Butacom-B12 Enjeksiyonluk Çözelti; sığır, at, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde fosfor ve vitamin B12 (siyanokobalamin) yetersizliğinden kaynaklanan akut ve kronik metabolizma bozukluklarının korunma ve tedavisinde kullanılır.
B12 vitamini eksikliğinde bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler tehlikeye atılır ve bunun sonucunda sindirim sistemi sağlığı zayıflayabilir. B12 vitamini köpeklerde kırmızı kan hücrelerinin üretiminde görev yapar.
B12 Vitamini (Kobalamin)
Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, kırmızı kan hücresi ve DNA üretiminde görev alır. Bunun yanı sıra, beyin ve sinir hücrelerinin gelişimi ve çalışması açısından da son derece önemlidir. Vegan ve vejetaryen beslenmede vücuda yeteri oranda B12 alınması oldukça zor olabilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıkta, tedaviye günaşırı 250-1000 mcg B12 vitamini uygulaması ile başlanır ve bu uygulama 1-2 hafta sürdürülür. Daha sonra, kan tahlilleri sonuçları, normale dönüldüğünü kanıtlayana kadar, haftada 1 defa 250 mcg B12 vitamini uygulanır.
Sinir sisteminin sağlığı, beyin işlevleri ve alyuvarların üretimi için önemlidir. İçerisinde bulunan kobalt minerali sebebiyle diğer adıyla Kobalamin olarak bilinen. B12 vitamini, en büyük ve yapısal bakımdan en karmaşık vitamindir.
İlgili 28 soru bulundu
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B grubu vitaminlerinden özellikle B12 eksikliğinde, tek başına B12 yerine kompleks B vitamini takviyesi daha önemlidir. B6, B12, B1, B2, B3, B5, B7, folik asit, biotin dâhil, B grubu vitaminleri ekip olarak çalışır. Hepsini içeren preparatlar kullanıma uygundur” açıklamasında bulundu.
B12 eksikliği iğnesi olarak da bilinen parenteral tedavi; günde 100-1000 mcg olacak şekilde kas içine ya da deri altına 1 hafta boyunca her gün, sonra haftada 2 gün şeklinde 2 hafta boyunca, daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süresince uygulanır.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir. B12 eksikliği tedavisi, güçlü B12 hapları ya da B12 vitamin iğnesi ile kısa sürede tedavi edilebilir.
Süt inekleri B vitaminlerine, yaşama payı, büyüme, süt üretimi ve üreme için gereksinim duyarlar. Rumen bakterileri B vitaminlerini sentezleyebilseler dahi, metabolik aktivitenin ve süt veriminin yüksek olduğu zamanlarda gereksinimi karşılamakta yetersiz kalmaktadır.
E Vitamini Eksiliği
E vitamini eksikliği nörolojik problemlere yol açabilir ve dolayısıyla el titremesine neden olabilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
E vitamini, selenyum ve A vitamini ineğin bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder. Bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı savaşır ve buzağılamadan sonra ineklerin temizlenmesine yardımcı olur. Her inek için günde 1.000 IU E vitaminine ihtiyaç vardır.
Hayvanlar B12'yi kas ve karaciğer dokularında depolarlar ve bazıları bu vitamini yumurtalarına ve sütlerine de geçirir. Bu yüzden et, sakatat, yumurta ve süt genellikle insanlar ve diğer hayvanlar için en temel B12 kaynaklarından biri olarak görülür. Böcek tüketimi de B12 ihtiyacını karşılayabilir.
Gebe hayvanların beslenmesinde kalsiyum, fosfor ve diğer mineral madde ihtiyaçları yanında vitamin A ve D ihtiyacı da eksiksiz karşılanmalıdır.
Kas krampları ve kas güçsüzlüğü. B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Denge sorunları. Ataksi veya bozulmuş denge ve koordinasyon, B12 eksikliğinden kaynaklanabilecek nörolojik bir semptomdur.
B12 vitamini takviyelerinin uzun süre yüksek dozda alınması kişilerde aşırı uyuşukluk ya da karıncalanma hissine neden olabilir. Genellikle vücudun sağ tarafında yaşanan uyuşukluk ve karıncalanma hissi B12 fazlalığı belirtileri arasındadır.
B12 Vitamini Testi Aç Karnına Mı Yapılır? Yapılan testin referans aralığında olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka hastadan kan alınmadan önce bir şey yiyip, içmemiş olması gerekir. Mümkünse 8 saatlik aç karnına işlemi yaptırması daha uygundur.
Hazımsızlık, mide, bulantısı, kusma, ishal gibi mide bağırsak problemleri yaşanabilir. Kalpte ritim bozukluğu, sırt ağrısı ve artrit gibi problemler görülebilir. Ayrıca B12 vitamini fazlalığı sinir sistemi fonksiyonlarını da etkileyerek anksiyete ve asabiyete neden olabilir.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
340,00TL 289,00TL Havale ile 5,78TL daha az ödeyin. 1000 mcg B12 Vitamini içerir. Tatlandırıcı, renklendirici içermez.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri