Eşek arıları ağızlarındaki dişleriyle ısırır. Ancak zorda kaldığı vakit iğnesini batırır. Bu iğne zehirlidir. Sokması çok ağrı veren eşek arısının zehiri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir.
Dünyada rastlanan, nadir ölümlere yol açan, saldırgan ve aşırı büyük, zehirli Asya eşek arıları bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar Türkiye'de görülmedi” dedi. Kestane düşmanı! Kestane ağaçlarının çiçek açmasını engelleyen ve kurumasına neden olan gal arısı Türkiye'de ilk olarak Yalova ile Bursa bölgesinde ortaya çıktı.
Yaşamak için daha çok ormanlık alanları tercih eden bu dev eşek arılarının vücut uzunluğu 4,5 santimetre iken iki kanadının arasındaki uzunluk 7,5 santimetre. İğnelerinin uzunluğu ise 6 santimetre. Bu iğneleri herhangi bir canlıya soktukları durumunda oldukça güçlü bir zehir enjekte etmiş oluyorlar.
Vespidae familyasında yumurta koyma organı değişikliğe uğrayarak savunma iğnesi halini almıştır. Bu iğneye bağlı zehir kesesinden salgılanan zehir omurgasızlar için öldürücü insan ve diğer omurgalılar için ise acı vericidir. Ancak allerjisi olan insanlarda ise öldürücü özelliğe sahiptir.
Arı kuşların en büyük düşmanı atmaca, doğan ve şahin gibi yırtıcılardır.
İlgili 38 soru bulundu
Arılar; çan çiçeklerini, yoncaları, peygamber çiçeklerini, çayır adaçayını, evliya otunu, papatyaları, civanperçemi, kuş fiği, dere baklası, uyuz otu veya çayır çiçekleri sever.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Arıları ne kaçırır sorusunun birden fazla yanıtı vardır; Türk Kahvesi: Bir tabağın içine koyacağınız çiğ Türk kahvesini yakınca oluşacak olan dumanla arıları bulunduğunuz ortamdan kaçırmak mümkün. Bu yöntemle hem güzel bir kahve kokusu etrafı kaplayacak hem de arılara zarar vermeden onları uzak tutmuş olacaksınız.
Yuvaların içi, çiğnenmiş bitkisel maddelerin tükürükle karışmasından oluşmuş, kağıda benzer peteklerle döşelidir. Eşek arıları ağızlarındaki dişleriyle ısırır. Ancak zorda kaldığı vakit iğnesini batırır. Bu iğne zehirlidir.
Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle, arı zehri ile hazırlanmış bazlı kozmetik ürünler ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltabilir, akne ve diğer cilt sorunlarıyla mücadele edebilir. Ayrıca, arı zehri cildin kan dolaşımını artırır ve cildi besler.
Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölürken, eşek arıları ve yaban arıları gibi türler birden fazla kez sokup, yaşamına devam edebilir. Arıların zehir keseleri vardır ve bazı kişilerde “venom” denilen arı zehrine karşı alerji gelişebilir.
Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan ve son dönemlerde Balkanlar'dan İstanbul'a da gelerek Türkiye'de yayılımını hızlandıran böcek, günde 30 kilometre yol katediyor. İstilacı böcekle biyolojik mücadele için anavatanı Çin olan samuray arı olarak bilinen 'Japonika arı' türünün ithalatı planlanıyor.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Karanfil yağı, limon otu yağı, nane yağı, biberiye yağı ve rezene tohumu, eşek arılarını kaçırmak için kullanılabilir. İdris otu mumları, eşek arılarını uzaklaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Bu mumlardan birkaç tanesini bulunduğunuz ortamda yakın. Koku, arıların bölgede dolaşmasını önleyecektir.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
Yüzlerce türü olan, dünyanın hemen hemen her yerinde görülebilen ve çiçeklerden beslenen çamur arısı munis bir yaratıktır. Yuvası tehdit edilmezse sokmaz.
Aksi takdirde vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşma ihtimali artar. Çünkü zehirli iğne derinin altında ne kadar kalırsa vücudunuza o kadar zehir yayılır. Bu durum fazla ağrılı ve acılı olur.
İnsan kulağı için neredeyse hiç fark edilmeyen tonlar, eşek arılarını ve güveleri uzak tutar. Yaban arıları ve güveleri frekanslarla kovar, artık doğa severler için de mümkün!
Wallace arısı, eşek arısına benzeyen yapısı ile büyük siyah ve geyik böceği gibi devasa çene yapısına sahip olan bir arıdır.
Sinek ve arılara lavanta, fesleğen, ada çayı, kahve
Fesleğen saksıları, karasinek ve sivrisineklerin hoşlanmadığı kokular yayarak, evden uzak durmalarını sağlar. Kekik de aynı şekilde sinekleri kaçırır.
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Arı kaçıran, çift yönlü özelliği sayesinde bal hasadı öncesi arıların ballıktan çıkmasını sağlar ve bu sayede bal verimini artırmak amacıyla kullanılır. Arı Kaçıran ürünü çift yönlü ve işlevsel kullanımı sayesinde arıcılar için büyük bir kolaylık sunmaktadır.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Arılar, ishal olmadıkları sürece, kovan içinde dışkı bırakmazlar. Kışın arılar, dışkılarını depolarlar. Baharda, kovan dışına çıkınca boşaltırlar. Balmumunu, çeneleri ile yoğuran arılar, bu hamurdan, birbirine bitişik altıgen gözlerden oluşan; sırt sırta vermiş iki yüzeyli, dikey petekler yaparlar.
Arılar, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Arıların, hayattaki bu önemli görevi ise bizim için hayati olan oksijen döngüsünü devam ettirir. Kısaca söylemek gerekirse, dünyadaki yaşamın büyük bir kısmı arıların görevlerini yapmalarına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri