Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Karın ameliyatını takiben dört ila altı hafta boyunca hastaların zeminden 6 kg'dan fazla kaldırmaktan kaçınmasını önerilmektedir.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır. Bu bölgede oluşan hassasiyet nedeniyle yapılacak olan kegel egzersizleri ile leğen kemiğinizin kaslarını kuvvetlendirebilirsiniz.
Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı fazla kilolardan kurtuluyor.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
İlgili 26 soru bulundu
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Karın kaslarında yaşanan – karın duvarı kas grupları gevşemesi, kilo alma, karın şişmesi, sarkma görüntüsü göbekte yağlanmaya kısacası göbek bağlamaya sebep olur. Bu durumların her biri selülit ve çatlak oluşumunda da olumsuz etkiler sunar.
İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg'ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.
Emzirme döneminde haftada yarım kilodan fazla kilo kaybı yaşanmamalıdır.
Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Dikişler ne zaman alınmaktadır? Çoğunlukla sezaryen için kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilmektedir. Bu dikişler bir hafta içinde kaybolurlar. Ancak normal olarak dikiş atılmış ise çoğunlukla ameliyattan 1 hafta sonra alınırlar.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Aynı zaman da kilo aldırmayan demir kaynağı olan yeşil mercimek, brokoli, roka ,ıspanaka, pazı, dereotu,çekirdekleriyle beraber yenilmesi gereken siyah üzüm, dut pestili, yuımurta ve yağsız kırmızı et tercih edilmelidir. Ayrıca günde 3 lt kadar su içmek de çok önemlidir. Anne sütünü arttıranlardan biride MALT ÖZÜDÜR .
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
Doğum sonrası ödem probleminden kurtulmanın en etkili yolu bol bol su içmektir. Su içmek ödemi çözeceği gibi emziren annelerin sütünü de artıracaktır. Ödem oluşmasına neden olan şey suyun fazlalığı değildir.
Doğum sonrası annelerde ve bebeklerde gaz şikayeti görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde doğumdan iki hafta sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz sancıları “infantil kolik “ olarak adlandırılmaktadır.
Bol yeşillik içeren salatalar, salatalık, domates, ıspanak, havuç, bezelye gibi sebzelerle beslenen anne adayının sezaryen sonrası toplanması daha hızlı olacaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de süte ve dikişlerin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
Sezaryen sonrası yatış pozisyonunuz karnınızdaki kesilere baskı yapmayacak şekilde olmalıdır. Doğumdan bir süre sonra sol tarafınıza yatık bir şekilde dizlerinizi hafif olarak kıvırarak yatabilirsiniz. Böylece daha kolay gaz çıkışı olmasını sağlayabilirsiniz.
Doğum sırasında alınan kilo ve bebeğin de büyümeye devam etmesi sebebi ile doğum sonrasında annenin karın bölgesinde kasların gevşemesine bağlı olarak sarkmalar meydana gelir. Ancak karın bölgesinde yaşanan sarkmalar günümüzde artık bir sorun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri