Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
Fizyolojik Serum: Eczanelerde ya da marketlerde satılan steril fizyolojik serum solüsyon yokken geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez.
İlgili 26 soru bulundu
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lens solüsyonu içeriği PHMB, Dymmed ve Oxipol şeklindedir. Aynı zamanda belirli lipid çözücüler ve nemlendiriciler ya da temizleyici bazı maddeler de içeriğinde yer almakta.
Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz.
Lens kabının içine lens ve kullandığınız lens solüsyonu dışında başka bir madde koymayınız. Çeşme suyu ile lenslerinizi ve lens kaplarınızı asla yıkamayınız.
Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz. Ayrıca kontakt lensler planlı değiştirilmelidir çünkü lens üzerinde biriken lipid ve proteinler, gözde kuruma, bulanık görme ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.”
Lens Kutusuna Dikkat Edin!
Lenslerinizi kullanmadığınız zaman veya gece yatmadan önce çıkarmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise lenslerinizi herhangi bir peçetenin arasına veya farklı bir şeyin arasına koyamazsınız. Lenslerin korunması oldukça önemlidir.
Lens solüsyonu gözde oluşabilecek organizmaları yok ettiği için dezenfektan etkisi bulunmaktadır. Solüsyon kullanıma başladıktan 3 ay sonra etkisini kaybedecektir. 3 ay sonunda koruyucu özelliğini yitirecektir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Göz sağlığı: Lens solüsyonu, göz sağlığı açısından da önemlidir. Kontakt lenslerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile enfeksiyonların riski azalabilir ve gözlerde yanma, batma sorunlarının önüne geçebilir. Lenslerin uzun ömürlü olması: Lens solüsyonu, kontakt lenslerin ömrünü uzatabilir.
Lens solüsyonları eczanelerde satışı yapılan tıbbi sıvılardandır. Lens solüsyonu kullanılan lensin üzerindeki var olan veya oluşabilecek zararlı organizmalardan gözümüzü korumaya yardımcı olur.
Kontak lenslerinizi asla suda saklamamalısınız. Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız. Arıtılmış olmasına rağmen, musluk suyu hala ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerebilir .
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Soru: Paketinde duran, açılmamış kontakt lenslerim bozulur mu? Son kullanma tarihi, kontakt lenslerin ve içinde bulunduğu solüsyonun steril kaldığı süreyi göstermektedir. Son kullanma tarihi geçmiş olan hiç bir lens kullanılmamalıdır.
Lenslerin kullanım süresi, 2 haftalık, günlük ve aylık lensler olarak değerlendirilmektedir. Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır.
Lensi duruladıktan sonra kabına yerleştirin. Lens kabındaki solüsyonun lensi örtecek kadar olması gerekir. Dezenfeksiyon için lensleri solüsyonda en az 4 saat tutmak gerekir.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Birinci adım, ellerinizi iyice yıkamaktır. Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Süresi dolan bir lens kullanmak tamamen insan sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle hiçbir şekilde kullanımı önerilmez süresi dolan ile görme kaybına neden olur. Bunun dışında gözün farklı noktada ne zarar verebileceği gibi geçici veya kalıcı olarak gözlerde görme ve sorunlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri