Kök ve yaprakları besin olarak tüketilir.
Bitkilerin Kökü
Bizim yediğimiz türden bitki kökleri, kazık ve yumru kök olarak isimlendirilmiş tipteki köklerdir. Havuç, zerdeçal, zencefil gibi bitkilerin kökünü tüketiriz. Bu bitkiler uygun miktarda tüketildiğinde sağlığımıza faydalıdır.
1.1.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Bitkiyi toprağa bağlama ve gerekli su ve mineralleri topraktan alma görevlerini gerçekleştiren kök, bazı bitki türlerinde aynı zamanda üretilen besinler için depo işlevi de görür. Kökler genel olarak kazık kök, depo kök ve saçak kök olarak sınıflandırılır.
Pırasa, taze soğan, taze sarımsak, semizotu, patates, yer elması gibi bitkilerin gövdeleri, besin olarak tüketilir. Patates bitkisinin yumru gövdesinden nişasta elde edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar.
Depo Kök: Kimi bitkilerin kökleri besin biriktirir. Şeker pancarı, havuç, turp gibi bitkilerin kökleri depo köktür.
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
Bitkilerin kökleri vardır ve bu kökler oksijeni emmek için gereklidir. Bitkiler oksijene ihtiyaç duyarlar çünkü oksijeni besin üretmek için kullanırlar.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar.
Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır.
Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Cevap. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
Demet kambiyumu kökte ve gövdede bulunur; ancak bazı yaprak tiplerinde de var olduğu gözlemlenmiştir.
Destek köklere bataklık bitkilerinde de rastlanır. Asimilasyon Kökleri: Epifit bitkilerde gövde üstünde oluşmuş yassı köklerde kloroplast bulunur.
Gövdenin temel görevi; kök ile yapraklar arasında iletimi sağlamak, yaprak ve çiçekleri taşımak ve bitkiye bir duruş kazandırmaktır. Bundan başka, vejetatif çoğalma, besin ve su depolama, korunma ve tutunma gibi görevleri de olabilir. Gövdenin duruşu fotosentez ve su kaybını önlemek için önemlidir.
Stres hormonu olarak da bilinen ABA'nın bitkide strese karşı oluşturulan yanıtta düzenleyici olarak aktif rol oynadığı ve başta kuraklık ve tuz stresi olmak üzere abiyotik stres koşulları altında bitkide meydana gelen moleküler değişimlere bağlı olarak arttığı fizyolojik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Ev yapımı Çelik Köklendirme Hormonu; Salkım söğüt ağacından koparılan birkaç parça dal ya da dip sürgünü su içerisinde birkaç gün bekletilir, söğüt ağacı köklenmeyi sağlayan oksinlere aşırı derecede sahip olduğundan kök oluşumuna destek olarak zayıf çelikler üzerindeki baskıyı azaltır.
Hormonları dengeleyen bitkiler arasında adı sık sık geçen brokoli, cinsel hormonların sağlıklı düzeyde salgılanmasını destekler. Üreme organlarının sağlığını koruyan ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan brokoli, hormon dengeleyen doğal desteklerdendir.
Kökler bitkiyi yetiştiği ortama bağlamak, su ve besin maddelerini almak ve bunları bitkinin toprak üstü organlarına taşımak, birtakım hormonlar ve organik bileşikler salgılamak ve bu sayede besin çözeltisinde besin maddelerinin yarayışlılığını sağlamak gibi fonksiyonlara sahiptir.
Öncelikle bitkiler, dokularını yapmak için havadan CO2, topraktan da su ve mineral besin maddelerini almaktadırlar. Bitki dokuları yakıldığında, tüm organik bileşikler oksijenle birleşerek gaz maddelere dönüşürler.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri