Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir. Sığ temeller küçük, hafif binalar için kullanılırken, derin temeller büyük, ağır binalar içindir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Bina temeli, Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur. Kolon yüklerini, daha geniş bir alana yayarak radye temele aktarmak için yapılır. içerisinde kullanılabilir hacimler oluşturmak amacıyla yapılırlar. temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
İlgili 23 soru bulundu
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Yapı zemininin sağlam ve yapı yükünün az olduğu durumlarda tekil temel tercih edilir. Kolonların ve taşıyıcı görevi gören perde duvarların altına tek tek yapılan temeller, sömel olarak adlandırılır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Radye temel, deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük anlamda engeller.
Radye döşeme kalınlığının 30 cm.den az olmaması uygundur. Temel kirişlerinin yüksekliği radye döşemesine nazaran oldukça fazla olacağından radye döşemeleri dört tarafından rijit kirişlerle sınırlıdır.
Tekil temel, Sürekli temel, Radye temel, olmak üzere dört gruba ayırabiliriz.
Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Sürekli temellerde minimum kiriş yüksekliği 50 cm, temel pabucu genişliği 60 cm pabuç kalınlığı ise 25 cm olacaktır.
Mütemadi temel, değişik nitelik gösteren zeminlerde farklı oturmaları engellemek için de etkili bir çözümdür. Sürekli temeller bir kirişe oturan kolonlar görünümündedir. Zemin gerilmesi yük, kolonlar da mesnet olarak düşünüldüğünde, sürekli temel ters çevrilmiş bir kiriş gibi görünebilir.
Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir. Bu nedenle temel alt kotun don derinliğinin altında kaldığında don derinliği şartnı yerine getirmiş olursun.
İmarlı arsaya prefabrik ev nasıl yapılır sorusu sıkça sorulmaktadır. Prefabrik evlerin özelliklerinden biri inşaat için temel kazılmasına gerek olmamasıdır. Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır.
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
“Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu. Konut alanı, ticari artı konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur.
Radye temel, zayıf zeminlerde, apartman tipi yüksek yapılar için en uygun temel tipidir.
Yığma yapılar, taşıyıcı sistemi tuğla ve doğal taşlar gibi farklı malzemelerden yapılmış düşey duvarlardan oluşan yapılardır. Türkiye'de, yığma yapılar özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca geleneksel ve tarihi yapıların da birçoğu yığma olarak inşa edilmiştir.
Tekil temel boyutu 70cm'den az olamaz. Tekil temel alanı 1m²'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı 25cm'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı konsol açıklığın 1/4'ünden az olamaz.
Ancak mütemadi temelin genişliği 100 cm den küçük olamaz sizde 60 cm ve 80 cm. Ayrica iki kolon arasi mesafe den kanaklı bağ kirişi 40 cm olamaz en az 60 cm olmalı dolayisiyla mütemadi temel de 60 cm olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri