2- Mavi Kart nedir? Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Mavi kart kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi karta sahip olan kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına sağlanan bütün haklardan faydalanırlar. Kişi mavi karta sahipse resmi iş ve işlemlerde yabancı olarak değerlendirilmez.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler.
Türk vatandasi olmak. Fakat Türk vatandasligindan ciktiysaniz gecen calisma sürelerini ve ev hanimligi sürelerini borclanarak emekli olabilirsiniz. Ayni durum mavi kart sahipleri icin de gecerlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Bu kapsamda, mavi kart ile emekli olmak isteyenlerin 3600 prim gününü doldurmuş olması gerekmektedir. Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin yurtdışında çalıştığı gün yeterli ise mavi kart ile emeklilik yapılabilmektedir.
Kapsamında çıkma izni ile vatandaşlıktan çıkanlar (MAVİ KARTLILAR) ikamet şartı aranmaksızın, 5510 sayılı Kanun'un 60/d kapsamında talepleri halinde Genel Sağlık Sigortalısı olurlar. MÜRACAATLARI: Kendilerine en yakın sosyal güvenlik merkezine MAVİ KART belgesi ile müracaat ederler.
Yurtdışında Yaşayıp Mavi Kart Sahibi Olanlar veya Olmayanlar EYT'den Yararlanabilirler.
Mavi kart sahiplerine Türk vatandaşlarına olduğu gibi kamu görevlerine girme hakkı da tanınmıştır.
Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur. Söz konusu hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.
SAKINCALARI: Kuponlu ya da Akbilli Mavi Kart, sadece İETT'ye ait otobüs, tünel (Karaköy-Tünel) ve tramvaylarda (Beyoğlu Tramvayı) geçerli. Diğer ulaşım araçlarından (deniz, metro, tren) yararlanmak için ayrıca kontör yükletmek gerekiyor. Mavi kartta, bir defada aylık ücreti toptan ödemek gerekiyor.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
İstanbulkart'ta birden fazla farklı kart modeli mevcut. Kişiye özel kartlar arasında; İndirimli İstanbulkart, Ücretsiz kart, Mavi Kart, Sosyal Destek Kartları, Personel (PDKS) kartı, Dijital İstanbulkart var.
Mavi Kart sahiplerinin yaşadıkları sorunlar
Bu sorunların önüne geçilmesi için 17 Ocak 2016 tarihinde, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanun tasarısıyla, Mavi Kart 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında değerli kâğıt olarak tanınmıştır.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
Mavi kart sahiplerinin şifre alırken mavi kartını ibraz etmesi gerekmektedir. Mavi kart sahiplerinden şifre başvurularında bu kartın yanında uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi ibrazı istenir.
Alman vatandaşı olarak Türkiye'de emekli olmak mümkündür. Her ne kadar son dönemde çıkan kanun ile artık gurbetçilerin emekli olma durumu maddi olarak zorlaşsa dahi, yine de Alman vatandaşı olarak Türkiye'de emekli olunabilir. Bunun için mavi kart sahibi olunması gerekir.
Mavi Kart (abonman) herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almak için hakkı bulunmayan kişilerin aylık belirli bir ücret karşılığında toplu ulaşım araçlarını kullanmasını sağlıyor. Mavi Kart aylık abonmanın dışında TL yüklenerek de kullanılabiliyor.
Mavi Kart hamili kişiler ikamet izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
MAVİ KART NASIL ALINIR? Mavi Kart almak için nüfus cüzdanı, (ehliyet ya da pasaport da dahil) kimlik kartınız ve 1 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf ile beraber size en yakın İstanbulkart Başvuru Merkezi'ne başvurarak alabilirsiniz.
Mavi kartlı olduğunuzdan SGK'ya yapacağınız yurtdışı borçlanma talebi reddedilir, reddedildikten sonra İş Mahkemesinde dava açıp, mahkeme ile borçlanma yapabilirsiniz.
AB Mavi Kart sahipleri sadece 33 ay sonra ya da B1 sertifikasına sahipseler sadece 21 ay sonra süresiz oturum izni alabilirler. Bu konuda daha fazla bilgi için "Süresiz Oturum İzni" bölümümüze bakabilirsiniz.
Ancak sigortalı ölüm aylığı bağlanma şartlarını tamamlamadan vefat ederse sadece Türk Vatandaşı veya Mavi Kartlı eş/çocukları vefat eden sigortalı adına başvurarak (askerlik, doğum veya yurtdışı) borçlanma talebinde bulunup 1800/900 prim günü tamamladıktan sonra kendilerine ölüm (dul/yetim) aylığı bağlatabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri