Sheep-koyun Sheep-koyunlar (sheeps değil!) Aircraft-uçak Aircraft-uçaklar (aircrafts değil!)
"Sheep" kelimesinin hem çoğul hem de tekil hali kesinlikle "sheep"'dir.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
balıklardan bahsederseniz, 'fishes' demelisiniz.
glasses {çoğul}
bardaklar {çoğ.}
İlgili 29 soru bulundu
Money (para), Hair (saç), tea (çay), sugar (şeker), water (su), air (hava), rice (pirinç), knowledge(bilgi), beauty (güzellik), anger (öfke), love (sevgi), safety (güvenlik), evidence (kanıt) gibi kelimeler “uncountable nouns” yani sayılamayan ve çoğul halleri bulunmayan isimlerdir.
Nesnelerin miktarını belirten, aynı zamanda cümleye benzerlik ve abartma anlamı katan çekim eklerine çoğul ya da çok eki denir. (a, ı, o, u) harflerinin yer aldığı kelimeler -lar, (e, i, ö, ü) harflerinin yer aldığı kelimeler ise -ler eki alır.
Çokluk ekleri çekim ekleri arasında yer almaktadır. Tekil isimlerin ve fiillerin çoğul hale gelmesi için -ler / -lar eki alması gerekmektedir.
Birden çok varlığı anlatmaya yarayan addır. -lar/-ler ekiyle adlar çoğullanır.
► Sayılabilen isimlerin sonuna -s takısı gelir.
Ancak ismin son harfine bağlı olarak -s harfi bazı değişiklikler gösterebilir. Aşağıda isimlerin aldığı -s takıları ayrıntılı olarak belirtilmiştir. - Bunların dışında kalanlar (s) alarak , books , pens alarak çoğul yapılır.
Bunları çoğul yapmak için kelimenin sonuna -s takısını ekleyebilirsiniz. İstisna bir kural olarak sonu -on ile biten bazı kelimelerde, -on eki düşürülerek yerine -a kelimesi eklenir. Bazı kelimeler çoğul formda her zaman -es takısıyla biter.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar. Tekil İsim Örnekleri Nelerdir? Dilara KoçakUyku düzeniniz ne durumda?
families {çoğul}
aileler {çoğ.} When families gather, cameras work overtime—here's how to handle it.
"Data" (İngilizce) çoğul bir kelimedir. "Veriler" anlamına gelir.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
İsimlerin tek bir nesneyi karşıladığı haline tekil kelimeler denmektedir. Çokluk eki almış hali ise çoğul kelime olarak isimlendirilmektedir. Türkçede çoğul kelimeleri -lar ve -ler ekleri sağlamaktadır. Ağaç tekil bir kelime iken ağaçlar çoğul anlam taşır.
2. Çoğul isim
Sayısal anlamda birden fazla olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almış isimlerdir. Çoğul anlamı bu ekler ile sağlanır. Örnekler: gazeteler, balıklar, romanlar, bardaklar, müşteriler, hastalar, öğrenciler, çalışanlar, böcekler, kuşlar, çimler, meyveler vb…
İkinci çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -nız, -niz, -nuz, -nüz olduğu ifade edilebilir. 3. çoğul şahıs eki ''onlar'' olarak ifade edilebilir.
Üçüncü çoğul kişi dendiğinde karşımıza leri iyelik eki çıkmaktadır. Çünkü leri iyelik eki çoğulluk ve sahiplik katmaktadır. Örneğin paraları kelimesi onların paraları anlamındadır. Onlar üçüncü çoğul kişidir.
kalem-i → onun kalemi ⇒ O/3. tekil kişi iyelik eki. kalem-imiz → bizim kalemimiz ⇒ BİZ/1. çoğul kişi iyelik eki. kalem-iniz → sizin kaleminiz ⇒ SİZ/2. çoğul kişi iyelik eki. kalem-leri → onların kalemleri ⇒ ONLAR/3. çoğul kişi iyelik eki.
İngilizce'de normalde sayılamayan olan hair isminin çoğul halde olmadığına dikkat edin. Sadece saç telleri tek başlarına ifade edildiğinde sayılabilir biçimde kullanılır.
Sayılamayan isimler için refererans listesi
c) Katılar: ice, bread, cheese, meat, gold, iron, silver, glass, paper, wood, cotton, wool, etc.. e) Tanecikler: rice, chalk, corn dirt, dust, etc.. f) Soyut Kavramlar: beauty, luck, courage, fear, justice, etc.. h) Bilim Alanları: Chemistry, physics, Semantics, etc.
fruits {çoğul}
meyveler {çoğ.}
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri