Siber savaş, bir devletin, başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti yaratmak üzere gerçekleştirilen sızma faaliyetleridir.
Siber saldırılar, savunmasız bilgisayar sistemlerinden yararlanarak gizli bilgileri istismar etmeye, çalmaya ve zarar vermeye yönelik yetkisiz erişim girişimlerdir. Siber saldırıların arkasındaki motivasyon siyasi, kriminal ve/veya kişisel olabilir.
Siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Kuruluşlar müşteri güvenini sürdürmek ve düzenleyici mevzuat uygunluğunu karşılamak için verileri güvenceye alma sorumluluğu taşır.
NASA Siber Saldırısı: Okuldan eve gelip 'Hadi NASA'yı hackleyeyim' diyen 15 yaşındaki çocuk. Yıl 1999'ı gösterdiğinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) bilgisayarlarına erişen henüz 15 yaşındaki Jonathan James, 1.7 milyon civarında yazılım dosyasını indirdi ve NASA'yı 41 bin dolarlık zarara uğrattı.
Uluslararası doktrinde siber savaşın farklı tanımları olduğunu ifade eden Türkay (2013) siber savaşın dijital veya teknolojik yollarla yürütülen bir savaş yöntemi anlamına geldiğini, siber savaşın altyapıları devre dışı bırakma, istihbarat toplama ve propaganda dağıtımı kavramlarını içerdiğini aktarmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Phishing Siber Saldırısı
Bu siber saldırı sürecinde ilk adım, internet kullanıcısını kandırmak ve onunla ilgili kredi kartı bilgisi, hesap numarası, hesaba ait olan online şifre gibi özel bilgileri ele geçirmektir.
Verilerinizi şifreleyin: Siber güvenlik tehditlerinden korunmanın en basit ancak etkili yöntemlerinden biri de veri şifrelemedir. Özellikle günümüz dünyasındaki esnek çalışma ortamı ve sisteme telefon, tablet gibi cihazlarla uzaktan erişme imkânı, şifrenin önemini daha da artırıyor.
Siber risk, bir kuruluşun bilgi sistemleri veya süreçlerindeki bir sorundan kaynaklanan operasyon aksaklığı, herhangi bir siber olay ve buna bağlı olarak itibar veya finansal kayıp yaşanma ihtimalidir. Sadece finans sektörü değil, savunma, sağlık, eğitim gibi her tür ve büyüklükteki kuruluş risk altındadır.
Bir Siber Olay Müdahale Planı, esasen bir siber saldırı durumunda işletmenizin izleyeceği bir kılavuz veya bir dizi adımdır. Saldırı sırasında zararı en aza indirmek ve iş verilerinizi korumak için alınması gereken eylemleri açıklayan bir belgedir.
Siber Varlık (Cyber Entity): Klasik bilişim unsurlarının (bilgisayar, sunucu, ağ cihazları, vb.) yansıra, internet bağlantılı televizyondan, araçlardaki arızayı servise otomatik bildiren bileşenlere kadar, tüm bu cihazları ve yazılım, donanım bileşenlerini “siber varlık” tanımı içine dâhil edebilmek mümkündür.
Bilgisayar sistemlerimizi ve bilgilerimizi korsan saldırıları, virüsler ve diğer zararlı yazılımlardan koruma ve bu sayede bilgilerimizin gizliliğini, bütünlüğünü ve ulaşılabilirliğini koruma konusunda siber güvenlik devreye girmektedir.
Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
Siber güvenlik; sistemleri, ağları ve programları dijital saldırılara karşı koruma uygulamasıdır. Bu siber saldırılar genellikle hassas bilgilere erişmeyi, değiştirmeyi, imha etmeyi, kullanıcılardan para çekmeyi veya normal iş süreçlerini kesintiye uğratmayı amaçlar.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik, siber saldırı riskini azaltmayı ve sistemlerin, ağların ve teknolojilerin yetkisiz kullanımına karşı koruma sağlamayı amaçlar.
Siber suç, bir bilişim sistemlerine izinsiz olarak hukuka aykırı bir şekilde girilmesi, verileri şifreleme, ele geçirme, yerini değiştirme, sistemlerin erişiminin engelleme gibi siber suç teşkil eden durumun elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ile ortaya çıkmaktadır.
Ki'ye ve Ahn'a (2006) göre, siber etik, siber dünyada ahlakı ve ahlaksızlığı öngören, ifade özgürlüğünün, fikri mülkiyetin ve mahremiyetin korunmasını ifade eden bir standartlar sistemidir.
Siber suç, bilişim sisteminin güvenliğini, buna bağlı verileri, kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçlardır. Siber suçları diğer suçlardan ayıran etken; bilişim sistemi olmadan siber suçun işlenemeyecek olmasıdır. Bu suç türü bilgisayar ve internete özgü suçlar olarak da anılır.
USOM ve SOME'ler siber olayları bertaraf etmede, oluşması muhtemel zararları öncelemede veya azaltmada, siber olay yönetiminin ulusal düzeyde koordinasyon ve işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesinde hayati önemi olan yapılardır.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur.
DİJİTAL YURTTAŞ : İnternet aracılığı ile dünyanın dört bir yanından birbirine bağlanan insanlar aynı çevrim içi ortamı paylaşırlar. Buna dijital ya da siber dünya da diyebiliriz . İşte bu siber dünyadaki herkese Dijital Yurttaş denir.
Siber saldırı riskini tamamen ortadan kaldıramasanız da, siber saldırılara karşı korumanızı düzenli olarak gözden geçirmek için önlemler alabilirsiniz. İşletmenizin tamamen güvende olmasını sağlamak için siber güvenlik politikalarınızı gözden geçirin ve yazılımları, sistemleri ve sunucuları düzenli olarak kontrol edin.
Siber risk, bir güvenlik açığından yararlanan bir tehdidin bir sonucu olarak bir varlığın, hasar görmesi, yok olması veya varlığa erişim sağlanamaması olasılığı olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri