Spordan sonra duş almak şart değil ancak terleme sonucu oluşacak kokudan kurtulmak için duş almak gerekiyor. Spor bittikten hemen sonra ise duş almak sağlık açısından sakıncalı olabilir çünkü spor sırasında nabız çok yükseliyor, nefes alışverişi hızlı oluyor.
Yinede sıcak duş almakta kararlıysanız antrenmandan minumum 3 saat sonra almanız en doğrusu olacaktır. Antrenman sonrası veya günlük hayatınızda mümkün oldukca sıcak duştan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Çok enerji sarf edilen bir antrenmandan sonra güzel bir duş almak herkse iyi gelir. Ancak spordan sonra hemen duş almak pek de sağlıklı değil. En azından yarım saat kadar beklemekte fayda var. Bu süre içerisinde yükselen kalp ritmi ve nabız da normal seyrine dönecektir.
Spor sonrası duş almak, cildinizi temizler ve terin uzun süre vücutta kalması durumunda ortaya çıkabilecek kir ve bakteri oluşumunu önler. Bazı uzmanlar spor sonrası duş almanın kan akışı üzerindeki etkileri nedeniyle kas gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Spor sonrası soğuk duş, kaslardaki inflamasyonu azaltarak şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. kan damarlarını daraltır ve bu da kaslarımızda biriken atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Hafifi bir koşu, duş almanızı gerektirmez. Evde antrenman yaptıktan sonra: Çok kirlenmediğiniz müddetçe her defasında duş almamaya bakın. Sadece suyun terinizi temizlediği sabunsuz ve şampuansız duşları da tercih edebilirsiniz. Her gün antrenman yapmıyorsanız gün aşırı duş almak daha uygundur.
Spor sonrası soğuk duş almak, antrenman sonrası toksinlerin ve laktik asit birikiminin vücuttan atılmasına yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Soğuk suyun uygulandığı bölgedeki kan damarları daralır, bölgeye daha fazla kan akışı sağlanır ve bu da vücudunuzdaki atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Yürüyüş akciğerdeki oksijen dolaşımını artırır ve akciğerlerin ve solunum yollarının daha iyi çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlemede yürüyüşün koşudan daha çok faydalı olduğu görülmüştür. Düzenli yürüyüş sindirim sistemini düzeltir. Kabızlığa iyi gelir ve sindirim sistemi hastalıklarının sıklığını azaltır.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Sonuç olarak soğuk duş vücuttaki kahverengi yağ hücrelerinin yakımını arttırarak enerji harcamasını arttırabilse de bu oldukça küçük bir miktardır ve pratik bir yöntem değildir.
Spor sonrası sonra şişkinlik hissetmek tamamen normal bir durum olup, şişkinlik hissetmenin birçok nedeni vardır. Gelin bu nedenleri birlikte inceleyelim. Dehidrasyon, vücudunun sıvı kaybetmesidir. Egzersiz sonrası şişkinliğin çoğu dehidrasyon yani sıvı eksikliğinden kaynaklanır.
Soğuk suya maruz kalan vücut, noradrenalin salgılar. Bu hormon, zihni açar, odaklanmayı artırır ve performansı yükseltir. -Kas ağrılarını azaltır. Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Sporun yapılmasından sonra hemen bir şeyler yenmesi gereklidir. Spordan sonra besin tüketimleri, ilk 45 dakika içinde yapılmalıdır. Bu nedenle de spordan çıkan kişilerin hemen besin tüketmeleri gerektiği söylenmiştir. Spordan sonra yemek yenmemesi, kasların zayıf düşmesine neden olacaktır.
Egzersizler arasında ve egzersiz seansınızı tamamladıktan sonra vücudunuzu soğutmak çok önemlidir. Soğuk su içmek, iyi bir egzersizin ardından vücut sıcaklığınızı soğutmanıza yardımcı olacaktır.
Sıcak bir duş, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltırken uyumamızı da kolaylaştırabiliyor. Ayrıca sıcak su kan dolaşımını da arttırıyor.
- Ciltte bulunan zararlı bakteriler, yararlılara oranla daha güçlüdür. Bu yüzden düzenli temizlenmediğinde cilt enfeksiyon kapar. Böylece aşırı terleme, yağlı cilt, akne, iltihaplı sivilce ve mantar gibi cilt sorunları ortaya çıkar. - Düzenli yapılmayan banyo aynı zamanda saç ve saç derisinide olumsuz etkiler.
Banyo yaparken bu detaylara dikkat etmek kas ağrılarınızın azalmasını sağlayacak ve sertleşen kaslarınızın yumuşayarak rahatlamasına olanak sunacaktır. Günümüzde uzmanlar sıcak su ile duş almanın kas ağrılarında ve sertleşmelerinde vücuda oldukça iyi geldiğini belirtiyor.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir. Bu şikayetler özellikle havalar soğuduğunda daha fazla ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri