Kalçanın arkasında ya da önünde ve kasık bölümünde ortaya çıkan ağrılar nedeniyle kalça ağrısı anlaşılabilmektedir. Kalça ağrısı yaşandığında hastanede ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Aynı zamanda travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine de başvurulabilir.
Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
İlgili 37 soru bulundu
Kalça osteoartrit ağrısı bacağa yayılabilir ve yan diz ağrısı olarak kendini gösterebilir.. Fıtık kaynaklı kalçadan ya da belden bacağa vuran ağrı genellikle tek taraflıdır. Ağrı yürüme veya çömelme gibi bele yük bindiren hareketlerle artabilir.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Kemiklerin durumunu ortaya koyan röntgen (X-ray) en çok istenilen tetkiklerdendir. Leğen kemiği ağrısı teşhis edilecekken röntgenden yararlanılır. Bilgisayarlı tomografi (BT) ile de kalça eklemindeki deformasyonlar görülebilir. BT taramaları sayesinde kalçanın 3 boyutlu görüntüsü çıkarılır.
Kalça eklemlerinin yapısındaki kıkırdak dokuda kayıp meydana gelmesiyle birlikte, başlangıç aşamasında kalça hareketlerinde ağrı, tutukluk ve topallama meydana gelmektedir. Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Kalça ağrısı yaşandığında hastanede ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Aynı zamanda travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine de başvurulabilir.
Tedavi ilk olarak istirahat ile ağrıya yol açan faaliyetlerin azaltılmasıdır. Ardından bu bölgedeki kasları esnetip güçlendirecek egzersizler ve fizik tedavi önerilir. Ağrıların önlenmesi içinde kısa süre ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Tüm bunların yeterli olmadığı durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Ağrı, ani bıçak saplanması şeklinde ortaya çıkar
Çoğunlukla kalçadaki yaralanmalardan ya da kireçlenmelerden kaynaklanan bu ağrılar, mekanik şekilde ortaya çıkmaktadır.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Kalça kaslarında bulunan ağrı için fizyolojik açıdan rahatlatıcı kas hareketleri de fayda sağlar. Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kalçaya doğru yayılan bel ağrısıyla başlayan siyatik ağrısı, sinir boyunca kasıktan bacağın arka kısmına ve buradan ayağa kadar yayılır. Şiddetli siyatik vakalarında bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Kişi bacağını ne kadar yukarı kaldırırsa ağrı o kadar şiddetlenir.
Kalça Emar; Kalçasında sorun ya da ağrı yaşayan hastaların yaşadıkları sorunları saptamak amacıyla istenir. Görüntüleme sistemleri içerisinde bulunan emar, vücudun çeşitli bölgelerinde görülen hastalıkların teşhisinde kullanılır.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur.
Toplumda “Siyatik” olarak bilinen bu rahatsızlığın en önemli belirtilerini ise bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma oluşturuyor. Ağrı sebebiyle yaşam konforunun önemli ölçüde düşmesine neden olan siyatik rahatsızlığının tedavi edilmemesi ise bacakta ve ayakta kalıcı sorunlar ile felç gibi durumlara neden olabiliyor.
Vücudun önemli sinirlerinden biri olan ve belden topuğa kadar uzanan siyatik sinirinde oluşan baskı ya da hasar ağrıya neden olur. Bu ağrılar belde, kalçada ya da bacaklarda hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri