Sıfır akünün şarj edilmesine gerek yoktur.
yeni bir akü alıpda ilk siz şarj ediyorsanız 24 saat sarjda kalması, fişi çekip bir kaç saat sonra tekrar sarja takarken fişin yönünü değiştirip 24 saat daha şarja takmamız tavsiye ediliyor. sıfır aküyü akücüye versende sana 24 saat sonra teslim eder. hayırlı olsun.
Kullanım sonucu oluşabilecek oksitlenmeyi önlemek için akü kutupları lityum gres ile yağlanır. Yeni aküye aracın kablolarını bağlarken sökümdeki sıranın tersi izlenmelidir. Aracın önce pozitif kablosu hiçbir yere temas ettirilmeden doğrudan akünün pozitif kutbuna sabitlenir.
Araç çalışırken, alternatör aküyü şarj edebileceği gibi boş bir akünün şarj olma süresi genellikle 15-60 dakika arasında değişmektedir. Zayıflayan ve biten akülerde eğer yapısı takviye yapılmaya uygunsa bir başka aküden takviye yapmak dışında bir yolda akü servisine giderek akü dolumu yaptırmaktır.
Uzun servis ömrünü sağlamak için montajdan önce akünüzün tam olarak şarj olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Çalıştırmadan sonra yeni bir akü yaklaşık %80 şarjlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni akü neden boşalır sorusunun yanıtı saklama koşullarında gizli olabilir. Akü temiz ve kuru olmalı, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda saklanmalıdır. Bekleme kayıp oranları aylık olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde akü şarja alınmalıdır.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aküler uzun süre şarj edilmezse ve bekletilirse yukarıda sözünü ettiğimiz sülfatlaşma durumu meydana gelir. Akülerde sülfatlaşma, giderilebilen bir sorundur. Sülfatlaşma yalnızca akünün uzun süre şarj edilmemesinden değil, uygulama hatalarından da kaynaklanabilir.
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
1) 12V'luk aküler için Ah değeri önemli olmaksızın, gerilim değeri akü tam olarak dolu iken 13.15V civarındadır. Eğer akünün kapasitesi düşmüşse yani ömrü azalmışsa, aküyü bu değere kadar şarj edemezsiniz.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Şarj voltaj değeri 13.8 volt ile 14.2 volt değerleri arasında olmalıdır. Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisinden dolayı bazen araba aküleri marş basmayabilir. Bundan dolayı aküleri şarja bırakmak gerekir. Bu işlem evde adaptör yardımı ile şarj (charge) edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri