Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
4- Çamaşırları Türlerine Göre Ayırmamak
Bunun yanında tüy bırakan kıyafetler varsa bunların da ayrı yıkanması gerekebilir. Yatak örtüleri, çarşaflar, nevresimler ve havlu gibi büyük hacimli ürünler ise mutlaka çamaşırlardan ayrı yıkanmalı.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal.
Fakat genel olarak “Havlular hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabının “Pamuklu” programında 60°C ya da 90°C olduğu söylenebilir. Havluları diğer tekstil ürünleri ve giysilerden ayrı olarak yıkamak hem sertleşmelerini önleyebilir hem de daha hijyenik bir yıkama sağlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz. Daha yüksek programlar bu narin ürünlere zarar verecek ve deforme olmalarına yol açacaktır. Çarşaflar, günlük yıkama programlarında yıkanabilirler.
İç çamaşırlarında bulunan bakteriler diğer çamaşırlara bulaşabileceğinden özellikle havlu gibi kişisel hijyeni sağlayan eşyalarla birlikte yıkanmamalıdır. Hassas kumaştan üretilen çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır: İç çamaşırı farklı birçok kumaştan üretilmektedir.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
Öncelikle duştan çıktıktan sonra kurulandığınız havlu ya da bornozu asarak kurutun. Havluyu doğruca banyo kapısının arkasına asmak hızlıca mikroplarla temas etmesine sebep olur. Bir havluyu kullandıktan üç gün sonra mutlaka yıkamanız gerekiyor.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Beğenerek aldığınız yumuşak ve ipeksi havlularınız zamanla sertleşip kullanılamaz hale gelebilir. Bunun başlıca nedeni ise havluları yıkarken kullandığınız yumuşatıcıdır. Yumuşatıcı, çamaşırlarınızı güzel kokulu ve yumuşak tutar ancak konu havlular olduğunda tam tersi etki yapar.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Mahzur yoktur. Sual: Görülmeyen necasetler, mesela idrar, kan bulaşmış çamaşırlar, leğende veya çamaşır makinesinde yıkanırken, bir defa yıkamakla temizlendiği zannedilirse kâfi gelir mi? Evet.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Sıcak hava ile hijyenik yıkama (program süresi 58 dk.)
Pamuklu veya sentetik kuru çamaşırlarınızı hızlı bir şekilde, sıcak hava ile hijyenik olarak temizlemek için bu programı kullanın.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır. Kurutulan çarşaflar yüksel derece de ütülenmesi daha elverişli ve sağlıklı olmaktadır.
Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır. Su sıcaklığından sıkmaya kadar yıkamanın her aşaması, sentetik çamaşırlara göre programlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri