Su donma noktasının üzerinde herhangi bir sıcaklıkta buharlaşabilir, ama normal basınç şartlarında sıfırın altında sıcaklık değerinde gaz halde kalamaz. Havadaki (odamız veya bahçemiz) suyun yoğunlaşıp damlacık olması (çiğ veya yağmır tanesi) havanın barındırabileceği nem miktarına bağlıdır.
su her derecede değilde +4 santigrat derece üzerinde buharlaşabilir. Buharlaşma sadece kaynamayla fokurdayarak suyun üzerinden buhar çıkmasıyla oluşmaz.
O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar. Böylece katı ve sıvı ile beraber, su bu noktadan sonra buharlaşmaya başlar.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Kaynama belirli sıcaklıkta sıvının her yerinde gerçekleşirken buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu nedenle en fazla buharlaşma tutarlarına Güneydoğu Anadolu bölgesinde rastlanırken en az buharlaşma tutarlarına ise Karadeniz kıyı kuşağında rastlanmaktadır.
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgâr tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar.
Moleküller arasındaki boşluk arttıkça moleküller madde bütünlüğünden ayrılır ve buharlaşır yani - (eksi) derecede de buharlaşma olur.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Buharlaşma ve kaynama ilişkisi
Buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının sadece yüzeyinde gerçekleşen bir hâl değişimi olayıdır. Buharlaşma hızı sıcaklığa bağlı olduğundan sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı da artar.
Hava soğudukça, buharlaşma miktarı yoğunlaşma miktarından daha fazla azalır. Sonuçta hava çiğ noktası sıcaklığına kadar soğuduğunda buharlaşma yoğunlaşmadan daha azdır ve artık bir damlacık büyüyerek bir bulut damlasına dönüşebilir.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar. Buharlaşma hızı, kaynama noktasında en yüksek değere ulaşılır.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
0°C'nin altında küçük su damlacıkları oldukça soğur ancak eğer sıcaklık -10°C'den yüksekse sadece çok küçük su parçacıkları donar. Sıcaklık düştükçe donan parçacık sayısı artar -35°C ile -40°C altındaki sıcaklıklarda sis tamamen donmuş su kristallerinden oluşur.
Sıfır derecenin altındaki yağış türleri arasında kırağı, kırç, kar ve dolu yer alır.
Kar taneleri sıcaklığı 0°C'nin biraz üstünde olan, nemli havanın içinden yere doğru düşerse dış yüzeyleri bir miktar erir ve bu nedenle başka kar taneleriyle bir araya gelebilirler. Bu, daha büyük kar tanelerinin oluşmasına neden olur. Kuru ve soğuk bir havada ise toz halinde, daha küçük kar taneleri oluşur.
Buharlaşma ve Kaynama farklı olaylardır. Her sıcaklıkta gerçekleşir. Sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Buharlaşma olurken sıcaklık sabit değildir.
Buharlaşma, suyun sıvı halden gaz haline geçmesi demektir. Güneş'ten gelen ısı enerjisi, sıvı haldeki suyun molekülleri arasındaki bağı çözerek gaz haline, yani su buharına dönüşmesine neden olur.
Buharlaşma sırasında sıvı molekülleri etraflarından ısı enerjisi alır. Bu nedenden dolayı da sıcaklık düşer. Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar.
Buhar, fizik, kimya ve mühendislikte, buharlaşmış suyu ifade eder. 100 santigrat derece civarındaki sıcaklıkta ve standart atmosferik basınçtaki buhar, saftır, saydam gaz haldedir ve sıvı haldeki sudan 1600 kat daha hacimlidir.
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz. Ter vücuttan ısı alarak buharlaşırken vücudun soğumasına yardım eder. Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır.
Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir. Su buharının tekrar su hâline geçmesine de yoğunlaşma denir. Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hâle geçer.
Doğada suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, Uluslararası Hidroloji Sözlüğü'ne (WMO, 2012) göre suyun kaynama noktası altındaki sıcaklıklarda sıvı halden gaz haline geçişi olarak tanımlanmaktadır (Şekil 1).
Suyun buharlaşma ısısı 540 cal/g'dır. Bu değer maddenin cinsine bağlıdır ve ayırt edici bir özelliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri