Arnavutluk, Bosna- Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan; Balkan ülkeleridir.
Bu sınırlar içerisinde yer alan Balkan ülkeleri şunlardır: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, Türkiye ve Yunanistan.
Köken bilimi. Bölgenin adı olan Balkan veya Balkanlar sözü Türkçedir. Bu söz Türk Dil Kurumu tarafından "öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge" şeklinde belirtilir.
Toprakları tamamen Balkanlar'da olan ya da bir kısmı Balkanlar'da olan ülkelerin toplam sayısı 12. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova,, Makedonya, Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Romanya ve Türkiye Balkan ülkeleri olarak geçer.
Sırbistan'ın başkenti ve şehirleri
Vizesiz balkan ülkeleri arasında son derece popüler olan Sırbistan'ın başkenti ve en kalabalık şehri ise Belgrad.
İlgili 41 soru bulundu
ARNAVUTLUK. Güneyde Yunanistan ile komşu olan Arnavutluk, Balkan ülkeleri arasında daha az kalabalık ve daha ucuz olan bir ülke. Dünyanın en ucuz şehirleri listesinde ilk 10'da kendine yer bulan ülke, muhteşem kumsalları, uçsuz bucaksız yemyeşil ormanlarıyla Avrupa'nın en keşfedilmemiş rotaları arasında bulunuyor.
Aslında bu üç sözcükte neredeyse aynı anlama gelir. Rumeli, Osmanlı Türk Devletinin bölgeye verdiği idari bir isim, Balkan adı uluslararası terminolojide bölgenin coğrafi adlandırması, Trakya ise bunların içinde yer alan bir bölgeye verilmiş bir isimdir.
Balkanlar, coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da Türkiye için öncelik taşımaktadır. Türkiye, Balkanların ayrılmaz bir parçasıdır.
Balkanlar ve Jeopolitiği
Balkan Yarımadası olarak da adlandırılan bu bölge, Slovenya, Hırvatistan, Bosna- Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya ve Moldova gibi ülkelerin sınırlarıyla tarif edilebilir.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır.
Arnavutluk, Bosna- Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan; Balkan ülkeleridir. Türkler, Romenler, Sırplar, Boşnaklar ve Arnavutlar Balkanlarda yaşayan etnik gruplar arasında yer almaktadır.
Rumeli, sözündeki "Rum" kelimesi "Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde olan toprak, halklar" anlamıyla kelimenin yapısına katılmıştır. Osmanlı Türkleri, Avrupa'ya ayak bastıktan sonra, burada fethettikleri yerlere Rumeli adını verdiler.
Türkler, 1354 yılında Gelibolu üzerinden Balkan yarımadasına geçerek 1361 senesinde Edirne'yi fethettikten sonra, başta üç küçük Bulgar krallığı olmak üzere feodal devletleri yıkıp Balkanlar'ı süratle ele geçirmeye başlamışlardır.
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
Balkanlarda gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerle şüphesiz Bosna – Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya'dır. Öte yandan, Slovenya, Karadağ, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Arnavutluk, Kosova ve Slovenya da Balkanlarda gezilecek ülkeler arasında yer alır.
Balkanlar'a gelen ilk Türk kavimleri MS 300 yıllardan itibaren Karadeniz'in kuzeyden geçerek bölgeye yerleşmişlerdir. Bunlar Oğur (Utrugur, Kutrugur), Bulgar, Peçenekler, Oğuzlar, Kumanlar (Kıpçaklar) gibi Türk boylarıdır. Ancak bu Türk kavimlerinin büyük bir çoğunluğu hıristiyanlığı kabul ederek Slavlaşmışlardır.
Osmanlı döneminde Balkan Müslümanlarının benimsedikleri dini anlayış, mükellefiyetleri açısından, yani kelam ve fıkıh görüşlerinde Maturidi-Hanefidir.
8 Ekim 1912 - 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarının çoğunu ele geçirdi. Arnavutluk da bağımsızlığını kazandı.
6 Şubat 2018'de Avrupa Komisyonu altı Batı Balkan ülkesini kapsayacak şekilde genişleme planını yayınladı: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan.
Bir dönem Osmanlı'nın da Balkanlar'da bulunan en önemli kentlerinden biri olan Selanik, Yunanistan'ın kuzeyinde yer almaktadır.
Çanakkale; Balkan Yarımadası'nın Doğu Trakya topraklarına bir kıstakla bağlanmış Gelibolu Yarımadası ile, Anadolu'nun batı uzantısı olan Biga Yarımadası üzerinde toprakları bulunan bir ilimizdir.
Balkanlar, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir.
Rumeli eyaleti 1530 yılında Tür Arnavutluk, Kosova Cumhuriyeti, Karadağ ve Bulgaristan'ın tamamı, Romanya, Moldova ve Ukrayna'nın Karadeniz sahili, Yunanistan ana karası, Rodos, İstanköy ve Midilli adaları, Hırvatistan'ın Dalmaçya kıyıları ve Sırbistan'ın Tuna ve Sava nehirlerinin güneyinde kalan bölümünü içine ...
sadece selanik ve yunanistan ile sinirli kalmayip tum balkan yarimadasi'ndan goc edenlerin icinde bulundugu topluluktur. ya da bir baska deyisle yunanistan, makedonya, bulgaristan, arnavutluk, eski yugoslavya (bugun ise kosova, sirbistan, bosna-hersek, karadag)'dan goc etmis insanlardir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri