Motorun torku nasıl arttırılır? Bu sorunun en pratik çözümü yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi dişlilerle oynayarak motorun yere ilettiği gücü değiştirmektir. Motorun maksimum hızı arttırılmak isteniyorsa arka dişli küçültülmelidir. Motorun hızlanması (ivmesi) arttırılmak isteniyorsa ön dişli küçültülmelidir.
Ac motor kontrol sistemleri - motor sürme teknikleri
durumunda motorun torkunda bir değişiklik yapamayız. motorun torku yüke göre değiştirilebilir.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Beygir gücünün en az 2 katı olmalı. 3 katı olursa daha iyi tabi. Dizelse 1500-4000rpm arası sabit olmalı. Benzinli ise 1500-5500 rpm arası.
İlgili 31 soru bulundu
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti de denebilir. Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
En basit mantıkla açıklayacak olursak tork çekiş gücüdür beygir hız. Beygir ne kadar yüksekse maksimum hızı da o kadar artar. Tork ne kadar artarsa aracın çekiş gücü de artar bu sayede daha hızlı hızlanır.
Ama sabit bir viteste, aynı vites içinde kalma kaydıyla ve hız sabit değilken en yüksek taban kuvveti maksimum torkun oluştuğu 4.200 RPM'de 349 NM'de geliyor: 5.235 N.
Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor. Tork gücünün esasında hızla doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: Uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Normal bir insan bile kendi gücüyle 150 Nm tork üretebilir.
Örneğin piston kolu benzinlilere göre daha uzun olan dizel araçlar daha yüksek tork değerlerine sahip. Bu kavramın nasıl hesaplandığını daha iyi anlamak için devir göstergesine de bakabilirsiniz. Newton metre (Nm) birimi ile ifade edilen tork gücü otomobil özelliklerinde devir dakika bilgisiyle birlikte gösteriliyor.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
Belli bir hızdan sonra silindir içinde piston çok hızlı hareket ettiği için , yakıt hava karışımının tamamen yanması için yeterli zaman kalmıyor. Yakıt tam yanmadan boşaltma evresine geçiyor piston burdanda tork kaybı oluyor.
Tork birimi ise, döndürme kuvvetinin bir metrelik kolun ucunda yarattığı ağırlığın newton cinsinden ifadesidir. Birim tanımı Newton Metre, kısa yazılış N.m dir. N.m olarak ifade edilen değer daha az yaygın olmakla birlikte kgf (kilogramforce) olarak da kullanılmaktadır.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
130 bg 230 nm torklu bir araçtan bahsediyoruz. Litresine ve silindir sayısına takılmanız ilginç geldi. Eski atmosferik 2.0 araçlardan daha zevkli bir sürüş de sağlar düşük devirlerde yüksek tork verdiği için.
PS, arabanın motor gücünü ifade etmek için kullanılan bir diğer ifadedir. 1 beygir gücü 1.014 PS değerine eşittir. Tersi olarak ise 0,986 HP ile 1 PS eşittir. Aracın sahip olduğu PS değeri ile 0,986 çarpılarak beygir gücü elde edilir. 150 PS bir aracın HP karşılığı 147,9'dur.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Sahip olduğununuz araç ile yüksek değerde hızlara çıkmak istiyorsanız motor gücünüzün (araç beygir gücü) yüksek olması gerekir. Şehir içinde araç kullanacakların araçlarının beygir gücü yaklaşık olarak 90 Hp ile 100Hp arasında olursa yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri