapılan perakende mal satışları muafiyet kapsamındadır.
Yapılan değişiklikle münhasıran bir işyeri açmaksızın gezici olarak (piyango bileti satıcıları vb) veya pazar takibi sureliyle perakende emtia alım-satımı ile uğraşanlara basit usulde mükellef olabilme imkanı getirildi.
Cumhurbaşkanı kararıyla, bir işyeri açmaksızın gezici olarak pazar takibi suretiyle perakende emtia alım-satımı ile uğraşanlara gerçek usulde vergilendirmeden basit usule geçme olanağı tanındı.
Seyyar satıcılık bazı bölgelerde kanunen yasaktır. Bazı bölgelerde ise belediyelerin yazılı iznine bağlıdır. Pek çok ülkede seyyar satıcıların megafon vb ses yükseltici cihazlar kullanması, gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yasaklanmıştır.
Vergi levhası almak için https://intvrg.gib.gov.tr adresinde kullanıcı girişi bölümünden size ait bilgilerin bulunduğu sayfaya giriniz. Burada “sorgulamalar” sekmesini tıklayın. Açılan pencerede yer alan seçeneklerden “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneğini tıklayınız.
İlgili 19 soru bulundu
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Özellikle mesai çıkışlarında satış yapan seyyar satıcılar hem trafiği hem de kendi canlarını tehlikeye atıyor. Kabahatler kanununa göre kendilerine 154 lira ceza kesilse de otoyollarda satışlara devam ediyorlar. Seyyar satıcıların kazancı yaz aylarında günde 200 TL'yi bulabiliyor.
Pazar yerlerinde seyyar olarak çay, köfte vb. gıda maddelerinin satışının izinsiz yapılması yasaktır.
Seyyar araçlar ile köfte satışı yapan köftecilerin kaçak satış yaptıkları gerekçesiyle satış yapmaları yasaklandı.
Böylelikle Türkiye'de bulunan yaklaşık 80 bin pazarcı esnafının tamamı, belirlenen yıllık satım hadleri çerçevesinde basit usule tabi olacak ve kazançları gelir vergisinden istisna edilecek.
Kayıtlı bir pazarcı esnafı olarak kendiniz kazanırken ekonomiye de katkı sağlıyorsunuz. Çünkü yıllık gelirinizin yüzde 40'ı kadar Gelir Vergisi ödüyorsunuz. Vergi mükellefi olarak bu süreçleri yönetmesi için muhasebeci de tutmanız gerekiyor.
Pazar esnafını gelir vergisinden istisna tutacak düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu. Pazarcılar gerekli kriterleri taşıyorsa gelir vergisinden istisna edilecek.
Cevap: Seyyar satıcılık yapmak ülü'l-emrin izni ile caiz olur. Kamu yararı yüzünden yasaklanmış ise, buna uyulmak gerekir.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Gezici ve Sabit Seyyar Satıcılar ile İlgili Emir ve Yasaklar: MADDE 12-(1) Gezici ve sabit Seyyar Satıcılar ile İlgili aşağıdaki kurallar uygulanır. a) Belediye başkanlığınca gezici ve sabit satıcılık yapma izni olmadan satış yapılması yasaktır.
Alo174 Gıda hattına gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar, şikâyet ve bilgi alma başvuruları yapılabilir.
4. Seyyar Satıcılık. Seyyar satıcılık, emeklilere hem sosyal hayattan kopmama hem de gayet güzel kazançlar elde edebilme fırsatı sunan yöntemlerden biri. Fazla sermaye gerektirmeyen bu iş fikri sayesinde ne kadar çalışacağınıza ve ne kadar para kazanacağınıza kendiniz karar verirsiniz.
Seyyar satıcıya belediye zabıtası tarafından 2017 yılı için kabahatler kanunun 38. Maddesinin 1. Fıkrasına göre işgal nedeniyle 109 TL para cezası verilmesi gerekmektedir.
seyyar satıcı ne demek? Belli bir satış yerinde çalışmayan, tüketicinin bulunduğu yere giderek malını satışa sunan kimse.
Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliği'nin 7. maddesi zabıta memuruna "Cadde, sokak ve meydanlarda parklarda belediye nizamlarına ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları menetmek" yetkisi veriyor.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Gelir vergisine tabi tutulan ve: Ticari kazanç elde edenler, Zirai kazanç elde edenler, Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanlara vergi levhası verilir.
Levha bulundurma veya asma zorunluluğuna uymayanlara 2022 yılında verilecek ceza 500 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri