Sezaryen sonrası dikiş yerinde hissizlik 6ay sürebilir. Dikkatli cerrahi yapılmaz ise karın içinde yapışıklıklar oluşabilir.
Sezaryen Ameliyatı Sonrası
Ameliyat tamamlandıktan hemen sonra anestezi, uterusun kasılması ve adrenalin salınımı nedeniyle bulantı ve titreme olur. Bunun hemen arkasında uyuşukluk başlar.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Çünkü sezeryan doğumda bir ameliyat söz konusu olduğu için doktor yönlendirmesiyle hareket etmek gerekir. Bazı durumlarda sezeryan sonrası dikişlerin alınması beklenir. Dikişlerin alınmasından sonra da korse kullanımı için 2-3 hafta beklenmesi önerilir.
İlgili 19 soru bulundu
Doğum sonrasında uzun süreli korse kullanılmamalıdır. Hekimin onayı ile 6 haftaya kadar günün belli saatlerinde korse takılmalı, akşamları yatarken çıkartılmalıdır.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Bu erken dönem ağrılarının şiddetinin 6'ıncı saat itibarıyla azalması beklenir. Hasta bu saatten sonra yürüyebilir seviyeye ulaşır ancak yürüyüşle birlikte alt karın bölgesinde sancı duyabilir. Sezaryen ameliyatının üzerinden bir günlük süre geçtiğindeyse artık ağrının şiddetinin oldukça azalmış olması beklenir.
Düzleşen ve içe dönük meme ucu olan anneler için meme ucu çıkarıcı kullanmak pratik ve rahat bir emzirme süreci geçirmenizi sağlayabilir. Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Ameliyat sonrası yara yerlerinizde şişlik ve morarmalar olması normaldir. Yara yeri çevresinde ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. 6-8 haftalık bir dönemde bu şikayetleriniz azalıp kaybolurlar.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır. Bu bölgede oluşan hassasiyet nedeniyle yapılacak olan kegel egzersizleri ile leğen kemiğinizin kaslarını kuvvetlendirebilirsiniz.
Rahim İçi Yapışıklığı Tanısı
Tanı için vajinal yolla yapılan ultrason muayenesi, rahim filmi (HSG),ve histeroskopi kullanılabilecek araçlardır. Bunların içinde tanıyı kesinleştiren ve aynı seansta tedavi olanağı sağlayan histeroskopi altın standart olarak kabul edilmektedir.
Karın kaslarında yaşanan – karın duvarı kas grupları gevşemesi, kilo alma, karın şişmesi, sarkma görüntüsü göbekte yağlanmaya kısacası göbek bağlamaya sebep olur. Bu durumların her biri selülit ve çatlak oluşumunda da olumsuz etkiler sunar.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Anestezi doktoru hastanın hazır olduğunu belirtince kadın doğum doktoru ameliyata başlar. Sırayla kanama kontrolü yapılarak 7 kat kesi yapılır. Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir.
Sezeryan Sonrası
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yapılan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Doğum sonrası annelerde ve bebeklerde gaz şikayeti görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde doğumdan iki hafta sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz sancıları “infantil kolik “ olarak adlandırılmaktadır.
Lohusalık dönemi boyunca akıntının rengi giderek açılmakta ve miktarı ilk günden başlayarak giderek azalma göstermektedir. Lohusalık akıntısının rengi, ortalama 4. ve 10. günler arasında açık pembe bir renk almakta, 10 günden sonra sarıdan beyaza doğru renk değişimi göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri