Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan, hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
Gebelikte sigara kullanımı bebeği nasıl etkiler? Gebelikte sigara kullanımı, bebeğin karbon monoksite maruz kalmasına sebep olur ve bu da, bebeğin oksijen ve besin teminini kısıtlar.
Gebe bir kadın hamile kalmadan ne kadar zaman önce sigara içmeyi kesmelidir? İdeal olarak sigarayı gebe kalmadan önce ve mümkünse 3 ay önce bırakmanız gerekir. Sigara içen çiftlerde gebe kalmak da daha zordur.
Daha önceden yapılan araştırmalar 1 veya 2 sigara içiminden sonra nikotinin anne sütüne geçtiği, düzeyin 30-60 dakikada maksimuma ulaştığını ve 3 saat boyunca sütte kaldığını gösteriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir. Üstelik anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik sürecinde plasentaya geçen nikotinin iki katından fazladır.
Anne sütü yeni doğmuş bir bebek için en iyi besin kaynağıdır. Ancak en güvenli anne sütü, sigara veya e-sigaradan kaynaklanan zararlı kimyasalları içermez. Bir anne günde 20 ila 30'dan fazla sigara içiyorsa, bu, bebekte aşağıdaki riskleri artırır: sinirlilik.
Özellikle sigara içen hamile kadınların beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Sigara içen hamile kadınlar; C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliler. Yoğurt, peynir ve süt gibi besinleri her gün düzenli olarak tüketmeliler.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Çocukluk astımının hem sıklığını hem de şiddetini arttırır. Kullanılmış sigara dumanı sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını da arttırır. İki yaş altındaki çocuklarda ÇSD bronşit ve zatürre olasılığını arttırır.
Nikotin plasentadan geçer, fetal dolaşımda saptanır ve amnion sıvısında anne kanındaki miktarın %88'i kadar bulunur. Sigara kullanan gebelerin plasenta ve damar yapısında değişiklikler meydana gelmektedir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigara içmek düşük doğum ağırlıklı bebek riskini neredeyse iki katına çıkarmaktadır. 2004 yılında sigara içenlerden doğan bebeklerin %11,9'u düşük doğum ağırlığına sahipken, sigara içmeyenlerden doğan bebeklerin sadece %7,2'si düşük doğum ağırlığına sahiptir.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Anne karnında bebek kapsamında plasentanın süngeri andıran bir yapısı vardır. Bu geçici organ, spermin anne rahminde döllenmesinden sonra oluşmaya başlar. İlk aşamadan itibaren, aktif şekilde çalışarak bebeğin beslenmesini sağlar. Bu plasenta, özellikle gebeliğin dördüncü ayından sonra daha da büyür ve belirginleşir.
Bırakmak için sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. Nikotin bantları ya da sakızları gebelikte araştırmaları yeterli olmadığı için kullanılmamalıdır.
Herkesin hayatında bir kez duyduğu öneri sigara içenlerin her gün yoğurt tüketmesidir. Düzenli Yoğurt Yemek Sigaranın Zararlarını Azaltır Mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.
Doğumdan sonraki ilk dört ayda oluşan gaz sancısının her bebekte kolik atakları halinde görülmediğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “sigara içen annelerin bebeklerinde bu sorun iki kat fazla görülüyor“ dedi.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri