Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Kullanılır? Çay: Sığır kuyruğu otundan, bitki çayı da hazırlayarak faydalarını doğrudan alabilirsiniz. Bunun için 1 bardak sıcak suda 1 tatlı kaşığı sığır kuyruğu bitkisini demleyip içmeniz yeterli olacak. Her içimde taze olarak hazırlanması gerekir.
Sığırkuyruğu Çiçeği Faydaları; Mide üşütmelerine bağlı ortaya çıkan karın ağrılarını geçirir. Öksürük, ses kısıklığı gibi problemlerde çayi kullanılabilir. Bıçak kesiği gibi ufak yaralanmalarda, lapa şeklinde kullanılabilir. Sakinleştirici etkisi vardır.
Sığır Kuyruğu Otu, Sıraca otugiller familyasına ait ot türüdür. Sarı renklerdeki çiçekleri olan bitkinin, ana merkezi Avrasya'dır. Sıcağı seven bu ot, insan sağlığını korumak maksadıyla yüzyıllardan beri tüketiliyor.
Basur otu, sığır kuyruğunun yaprakları ve civan perçemi az miktarda bir suyla kaynatılarak iyice ezilerek krem haline getirilir. Hemoroit ve herhangi bir yerde bulunan yaraya doğrudan tatbik edilir. Sığır kuyruğu toz ve taze olarak hemoroit doğrudan bastırılır.
Sığırkuyruğu otu ilk yılını çiçeksiz geçirir. İkinci yılının yaz ortasından sonbahara kadar parlak sarı renkli göz alıcı güzellikte çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaştığında içinde tohumlarını taşıyan meyvelere dönüşür. Bitki döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
İlgili 23 soru bulundu
Toplanması - Saklanması : Sığırkuyruğunun yapraklan yaz ortasında kahverengileşmeden önce toplanıp özenle kurutulur. Çiçekleri ise, yaz ortasından sonbahar başlarına kadar kuru havada toplanır gölge yerde ya da 40 dereceden sıcak olmayan yapay ısıtmalı yerde kurutulur.
Enfeksiyon günlerinde de sığır kuyruğundan faydalanmak sağlıklı bir adım olabilir. Özellikle de kış enfeksiyonlarından dolayı yaşanan boğaz ağrısı ve öksürük, sığır kuyruğu çayı ile iyileştirilebilir. Balgam ve boğaz kuruluğu için tercih edebilirsiniz. Sığır kuyruğu faydaları ile öksürük krizlerini geçirecektir.
Aloe Vera: Hemoroid tedavisinde çoğunlukla tavsiye edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Afrika kökenli olan bu bitki tüm dünyada ev bitkisi şeklinde yetiştirilebilmektedir. Yaprakları arasında yanıkları ve yaraları tedavi etmekte kullanılan duru, sıvı şeklinde bir jel bulundurmaktadır.
Bazı sığır kuyruğu türlerinin tohumları saponin taşıdıklarından dolayı balıklar için zehirli olup, balık avlamada kullanılır. Bitkinin yaprakları da terletici, balgam söktürücü, idrar arttırıcı ve kabız edici olarak kullanılır. Basur için de kullanılır.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ana vatanının Avrupa olduğu söylenen bitki, ülkemizde en çok Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Güneşi seven sığırkuyruğu, güneşin en yoğun olduğu dönemler diyebileceğimiz yaz-sonbahar arasında çiçekleniyor.
Özellikle sedef olmak üzere, egzama, vitiligo,mantar gibi cilt rahatsızlıklarını giderir.
Pöç, dana ya da sığırın kuyruk bölümündeki etli kısma verilen isimdir. Özellikle haşlanıp suyundan çorba yapmak amacı ile sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bunun yanında yemeklerde de kullanıldığı zaman oldukça lezzetli olmaktadır. Dananın pöç kısmı kolajen bakımından da çok zengindir.
Mesane, safra kesesi ve böbreklerde oluşan kum ve taşların oluşumunu önler. Silikon ve antioksidan içeriği sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini ve tırnak sağlığını destekler. Ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılır ve diş eti kanamalarını durdurur.
SIĞIR DİLİ OTU HANGİ HASTALIKLAA İYİ GELİR? Ciltte meydana gelen rahatsızlıklar, bronşit, nezle, kabızlık ve böbrek hastalıklarında da önemli bir yere sahiptir. Halk arasında vesvese ve evham gibi hastalıkların görülmesinde, daralma ve kekeleme gibi konuşma rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir.
At kuyruğu otu antioksidan bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındır ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Vücudunuzda meydana gelen bir yara, tahriş gibi durumlarda yardımcı olan at kuyruğu otu dokunun eski sağlığına kavuşmasına destek olur.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Öğretim Üyesi Ulvi Erhan Erol, havadaki kötü gazları tutma özelliğine sahip sığırkuyruğu (verbascum) bitkisinin çevre peyzajı çalışmalarında tercih edilmesi önerisinde bulundu.
Dilerseniz mayasıl otunu çay olarak da tüketebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken temizleyip kuruttuğunuz mayasıl otu kökünü kaynatmak. Bir dal kurutulmuş mayasıl otunu 4 bardak suda kaynatabilirsiniz. Mayasıl otu çayının sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 kez, bir su bardağı tüketilmesi önerilir.
Basurun etkili olduğu makat bölgesinde kaşınma, yanma ve tahrişi önlemek adına her öğünde doğal probiyotik içeren ev yoğurdu tüketilmelidir. Ayrıca yoğurda ek olarak papatya çayını da düzenli şekilde tüketebilirsiniz. Beslenmenize keçiboynuzu ve zerdeçal ekleyerek hastalığın ilerlemesine önlem alabilirsiniz.
Feridun Kunak, hemoroide iyi gelecek çok özel bitkisel kür tarifini aktardı. İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Lif açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir (tam tahıllar, sebzeler, meyveler, yulaf ezmesi gibi). Bol su içmek, dışkının yumuşak olmasına yardımcı olur (günde en az 8 bardak su içmek önerilir). Baharatlı yiyecekler ve acı biberden kaçınılmalıdır. Alkol ve kafein tüketimi sınırlanmalıdır.
Astım, saman nezlesi gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletir. Saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur. Cilt sağlığı üzerinde de oldukça yarar sağlayan otun sivilce oluşumunu önleyerek cildi güzelleştirdiği görülür. Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır.
Sinir otu yaprakları siğil ve çıbanı geçirmeye yardımcıdır. Siğilleri iyileştirir. Yara iyileşmelerini destekleyebilir. Ayak ülserine iyileşmesine yardımcıdır.
Altın otunun içinde ki C ve P vitamini vücut direncini artırıp, hastalıkların iyileşmesinde aktif rol oynar. Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrısı şikayetlerini rahatlatır. İltihap ve ödem attırır. İltihaplı yaralara altın çiçeği yağı ile pansuman yapılırsa tedavi edici rolü bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri