Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır. Nikotin ve diğer zararlı maddeler, kan dolaşımını azaltarak yaranın iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir.
Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde sigara içmemek de bir o kadar faydalı ve gereklidir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; ameliyattan 4-6 hafta önce sigarayı bırakırsanız ve ameliyattan sonra 4 hafta hiç sigara içmezseniz, ameliyat sonrası komplikasyon gelişme riskini %50 oranında azaltabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Estetik ameliyatların tümü için geçerli olan genel kural, ameliyatlardan en az 15 gün önce sigara kullanımının bırakılması ve ameliyattan sonra en az 1 ay daha sigara içilmemesi şeklindedir.
Yaraların iyileşmesinde de etkili
Aynı zamanda enfeksiyon gelişme riski de artıyor. Yaraların daha zor iyileşmesi hastanede kalış süresinin de uzamasına neden oluyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında da sigara ve dumanına maruz kalmamak yarar gerekiyor.
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Ağız asla su ile çalkalanmamalıdır. Bu diş etinde oluşacak olan iyileşmelerin önüne geçer ve iyileşme sürecinizin artmasına sebep olur. Diş çekimi yapıldıktan sonra 24 saat içinde sigara ya da alkol kullanmamaya özen gösterin.
Ameliyat sonrası ilk 24 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden (kola, çay, çikolata, kahve) uzak durulmalı, çiğneme operasyona dâhil edilmeyen bölge ile yapılmalıdır. Ameliyat gününde ve ameliyatı takip eden günlerde (en az 3 hafta) sigara içilmemelidir.
5-)Dikişler atıldıktan sonra tam bir iyileşme sağlanmadan sigara ve alkolden uzak durunuz.
Sigara içen bir kadın hasta, sigara içen erkek hastaya göre daha geç iyileşiyor. Ameliyat sonrası problemleri de erkeklere göre 2 – 2.5 kat daha fazla oluyor. Yara problemi, kemik iyileşmeleri geç oluyor, akciğer problemleri çok fazla oluyor.
Sigaranın yara iyileşmesini engelleyen etkileri vardır. Ayrıca akciğer, kalp ve damar yapısını bozan(endotel disfonksiyonu) etkileri yara iyileşmesini geciktirir.
Kimi durumlarda ağız içi yaraları meydana gelmektedir. Ancak sigara kullanımı, yaraların iyileşme sürecine de etki edecek ve gecikmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle uzmanlar, cerrahi bir müdahalenin ardından yaraların iyileşmesi için sigara içiminin bir müddet durdurulmasını tavsiye eder.
Diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik ağız gargarası(ilk hafta) daha sonrasında günlük ağız gargaralarıyla dikişler, yara ve tüm yumuşak dokular ve dişler tamamen temiz tutulursa yara çok daha ağrısız, hızlı ve kaliteli olarak iyileşecektir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Diş çekimi sonrası sigara içmek kesinlikle zararlıdır. Diş çekimi işlemi, dişlerdeki hasarın onarılması için uygulanan bir tedavidir. İşlem sonrasında sigara içmek, iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Sigara içmek, ağızdaki dolaşımı azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatır.
İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir. Ağız suyu ile çalkalama yapılmamalı, ilk 24 saat tükürme ve emme hareketi yapılmamalıdır. İlk 24 saat sızıntı şeklinde kanama olması normal kabul edilir.
Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulayın. 24 saatten sonra ise sıcak uygulayın. Genellikle şişlik 48 saat sürer.
Dikişler eriyebilir, çoğu birkaç hafta içinde erir. 20 yaş diş çekimi bölgesinin katı diş eti dokusu ile yeniden doldurularak iyileşmesi iki hafta ile bir ay arasında sürmelidir. İşlem gören doku, yaklaşık altı ay içinde iyileşmelidir.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Diş Çekimi Sonrası Sigara İçilir mi? Diş çekiminden sonra özellikle ilk 3 gün sigara içilmesi önerilmez. Diş çekiminden sonra sigara içilmesi iyileşme sürecini geciktirebilir, iltihaplanmaya neden olabilir.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri