Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir.
"SIFIR ARAÇ ALSANIZ BİLE MUTLAKA EKSPERTİZ YAPTIRIN"
İkinci el araçlara da ister yaptırın ister yaptırmayın. O sizin keyfinize kalmış. Çünkü sıfır araçlarda bile o kadar çok mahkeme kararı var ki. Sıfır araçlarda bile taşıyan TIR'ların devrilmesinden kaynaklı hatalar var.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez. Ayrıca oto ekspertiz ücretini araç sahibinin ödemesi gerekir.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Sıfır araç alırken bayiler genellikle kısıtlı vekaletname vermenizi isterler. Böylece tüm noter işlemleri kolayca halledilir ve sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.
İlgili 17 soru bulundu
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Ekspertiz fiyatları, araç gruplarının yanı sıra verilen farklı hizmetlere göre de değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında Uzaktan Ekspertiz tutarı, 500,91 TL'den az ve 5.009,05 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i şeklinde belirtiliyor.
Raporsuz satışların engelini sağlayacak sorgu sistemi Ağustos ayında noterler tarafından kullanılması bekleniyor. Bu tarihten itibarense, ikinci el otomobil satışlarında oto ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak.
Ekspertiz Raporsuz Araç Alınır Mı? Aracın kilometresine ve yaşına göre isterseniz Pilot Garage Oto Ekspertiz gibi firmalardan rapor almadan da araç satın alabilirsiniz. Özellikle bayilerden değilde tanıdığınız bildiğiniz kişilerden araç alırken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Yani aldığımız sıfır aracın markası veya modeli fark etmeksizin 3 yıl boyunca muayene yaptırmamıza gerek yoktur.
Oto ekspertiz hizmetinde aracın yaşının önemi yoktur. Çok eski araçlara hizmet verdiğimiz gibi yeni (inanması güç ama) hatta sıfır araçlara dahi hizmet vermekteyiz.
sorun çıkarmadıktan sonra 10 sene daha binerim. Eğer memursan ve aracı borç harç kredi ile aldıysan en az 5-7 yıl kullanmak gerekir.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Araba alırken eğer taşıt kredisi kullanılmıyorsa, ekspertiz yaptırmak zorunlu değildir.
Oto ekspertiz de aracın birçok bölümü en ince detayına kadar incelenir. Bu incelemeler teknolojik cihazlarla gerçekleştirilir. Kontroller deneyimli eksperler tarafından yapılır. Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer.
Aracı kontrol cihazına bağlayan ekspertiz servisi başta motor olmak üzere herhangi bir mekanik aksamda arıza olup olmadığını tespit edebilir. Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Oto Ekspertiz Raporu
Burada eksperler aracın hasar kaydına ulaşırlar. Profesyonel ekipmanlarıyla aracı muayene eder; motor parçalarının performansından arabanın yaşına, kilometre değerine ve aracın boyasının durumuna kadar her türlü ayrıntıyı inceleyip nihai bir karara vararak aracın değerini belirlerler.
Araç bedelinin 50.000 TL'ye kadar olan kısmında yüzde 30, 50.000 TL üzerinde olan tutarı için ise yüzde 50 peşinat şartı aranmaktadır.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Araç fatura tutarı: 400.000 TL'ye kadar olan araçlarda minimum %30 peşinat. 400.000 TL ile 800.000 TL arasında olan araçlarda minimum %50 peşinat. 800.000 TL ile 1.200.000 TL arasında olan araçlarda minimum %70 peşinat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri