Yeni bir binek lastiğin başlangıçta diş derinliği 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak, lastik genişliğinin %75'i ve tüm çevresi boyunca diş derinliği 1,6 mm'ye inene kadar lastiklerinizi kullanabilirsiniz.
Sıfır lastikte diş derinliği 7 - 8 mm'dir.
Türkiye'de yasal diş derinliği sınırı 1,6 mm'dir. Michelin olarak, uzun ömürlü performans verecek şekilde tasarlanan lastiklerimizi 1,6 mm'lik yasal sınıra kadar kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik” ile belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır.
3 mm altında diş derinliği olan lastik, araç muayenesinden geçemez. Ölçümlerin 1,6 mm altında olması halinde araç sahibine 77 TL idari para cezası kesilir.
İlgili 27 soru bulundu
lastik ömrü 5 yıl - 50000 km'dir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
Lastiğin bir kenarına cetveli yerleştirin ve lastiğin başlangıç noktasından itibaren diğer ucuna kadar ölçüm yapın. Yasal minimum derinlik sınırı genellikle 1.6 mm'dir. Eğer lastiğinizin derinliği bu değerin altındaysa, lastiği değiştirmeniz gerekebilir.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Lastik dot: lastiğin yaşı nasıl anlaşılır? Lastiklerinizin üzerinde üretim tarihinin kod ile gösterildiği « Lastik DOT » işareti bulunur. Bu kod 4 haneden oluşur, ilk iki rakam haftayı, sonraki iki rakam ise üretim yılını belirtir.
Bunun yanında trafik kontrollerinde araç sahiplerine para ceza uygulanır. Ayrıca yasalar tarafından yaz lastikleri en az 3 mm, kış lastikleri ise 4 mm olarak belirlenmiştir.
Lastiklerin, aracın kullanım kitapçığında belirtilen rotasyon düzenlerini izleyerek periyodik olarak yerleri değiştirilmelidir. Lastiklerinizin yerlerini yaklaşık her 8.000 km ila 10.000 km arasında değiştirmeniz önerilir.
Sürüş sırasında lastiklerinizin sırtı yola tutunur. Ancak lastiklerinizin diş derinliği yeterince derin değilse, aracınızın çekiş gücü azalır ve fren mesafesi uzar. Ayrıca düşük diş derinliği, özellikle yağışlı havalarda aracın kontrolünü zorlaştırır ve su üzerinde kayma riskini artırır.
Diş derinliği en az 4 mm olmalıdır. Daha ağır vasıtalara kış lastiklerinin takılması zorunlu değildir, ancak lastiklerin diş derinliği en az 3 mm olmalıdır. Kar zinciri sadece kar ve buzla kaplı yollarda kullanılabilir.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Aşınma göstergesi
Lastiğin kanal derinliğinin bu göstergeye ulaşması yasal aşınma sınırına gelindiği ve lastiğin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu kontrolü göz ile inceleme yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
Lastik ölçüsünü, yanak kısmından net bir şekilde okuyabilirsiniz. Lastiğin yanağında birden fazla ölçü veya sembol yer almaktadır. Burada lastiğin üretim tarihi, tipi ve yük endeksi de yer almaktadır. 195/55 R16, 175/45 R17 gibi benzer dizilime sahip ifadeler, lastiğin ölçüsünü ifade eder.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.
Araç muayenelerinde lastik ebatlarınız kadar lastiklerinizin son durumuna da bakılmaktadır. Diş kalınlıkları 1,6 mm altında ise araç muayenesinden geçmesi imkansızdır. Aracınız için belirtilen uygun ölçülerde olan lastiklerin markalarının farklı olması bir sorun teşkil etmemektedir.
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri