Cevap: Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir.
Sigara ne kadar zararlı olursa olsun, sigara konusunda bir ayet yoktur. O hâlde sigara içmek haram değildir. Allah tarafından haram kılınmamış bir şeyin haram olduğunu söylemek, Allah'a ait bir yetkiyi gasp etmek anlamına gelir ki, böyle bir şey müçtehitlerin en korktuğu şeydir.
- Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz zamanında yoktu. Neden sigara ile ilgili hüküm Kur'an-ı Kerim'de yoktur?.. Kur'an-ı Kerim'de haram ve helallerin listesi verilmemiştir; buna gerek de yoktur. Asıl olan ilkelerin konulmasıdır.
Erbaş, “Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur” ifadelerini kullandı Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş sigaranın haram olduğunu dile getirerek, "Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" dedi.
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
İlgili 38 soru bulundu
Sigaranın pek çok ilim adamı ve alim tarafından haram olduğu söyleniyor. Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Bizim bu noktada çok dikkatli olmamız, hassas davranmamız gerekiyor. Din görevliliği gibi mukaddes bir vazifede imamlarımızın, bütün görevlilerimizin bu tür alışkanlıklardan uzak durmaları gerekiyor.”
💬 "Sigara veya içki fabrikasında çalışmak haram.
Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir. Dolayısıyla bir müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.
Ancak 44 ülke ise hiçbir MPOWER önlemini uygulamış değil. 53 ülkede sağlık tesislerinde sigara içme yasağı bulunmuyor. Türkiye, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Norveç, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık da dahil 22 ülke tek tip sigara paketini zorunlu tutuyor.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Harem avlularında aşağıdakiler yasaktır:
Silah ve keskin aletlerin sokulması Motosiklet ve bisikletlerle giriş Sigara içmek.
Âlimler, evliyalar sigara içmemişlerdir. Nasıl oluyor da hacı, hoca, şeyh, derviş sigara içiyor. Sigara içmek israf olduğu için haramdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Fıkıh kitaplarında, 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır'' denildi.
Alimler, sigara içmenin haram ancak Hacca mani olmadığı şeklinde görüş bildirdi. Mısır Müftüsü Ali Cuma, ''Hac'da sigara içen kişinin haccı kabul olur, ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır'' dedi.
“SİGARA, sadece hacda değil, her zaman haramdır. Çünkü Kuran-ı Kerim'de Allah insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır, insana fayda veren bir şey varsa onu emretmiştir. Sigara zaten haram olduğuna göre, hacda da sigara içmek çok yanlıştır, günahtır.”
Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar. Bunun sonucunda solunum kapasitesi azalır ve astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum sistemi ile ilişkili ciddi hastalıkların görülme riski artar.
Meksika'da tütün ürünleriyle ilgili dünyanın en katı uygulaması başladı. Yeni yasayla birlikte ülkedeki tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasaklandı. Yasağa sahil ve parklar da dahil. Meksika'da sahil ve parklar dahil kamusal alanlarda tütün ürünleri kullanımı yasaklandı.
Sigara içmeyiniz. Eğer sigara içiyorsanız bu mukaddes topraklarda ondan vazgeçiniz. Çünkü sigara içmek, özellikle de Resulullah'ın (s.a.v) kentinde içilmesi günahtır. Aynı zamanda Resulullah'a (s.a.v) karşı yapılan bir terbiyesizlik sayılır.
Suudi Arabistan: Medine şehrinin tamamında sigara satışı yasaktır.
Çağımızın alimlerinden Muhammed el-Hamid, tütünün habis bir şey olduğunu ifade eder. Aynı zamanda bir hekim olan Şafii bilgini Kalyubi,sigaranın haram olduğunu söyler.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir. O nedenle tuvalette sigara içmek uygun bir davranış değildir. Yemek ve çay da yenip içilen nimetlerden olduğu için, bunun artığının tuvalete dökülmesi uygun olmaz.
Âlimlerin çoğuna göre, helaldir. Birkaçına göre ise, hüküm verilemez. [Uyun-ül-besair'de, Hamevi Eşbahı şerh ederken, (Buradan tütün içmenin helal olduğu anlaşılıyor) buyuruyor.] Hanefi âlimlerinden, Şam müftüsü, Abdürrahman İmadi, Hediye adındaki kitabında, (Tütün; soğan, sarmısak gibi mekruhtur) buyurdu.
Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin etmek, Müslümana yakışan bir davranış değildir. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerîm'de, “İyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize Allah'ı siper yapmayın.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Maide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri