-i mübâlağa: Ateşi söndürme özelliği ile bilinen suyun gönüldeki ateşi söndürmedeki çaresizliği, yani ateşin büyüklüğünden bahsedilip «bu denlü» ifadesi ile aslında bu ateşin bilinen ateşler gibi olmadığı belirtilerek meselenin hakikatte mübalâğa olmadığının izâhı.
edebi sanatlardan biridir.. abartmanın güzel bir amaçla yapıldığı şiirlerde kullanılır... buna kısaca güzel abartma da diyebiliriz... tamlamanın doğru yazılışı hüsn-i mübalağa yani abartmanın güzeli, güzelliği, güzel abartma olacak.
Abartıcılık ya da mübalağacılık; bir şeyi olduğundan daha büyük, daha çok veya daha önemli gibi gösterme tutumu. Abartma kelimesi, bir düşünceyi aşırı derecede büyülterek ya da küçülterek anlatma eylemini belirten sözbilim terimi olarak kullanılır.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
İlgili 32 soru bulundu
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
“Bilâ mübalağa denilebilir ki herkesin anlayabileceği şiir, münhasıran dun şairlerin işidir.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Sanatsal bir şekilde yapılan abartma sanatına tebliğ denir. Bir kişinin ya da olayın aşırı bir biçimde abartılması ise gulüv olarak tanımlanır. Bir kişiye ait özelliklerin çok fazla met edilmesine ya da yerilmesine ise iğrak adı verilir.
hüsn teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik.
“Hüsn” kelimesi sözlükte “güzel olmak, iyi olmak” anlamına gelir. Hoşa giden, tatmin eden, göze hoş gelen, hayranlık uyandıran anlamında da “hüsn” kelimesi kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsn kelimesinin sözlük anlamı güzelliktir. Hüsün şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcük, iyilik ve hayır manasında da kullanılır.
Abartma Örnekleri Nelerdir? Mübalağa sanatının oluşabilmesi için anlatılmak istenilen olayın çok fazla veya çok az olacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Mübalağa sanatında bahsedilen durumun mantık sınırlarını zorlayacak derecede olması gerekmektedir. Ben senin aşkınla yandım, tutuştum.
Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir. Örnek: Kendi kurduğu şirketin başarılarını ballandıra ballandıra anlatan arkadaşıma: "Bu ne tevazu arkadaşım!" dedim.
Sanatsal bir şekilde yapılan abartma sanatına tebliğ denir. Bir kişinin ya da olayın aşırı bir biçimde abartılması ise gulüv olarak tanımlanır. Bir kişiye ait özelliklerin çok fazla met edilmesine ya da yerilmesine ise iğrak adı verilir.
bir şeyi olduğundan büyük veya çok göstererek anlatmak, mübalağa etmek.
Vech, Osmanlı döneminde kullanılan ve yüz anlamında olan bir kelimedir.
Hüsnü Zan TDK Sözlük Anlamı Nedir? Hüsnü zan, olumlu düşünmek ve başkalarının kötülüğünü istememek anlamına gelir.
HÜSNÜZAN – HÜSNİZAN. (ﺣﺴﻦ ﻇﻦّ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve ẓann ile ḥusn-i ẓann) Bir kimse hakkında iyi ve güzel kanâat besleme, iyi fikir besleme.
Meftun kelimesi Türkçe üzerinden gönül vermiş ya da tutulmuş gibi anlamlara sahiptir. Özellikle Osmanlı döneminde çok fazla kullanılmış ve aşk üzerine değerlendirmiş bir kelimedir. Mecazi anlam kapsamında yanmış veya baştan çıkmış ve çıkarılmış gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir.
Gıpta etmek, kişinin başkasında görüp çok beğendiği bir şeyi, haset ve kıskançlık gibi olumsuz duygulara kapılmadan istemesi anlamına gelir.
Kelime anlamı ile beraber aynı zamanda din üzerinden de maruf kelimesinin belli bir anlamı bulunmaktadır. Şeriatın beğendiği ve uygun gördüğü, aynı zamanda buyurduğu biçiminde ifade edilmektedir. Yani diğer bir ifade ile şeriatın kuralları içerisinde yer alan hükümlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Telkin Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi.
همسفر Arapça ve farsça anlamları
yoldaş(izah: yolu bir olan. səfərdaş.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri