Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir. Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir.
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir. Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur. Banyo sonrası ise ameliyat bölgesi tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanmalıdır.
Sezaryen sonrası kabızlık, sıkça karşılaşılabilen durumlardan birisidir. Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için lifli gıdalar tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin. Ara öğünlerinizde ise bağırsakları rahatlatma etkisi gösteren kuru erik ya da kayısı gibi meyveler tüketin.
Bu sayede daha kolay gaz çıkışı olmaktadır. Sezeryan doğum sonrası tam olarak iyileşmeden ağır kaldırmaktan, spor yapmaktan ve fiziksel olarak sizi zorlayacak tüm işlemlerden kaçınmalısınız. Sezeryan Sonrasında Büyük Tuvalet Ne zaman yapılır? Doğumdan sonra 1 – 2 gün tuvalete çıkma ihtiyacı duymayabilirsiniz.
Vajinal doğumdan farklı olarak daha çok riskin olduğu büyük bir karın ameliyatıdır ve iyileşme süresi bir kadından diğerine değişebilir. Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir. Sezaryen sonrası günde en az 4 kez, 5-10 dakika süren yürüyüşler önerilir.
Aldığınız sütyen ve külot, yeni vücut formunuza kolaylıkla uyum sağlayabilmelidir. Karın ve göbek kısmını sıkmayan ve rahatsız etmeyen külotlar tercih edilmeli ve cildinizi tahriş etmemelidir. Anneler aynı zamanda külot seçimi yaparken ya pamuklu külotlar ya da tek kullanımlık lohusa külotları tercih etmelidir.
Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Çorba tüketebilirsiniz, ancak tahıllı çorbalar da bağırsaklarınızı yoracağından, sebze ve yoğurt çorbası tercih edebilirsiniz. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, kaju gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebze tüketimi önemlidir.
Sezeryan ameliyatı için bebeğiniz için en iyi zaman hamileliğin 39. veya 40. haftasıdır. Eğer sizin ve bebeğinizin sağlığı yerindeyse planlanmış bir sezeryan ameliyatı ancak 39. hamilelik haftasından sonra yapılır. Planlanmış sezeryan ameliyatının tarihinden önce de doğum sancısı görebilirsiniz veya suyunuz gelebilir.
Doğum Sonrası Vücudun Muayenesi
Sezaryen sonrasında dikiş yerleri kontrol edilir. Pelvik ve meme muayenesi yapılır. Pelvik muayenede, rahmin gebelik öncesi boyutlarına yani armut büyüklüğüne yakın olup olmadığı incelenir.
Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz. Ancak ağır kaldırmaktan, yoğun egzersiz yapmaktan ve aşırı hareketlerden kaçınmalısınız. İyileşme Tamamlanması: Tam bir iyileşme süreci genellikle 6 ila 8 hafta arasında gerçekleşir.
Bebeğin sık sık emmesi süt üretimini teşvik eder. Çünkü bebekler süt emdikçe prolaktin ve oksitosin adı verilen, süt üretimi ile ilgili hormonlar artar. Hem vajinal doğumda hem de sezaryen sonrasında sütün artması için bebeğin sık sık emzirilmesi önerilir.
Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yapılan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalı sorusunun yanıtı anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Hem sezaryen hem de normal doğum sonrası ağrı kesici olarak evde ensıkparasetamol 6-8 saatte 1, 1000 mg veya daha etkili olanibuprofengünde 3- 4 kez 600mg kadar kullanılabilir. Ilık duşlar veya karın üzerine konulan sıcak su torbaları da ağrıyı gidermeye yardımcıdır. Ancak her şekilde bu ağrılar günbegün azalacaktır.
Kırk gün dolmadan lohusalık kanaması kesilen kadın, boy abdesti alır ve ibadetlerini yapmaya başlar.
Gazın bir an önce atılabilmesi için erken ayağa kalkılması, oda içinde ve koridorda yürüyüş yapılması önerilir. Gaz çıkışı nadiren ilk 24 saat içinde, çoğunlukla da 48 saat içinde gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri