Cevabımız; Çiçekli bitkilerde gelişerek meyveyi oluşturan yapıya "çiçek" denir. Çiçek aynı zamanda bitkide tomurcuğuda oluşturur.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve.
Basit meyve:Bir tek yumurtalıktan meydana gelmiş meyvelerdir. Örnek: Kayısı, erik, şeftali,… Bileşik meyve:Birden fazla yumurtalıktan meydana gelen meyvelerdir.
Döllenmeden sonra ovaryumun gelişerek ve farklılaşarak oluşturduğu yapıya meyve adı verilir. Ovaryumda karpel diye adlandırılan meyve yaprakları, meyve meydana geldikten sonra ''perikarp'' (meyve çeperi) adını alır. Karpellerin gelişmesiyle meydana gelen meyvelere ''gerçek meyve'' denir.
Döllenmeden sonra tohum taslağı gelişerek tohumu, yumurtalık da gelişerek meyveyi oluşturur. Meyve, yumurtalığın gelişip farklılaşmasıyla oluşan, tohumların korunmasını ve yayılmasını sağlayacak şekilde özelleşmiş yapılardır.
İlgili 42 soru bulundu
Botanikçilere göre meyve, bitkinin ovaryumunun olgunlaşmış halidir yani bitkinin üremesi amacıyla, çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek vs.) taşıyan bir yapıdır.
Dişi organın sadece yumurtalığının gelişmesi ile oluşan meyveye “gerçek meyve” denir. Örn. Sert çekirdekli meyveler. Çiçek sapı, çiçek tablası, ve çiçek örtüsü gibi çiçeğin diğer organları da yumurtalıkla birleşerek meyveyi oluşturursa buna “yalancı meyve” denir.
Bu bitkilere çift çenekli bitki denir. Dişi organın yapısındaki yumurtalık da gelişip etlenerek, meyveyi meydana getirir. Tohum ve tohumu çevreleyen kısımların hepsine birden meyve denir. ovaryumlardan meydana gelir.
Beslenme uzmanları olarak sağlıklı beslenme örüntüsü içinde meyvelerden sıkça bahsediyoruz. Genel olarak meyvelerde; %80- 85 su, %3-18 karbonhidrat, %0.2-1 protein, %0.1-0.3 yağ, %0.3-0.8 mineral bulunur. Botanikte, bitkilerin olgunlaşmış çekirdekleri ve çekirdeğe yakın kısımlarına meyve denir.
Meyve (İng: "fruit"), çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki bazı özel dokulardan gelişen ve içerisinde üreme organlarının parçalarını ve kimi durumda bazı ek dokuları içeren kısmıdır. Çiçekli bitkilerin üreme yapıları olan çekirdekler, bu meyve içerisinde korunur ve saklanır.
✔ İki çekirdekli polenin çekirdeklerinden birine vejetatif, diğerine ise generatif çekirdek denir. ✔ Vejetatif çekirdek tozlaşma sonrasında polen tüpünü oluştururken, generatif çekirdek ise polen tüpü içerindeyken mitoz geçirerek sperm çekirdeklerini oluşturur.
Yumurta hücresinin iki yanında yer alan sinerjit çekirdeklerin bazı salgılar ile polen tüpünü tohum taslağının o bölümüne (yumurtanın olduğu bölüme) yani mikropile yönlendirdiği düşünülüyor.
Tohum kabuğu ya da testa, kotiledonlar ve embriyonik eksen. Tohum kabuğu tane kuru ağırlığının yaklaşık % 8'ini oluşturur ve büyük ölçüde (yaklaşık % 85) sellulozik materyaller ve ham protein (yaklaşık % 9) içerir. Tanenin karın kısmında gelişmekte olan tohumun ana bitki ile bağlantısını oluşturan hilum bulunur.
Yumurtanın döllenmesi ile zigot oluşur sonuçta da embriyoyu meydana getirir. Hücre bölünmesi, bir miktar endosperm oluşmadan meydana gelmez. İlk aşamada, iki hücre oluşur, micropile yakın olan uzar ve daha baskındır.
Tohum taslağı veya diğer adıyla ovül, döllenmeden sonra olgunlaşıp tohumları oluşturan yapı, dişi organda gerçekleşmektedir.
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Mutfak terminolojisinde, meyve genellikle herhangi bir tatlı tadı olan bitki parçasıdır ve sebze, herhangi bir tuzlu veya daha az tatlı bitki ürünüdür. Bununla birlikte, botanikte bir meyve, tohum içeren olgunlaşmış yumurtalık veya karpeldir, örneğin fındık bir meyve türüdür, tohum değildir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar.
Gövdenin temel görevi; kök ile yapraklar arasında iletimi sağlamak, yaprak ve çiçekleri taşımak ve bitkiye bir duruş kazandırmaktır. Bundan başka, vejetatif çoğalma, besin ve su depolama, korunma ve tutunma gibi görevleri de olabilir. Gövdenin duruşu fotosentez ve su kaybını önlemek için önemlidir.
Erkek üreme organı
Filament (sapçık) ve anter (başçık) olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Filament, anterin çiçeğe tutmasını; anter ise, polen oluşumunu sağlar.
Kültür sebzelerinin çoğunda çiçek erselik yapıdadır. Bu grup sebzelerde erkek ve dişi organlar aynı bitkide ve aynı çiçek üzerinde bulunur (Erselik çiçek). Çiçek yapılan bakımından domates, biber, patlıcan, bamya, bezelye, fasulye gibi bir çok sebze bu grup içinde yer almaktadır.
Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır. Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri