Bakır kırmızı renkli bir metaldir. Çinko katılarak rengi açılır. Pirinçteki çinko yüzdesi arttıkça renk, kırmızıdan altın sarısına doğru yaklaşır. Pirincin renginden çinko muhtevası tahmin edilebilir.
Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir. Yani ne kadar fazla temas edersek, üründe o kadar fazla kararma meydana gelir.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Su testi: Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin.
925 gümüş gibi, pirinç hava ile temas ettiğinde ve zamanla oksitlenir.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Pirinç, bakır çinko alaşımıdır. Endüstriyel bir alaşımda çinko oranı en fazla % 46'dır. Pirinç kaplama ,bir parçanın yüzeyine , elektroliz yoluyla ince bir pirinç tabakası çökeltmeye dayanan işlem. Pirinç ,en çok kullanılan bakır alaşımıdır.
Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Pirinç mamulleri kullanım alanları arasında müzik aletleri, ateşli silah kartuşu muhafazası, radyatörler, mimari kaplamalar, borular, vidalar ve dekoratif öğeler bulunur.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi.
PİRİNÇ KAPLAMA ( LİMON VE ALTIN SARISI )
Limon sarısı ve altın sarısı renklerde yapılabilir.bu işlemden sonra ürünlerin renginin solmaması ve kararması için çok iyi koruyucu katmanlar ( pasivasyon ve lak ) işlemi uygulanmalıdır.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Genel olarak pirinç üzeri altın kaplama, aşağıdaki durumlar eşliğinde kararabilmektedir: Deniz, havuz, çamaşır suyu ile etkileşim sonrası Uzun süre kullanılmadığında. Uzun süre yüzeyi temizlenmediğinde.
Sarı hurdalarındaki bakır oranı renginin kırmızıya yakınlığıyla anlaşılır. Ne kadar kırmızı ise fiyatı o kadar yükselir. Sarı hurdaların en çok bilineni sarı pirinç hurdasıdır. Sarı pirinç çok dayanıklı bir bileşiktir.
Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır. Pirinç bakırın çinkoyla yaptığı alaşımdır.
- Pirinç eşyaları parlatmak için odun veya sigara külü sürülmelidir. Kül parlaklık kazanmasına fayda sağlar. Bu işlemden sonra vernik uygulamanız gerekmektedir. - Cilalama işlemi bezden geçen nemin kurumasını beklemeden uygulanmaya başlanmalıdır.
Bir bardak suya bir çorba kaşığı pirinç ekleyin ve eğer dibe çökerse, kaliteli ve organik olduğu anlamına gelir. Bir avuç pirinç suda pişirin. Sonra pirinci plastik bir kaba koyun ve birkaç gün boyunca güneşli bir yerde bırakın. Organik ise, pirinç küflü hale gelir, ancak değilse, sahte olduğu anlamına gelir.
Pirinç üzeri altın kaplama, 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından keşfedilmiş, o günden bu yana kadınların vazgeçilmezi olarak nitelendirilmiştir. Genel olarak belirtilen bijuteri, bakır ve çinko alaşımı kapsamında oluşan pirincin üzerine, belirli miktar altının kaplama yapılmasıyla oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri