Milli güveliği tehdit eden, kamu düzenini tehlikeye atan, suç işlenme potansiyelinin oluşması, genel ahlakın korunması ya da başka bireyler özgürlüğünün korunması amacıyla polisin ev arama yetkisi bulunur.
Madde 7 - Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.
Arama kararı kural olarak işin gereğine uygun düşen her saatte yapılabilir. Ancak konutta, iş yerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz. Gece vakti, güneşin batmasından bir saat sonra başlayıp güneşin doğmasına bir saat kalıncaya kadar devam eden vakittir.
Tüm bu düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde varılan sonuç şudur: Arama kararı, istisnalar dışında yalnızca hakim tarafından verilebilir. Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişinin bulundurulması şarttır.
Şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılan arama, adli aramadır. Bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla yapılan arama ise önleme aramasıdır. Polisin durdurma ve kontrol yetkisini aşacak şekilde arama yapabilmesi için bir arama kararı bulunmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
(1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kendisine tebligat yapılamayan, tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti İçin tebligatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır.
Polisin sabaha karşı, yani gece gelmesinin sebebi, kişiyi en savunmasız halinde yakalamak ve avukatının aramaya nezaret etmesini geciktirmek. Gece yapılan aramalar, bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan "suçüstü" veya "gecikmesinde sakınca bulunan halleri" içeren maddelere dayandırıyorlar.
Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”.
Haksız arama suçunun meydana gelmesi için bir kamu görevlisinin hukuka aykırı olarak bir kişinin üzerini veya eşyasını aramasıyla oluşmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne yasal zorunluluk olmadığı müddetçe dokunulamayacaktır.
Konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda sadece hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile arama yapılması mümkündür.
Ancak 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda öngörülen suçlar bakımından, özel konut ve eklentilerinde hâkim kararı olmadıkça arama yapılamaz. Kolluk âmirinin yazılı emriyle yapılan arama ve sonuçları Cumhuriyet başsavcılığına derhâl bildirilir.
Ancak, konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri ile yapılan arama sonuçları cumhuriyet başsavcılığına derhal bildirilir”.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Kolluk görevlilerinin de tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ve Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde yazılı bir emir olmaksızın Yakalama yetkisine sahip olduğunun hükme bağlamıştır.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Hükümlü bu 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı YAKALAMA EMRİ çıkarır. Ayrıca ilgili kanun maddesinde de belirtildiği üzere; kasten işlenen suçlarda ÜÇ YIL, taksirle işlenen suçlarda ise BEŞ YILDAN fazla hapis cezasının infazı için doğrudan YAKALAMA EMRİ çıkarılır.
Yakalama kararı, soruşturma evresinde şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya şüpheliye çağrı yapılamaması durumlarında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından çıkarılabilir.
155 Polis İmdat: İlgili hattı arayarak; mağduriyetinizi, şikayetlerinizi, bir suç işleneceğine dair duyduğunuz şüpheyi iletebilir, trafik kazalarını ve trafik kural ihlali ihbarlarınızı bildirebilirsiniz.
Vatandaşların acil durumlarda tek bir numaradan 112'den yardım isteyebildikleri, “112 Acil Çağrı Merkezleri” ülke genelinde yaygınlaştırıldı. 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin yaygınlaştırılmasıyla birlikte 3 ayda 31 milyon 964 bin 196 çağrı karşılandı.
Polisin telefonla karakola ifadeye çağırması, genellikle polisin bir suç veya olay hakkında size sormak istediği sorular olduğunda gerçekleşir. Bu durumda, polisler size telefonla ulaşacak ve olay hakkında bilgi isteyeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri