Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir. Doğum suyunun erken gelmesi, bebekte gelişim geriliği gibi durumlar varsa sezaryenin daha erken yapılması gerekebilir.
Bireysel koşullara bağlı olarak sezaryenin daha erken veya geç yapılma planlaması önerilebilir. Ama sezaryen doğum için en uygun karar genellikle 39. hafta olarak verilir. Ayrıca, sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir.
Doğum tarihi yaklaşık gebeliğin 40 haftalık olduğu zamana göre hesaplanır ancak doğumların bir çoğu 40. haftadan önce gerçekleşir. En sık olarak doğumun gerçekleştiği zaman 37- 40 hafta arasıdır.
Prosedür için doğum, jinekolog ve annenin anlaşmasıyla hamileliğin doğal bitiminden birkaç hafta önce planlanmaktadır. Genel olarak, planlanmış bir Sezeryan, doğmamış çocuğun artık oluşup olgunlaştığı ve doğumla sorunsuz bir şekilde baş edebileceği, gebeliğin yaklaşık 38. haftasında gerçekleşir.
Planlı sezaryen doğum, çoğunlukla gebeliğin 39. haftasında yapılır. Sezaryen ile doğum isteğe bağlı olarak daha önceki haftalarda da yapılabilse de bu pek önerilen bir durum değildir. Acil müdahale gerektiren tıbbi zorunlulukların varlığında ise sezaryen 34. haftada yapılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezaryen doğumlar 39. gebelik haftasında gerçekleştirilmektedir. Gebelikte 39. Hafta öncesinde sezaryen doğumun gerçekleştirilmemesi konusunda tüm uzmanlar aynı görüştedir.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Ameliyat bölgesi kontrol edilerek temizlik yapılır. Hastaya gerekli olan kan sayımı, kanama-pıhtılaşma testleri yapılır. NST çekilir.
Hastanede 1-2 gün kalması gerekir. Anne, ameliyattan 6 saat sonra sıvı besinler alabilir. Anne, aynı gün ayağa kalkabilir.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Normal doğumda da kesi ve dikiş olağandır. Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir.
Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir.
Genel anestezi almışsa annenin ameliyat sonrası ağızdan beslenmesi 4-6saat sonra başlar. Belden anestezi de bu süre daha kısadır. Vajinal doğumda 1 gece hastanede kalınırken sezaryen sonrası 2 gece hastanede kalınır. Doğumdan 6-8 saat sonra ayağa kalkılır.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir.
- Ameliyattan önceki gece ılık bir duş alınması önerilir. Duş, hem anne adayının rahatlaması hem de enfeksiyon kapma riskinin azaltılması için önemlidir.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Anneler arasında erkek bebeğin daha geç doğabildiğine dair birtakım söylentiler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği yok. Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
36. haftaya ulaşılması ile birlikte bebek genellikle doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak baş aşağı pozisyona geçer. Bazı gebeliklerde bebeğin pozisyonu bu şekilde olmaz hatta normal doğuma izin vermeyecek şekilde olabilir. Hal böyle olunca hekiminiz tarafından sezeryan doğum gündeme gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri