Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açılacaktır.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Teknik lise ve Endüstri Meslek Liselerinde bilişim branşlarından mezun olanlar, sınav puanı ve kontenjan durumuna göre üniversiteye yerleşirken öncelik hakkı kazanır.
Siber güvenlik uzmanı olmak için meslek liselerinin ilgili programlarından da eğitim alınabilir. Bunun için Bilgisayar Teknolojileri ve Bilgisayar Öğretmenliği gibi bölümler okunarak siber güvenlik alanında ön bilgiye sahip olunabilir.
Siber güvenlik uzmanı hangi bölüm ve üniversitelerde eğitim almalıdır? Siber güvenlik uzmanlarının meslek hayatlarında işlerine yarayacak eğitimi almaları için üniversitelerde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da elektronik mühendisliği gibi bölümlerde okumaları gerekir.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde bilgi güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler. Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Eğitim programına TYT (Temel Yetenek Testi) puan türüne göre öğrenci kabul edilecektir. Meslek liselerinden doğrudan öğrenci alımı yapılabilecek mi?
Günümüzde genel olarak siber güvenlik uzmanı olacak kişiler lisans bölümlerini tercih etmektedir. Her ne kadar bilgisayar üzerine iki yıllık bölümler ya da sertifika almak için kurslar bulunsa dahi, 4 yıllık bölüm üzerinden daha etkili şekilde iş bulma olanağı sağlanıyor.
Teknolojinin her geçen gün ilerlediği ve bilgisayar korsanlarının güvenlik sistemlerini atlatmak için yeni yöntemler geliştirdiği göz önüne alındığında, siber güvenlik uzmanlığının gelecekte değer verilen meslekler arasında yer alacağını söyleyebiliriz.
Siber güvenlik uzmanı olmak için gereken şartlar ise şunlardır: 4 yıllık olan bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve işletme mühendisliği gibi çeşitli bölümlerden birinden mezun olmak gerekir.
Siber Güvenlik Uzmanı Olmak zor ve çok çalışmanız gerekiyor. Çokca duyduğunuza eminim ancak bir gerçek olduğu için tekrar etmem gerekiyor. Herşeyin bir zamanı var ve olgunlaşması için zaman tanımanız gerekiyor. İki farklı çiçeğin farklı ortamlar ve farklı seviyede suya ihtiyaç duyması gibi düşünebilirsiniz.
Kriptografi, ağ güvenliği, zararlı yazılım analiz ve tespiti, adli bilişim, blokzincir güvenliği ve uygulamaları, penetrasyon testleri, mahremiyet korumalı veri yönetimi, siber güvenlik hukuku, siber güvenlik planlaması ve yönetimi müfredatı oluşturan temel ders içerikleridir.
eleman.net verilerine göre, Siber Güvenlik Uzmanı 2023 yılında ortalama 44.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Siber Güvenlik Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 44.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 36.520 TL maaş alıyordu.
İyi bir ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için teknik lise ve endüstri meslek liselerinde yer alan bilişim üzerine bölümlerini okumak gerekir.
Siber Güvenlik Lisansüstü Programına üniversite sınavında Eşit Ağırlıklı ve Sayısal Ağırlıklı puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Tercih döneminde öğrencileri ortaöğretim merkezi yerleştirme sınavı LGS puanı ve tercihlerine göre kabul ediyor. İlk yılında 30 öğrenci alan MTAL, İngilizce hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl boyunca yatılı olarak siber güvenlik odaklı bir eğitim sunuyor.
Gebze Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik MYO 425,65600 taban puanı ile listenin 4. sırasında yer alırken Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik MYO 423,17491 taban puanı ile 6. sırada, Ege Üniversitesi Siber Güvenlik MYO ise 415,54588 taban puanı ile 8. sırada kendine yer buldu.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı siber polisler, vatandaşların internetten yaptıkları işlemler nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.
Siber güvenlik uzmanı çalıştığı şirket ya da kuruma hizmet vermekle görevli kişilerdir. Çalışılan şirket ya da kurum özel sektöre ait olabileceği gibi devlete de bağlı olabilmektedir. Bilgisayarlar, sunucular, mobil cihazlar, elektronik sistemler, ağlar kötü amaçlı saldırılara maruz kalabilir.
Bilişim suçları uzmanı olmak isteyenlerin bilişim teknolojileri, yazılım uzmanlığı, donanım, bilgisayar teknolojileri, MS SQL Server, programlama, siber hukuku, bilgisayar işletim kavramları, ağ ve sistem yöneticiliği, şifre ve parola suçları, hukuki bilişim çözümlemesi konulu eğitimleri alması gerekir.
Üniversitelerde iki yıllık siber güvenlik bölümlerinin açılması için protokol imzalandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, protokol ile siber güvenlik alanında yetkin ve nitelikli iş gücüi hedeflediklerini söyledi.
Siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Kuruluşlar müşteri güvenini sürdürmek ve düzenleyici mevzuat uygunluğunu karşılamak için verileri güvenceye alma sorumluluğu taşır.
Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleşildiğinde, 2024 yılındaki sınavda diploma puanı yarı yarıya düşecek. Fakat 2025 yılında sınava girmek istenirse puan düşmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri