Müteahhit olmak için üniversite mezuniyet şartı aranmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne başvurup, 'Yeterlilik Belgesi' alarak müteahhit olabilmektedir. Bazı üniversitelerin müteahhitlik sertifika programı da mevcuttur.
Müteahhitliğe başlamak için kurduğunuz şirketi bulunduğunuz ilin Ticaret Odası'na kaydettirmeniz yeterli. Yatırım yapacak paranız varsa, bulunduğunuz semtte ya da mahallede bir arsa sahibi ile kat karşılı anlaşarak müteahhitliğe başlayabilirsiniz.
Müteahhitlik Belgesi Nereden Alınır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne teslim ettiğiniz başvuru formu incelendikten ve onay aldıktan sonra müteahhitlik belgenizi alabilirsiniz. İnceleme sürecinde bakanlık tarafından yetki belgesine sahip olmanızın önünde bir engel olup olmadığı detaylı bir şekilde incelenir.
Müteahhit Olmak için Ne Kadar Sermaye Gerekir? Müteahhit olmak için işin yatırım değerinin en az %5'ine sahip olacak kadar bir sermaye gerekir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, günümüzde parasız müteahhit olmanın önünü kesmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Bundan sonra firmalar sınıfına göre yeni projeye başlayacak, altından kalkamayacağı iş için ruhsat alamayacak. A sınıfı müteahhit tüm büyüklüklerdeki işi yaparken, H sınıfı yani ilk defa inşaat yapacak firma tek ruhsatta en fazla 1000 metrekare yapabilecek. Firmaların son 3 yıllık bilançoları da incelenecek.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Müteahhit olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müteahhit maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.900 TL civarındadır.
· Şantiye ve ihale aşaması giderleri %6 (yaklaşık olarak), · Müteahhit karı, Yukarıda görüleceği üzere, %25 Müteahhit karından, teklif bedelinin %7 si civarında bir rakam Devlete ödenen, %6 Şantiye gideri olmak üzere toplam= %13'ü Müteahhitlerin yaptığı genel giderlerdir. Geriye kalan %12 de Müteahhit karıdır.
MÜTEAHHİT, inşaat projelerini planlayan, organize eden ve yürüten, genellikle inşaat şirketi sahibi olan kişidir. Müteahhitler, inşaat projelerini tamamlamak için gereken kaynakları yönetir, inşaat mühendisleri, mimarlar, işçiler ve alt yüklenicileri işe alır ve inşaat sürecinin tüm yönlerini denetlerler.
-BAŞVURULAR, BAŞVURU TARİHİNDEN İTİBAREN ORTALAMA 15 GÜNDE SONUÇLANIR.
Müteahhidi Yetki Belgesi Grup Kayıt Ücreti 1300 TL, Olmak üzere, toplamda 2900+350+1300= 4550 TL ücretlendirme yapılmaktadır. Ancak grup talebi olmasa dahi H grubu için yatırılan 350TL başvuru ücretinin iadesi yoktur.
Yapı sahibinin aynı zamanda yapı müteahhidi olma koşullarını taşıdığı hallerde, başka bir yapı müteahhidi ile sözleşme şartı aranmaz.
18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne başvurup, 'Yeterlilik Belgesi' alarak müteahhit olabilmektedir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Türkiye'de 450 bin müteahhit bulunuyor. Yalnızca İstanbul'da konut inşaatı yapan firma sayısı 77 bin. Ve bu 450 bin müteahhit için ne bir diploma ne de başka bir eğitim şartı aranıyor.
Ülkemizde mevcut vergi denetimleri yetersiz olduğundan (ya da böyle olması istendiğinden) inşaat sektöründe bilançolara yansıyan resmi rakamlar asla ve asla gerçeği yansıtmamaktadır. Yap-sat işi ile iştigal eden bir firmanın gelir tablosu incelendiğinde ortalama %5-10 civarı net kar marjı görülür.
Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğimizde yer alan yapı gruplarının birim maliyetleri, Birim fiyatlarımıza dayalı olarak % 25 müteahhit kârı ve genel gider dahil olarak belirlenmiş olup, mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Bayındırlık ...
İnşaat sektörünün yoğun stres altında çalışmayı gerektiren bir mesleği olarak müteahhit nerede çalışır konusu merak edilebilir. Bu kişiler bir inşaat ofisi ortamında planlama ve iş yönetimi yapabileceği gibi şantiye alanını, arsa veya arazileri de sıkça ziyaret eder.
İlk defa inşaat yapacak firmalar H sınıfı müteahhitlik belgesi alabilmektedir ancak bu durum en fazla tek ruhsatta 1000 metrekare alandaki bir inşaat için geçerli olmaktadır. Aynı şekilde geçici müteahhitlik belgesi için de ön şart bulunmamaktadır.
İdare yazısı olmadan müteahhite ait bağımsız birimlerin satışı yapılamaz. Yeni yapıya ilişkin kat irtifakı kurulmuş ise müteahhit payına düşen bağımsız birimlere isabet eden arsa payı üzerinden, kat irtifakı kurulmamış ve paylı mülkiyet söz konusu ise müteahhit payı üzerinden oranlama yapılarak satış yapılır.
Yaklaşık 10 yıl boyunca inşaat sektöründe yer alan ve şimdiye kadar 20'ye yakın projeyi bitiren iki çocuk annesi Karabulut, Batman ile Güneydoğu'nun tek kadın müteahhit olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Yani: 2.000 m2 :125 m2 = 16 daire düşecek demektir. Hmax ( Maksimum Yükseklik ) = 6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir.
Dairenizin bulunduğu ada veya parselde kentsel dönüşüm uygulanacaksa, arsa payınız önem arzediyor. size 37.5 m2 bir daire verilecek demektir. Kaks : 4 olursa o zaman 25x4= 100 m2 inşaat verirler %50 sini mütaahide verdiğinizde size 50 m2 daire verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri