Sezen Aksu, 13 Temmuz 1954 tarihinde Denizli'nin Sarayköy ilçesinde dünyaya geldi. Sezen Aksu'nun asıl adı Fatma Sezen Yıldırım'dır. Babası Sami Yıldırım aslen Rizeli, Annesi Şehriban Yıldırım ise Selanik göçmeni.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Kıvanç Tatlıtuğ, Adanalı. Görüntüsünden dolayı Balkan göçmeni olduğu yolundaki iddiaları yalanladı. Babası Erdem Bey bir röportajında aile olarak Adana'da 100 yılı aşkın bir geçmişleri olduğunu söylemişti.
İlgili 42 soru bulundu
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Mübadillerin yoğun olarak iskân edildikleri şehirler; Adana, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Niğde, Nevşehir, Samsun, Tokat ve Tekirdağ idi.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir.
YUNANİSTAN'DAN GELEN GÖÇMENLERİN İSKÂNI
Bu göçlerden bir kısmı belli b; r anlaş- maya dayanırken, bazen de âdet; bir kaçış niteliği taşımaktadır. 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
Selanik (Yunanca: Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης), Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri.
Selanik şehrinde de 24.528 Müslüman – Türk, 11.706 Rum, 1.111 Bulgar ve 39.495 Yahudi bulunmakta idi. Diğer azınlıklarla birlikte şehrin nüfusu 78.202 idi[6]. XIX. yüzyılın başında Selanik yine bir sancaktır; fakat eyaletler gibi bir vezir yönetimindedir.
Selanik göçmenlerinin Yunan vatandaşlığı şartları Yunan etnik kökene sahip olduklarını kanıtlamaktır. Yunan veya Yunan vatandaşı olan anne- baba, büyükanne- büyükbabaya sahip olan Selanik göçmenleri aile cüzdanları ile Yunan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmektedir.
Kayı boyundan gelenler 1490'lı yıllarda KAYALARDA yerleşmeye başlayarak yaklaşık 530 yıl sonra 1923 yılından itibaren Anadolu'ya Dönmüşlerdir.
Bir dönem Osmanlı'nın da Balkanlar'da bulunan en önemli kentlerinden biri olan Selanik, Yunanistan'ın kuzeyinde yer almaktadır. Coğrafi olarak ise, Asya, Avrupa, Akdeniz ve Balkanlar arasında kalıyor. Ege Denizi'nde bulunan Selanik Körfezi'nin başı, Selanik'in yer aldığı bölgedir.
Giritliler, 19. yüzyılın sonlarında, Girit'te Müslüman ve Hıristiyanlar arasında yaşanan şiddetli çatışmalardan sonra Anadolu'ya gelmek zorunda kalan göçmenler. Özellikle Girit'teki 1897-1898 Devrimi'ni takip eden birkaç yıl içinde Girit'ten Anadolu'ya çok yoğun bir göç oldu.
Oturma İzni Yoluyla Vatandaşlık
Yunanistan'da oturma izni ile vatandaşlık, genellikle başvuranın Yunanistan'da yasal olarak en az 7 yıl boyunca yaşamasını gerektirir. Bu süre zarfında, başvuranın sürekli olarak Yunanistan'da yaşaması, yasal bir işte çalışması ve hiçbir suç kaydının olmaması gerekmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu, Aydın/Söke'den gelerek Ma- nastir Vilayeti'ne yerleştiler. Ali Rıza Efendi Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'ta (muhtemelen 1839'da) dünyaya gelmiştir.
Günümüzde Başkonsolosluk alanı içinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağı sayılan “Atatürk Evi”, bugün sınırlarımız dâhilinde bulunmasa da, her Türk'ün kalbinde özel bir yere sahip olup, Selanik'e giden soydaşlarımızın ilk olarak ziyaret ettiği ve Türkiye için manevi değeri son derece yüksek olan bir ...
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri