Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
🔹 Dolgudan sonra sigara içilir mi? Aslında hiç kullanılmamasını önersek de diş dolgusu yapıldıktan sonra sigara içebilirsiniz.
Dudak dolgusu ile sigara içmenin herhangi bir bağlantısı olmamakla beraber dudak dolgusunun ilk yapıldığı gün sigara içmeniz dolgunun şeklini bozmanıza sebep olabilecektir.
Dudak dolgusu yaptıran hastalarıma işlemin yapıldığı gün parlatıcı, ruj kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Aynı mantıktan yola çıkarak gün sigara içmeseniz iyi olur en azından işlemden sonraki 4-5 saat.
Ancak genel olarak dolgu sonrasında 2 ila 48 saat arası sigara içilmemesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
anlarlar tabi. sigara dişleri sarartır. anlar bence. O sigaranın kendine has iğrenç kokusu diş ve dile sinmiştir ayrıca dişlerde sigara içimine bağlı olarak lokal sarılıklar gózükebilir.
Geçici Dolgunun Bakımı
Geçici dolgular, kalıcı dolgular kadar dayanıklı olmadığından işlem sonrasında ekstra dikkatli olmanızda fayda vardır. Dolgu donana kadar herhangi bir şey yiyip içmemeniz önemlidir. Dişinizi fırçalarken ve diş ipiyle temizlerken mümkün olduğunca hassas davranmalısınız.
Bazı durumlarda ise geçici dolgudan sonra ağrı yaşanabilmektedir. Diş tedavisinin devam eden sürecine bağlı olarak geçici dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir. Diş tedavisinin uzayabileceği durumlarda diş minesinin açık halde bırakılmaması için yapılan geçici dolgu ağrı yaratabilmektedir.
Dolgudan sonra yemek ilk 2 saat içerisinde tüketilmemelidir. Yemek yenmesi zorunlu durumlarda yumuşak gıdalarla tedavinin gerçekleştirildiği bölgenin tersinde tüketilmesi gerekmektedir. Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır.
Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.
Uygulama sonrasında kesinlikle ağzınızı suyla veya herhangi bir gargarayla (hekiminiz aksi yönde bir direktif vermediği sürece) ilk 2-3 gün çalkalamayınız, tükürmeyiniz. Aksi takdirde kanamanızın durma süresi uzayacaktır. Yara iyileştirmesini geciktireceğinden sigara içmeyiniz.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Bu da estetik operasyon yapılan bölgenin geç iyileşmesine neden olur. Özellikle yüz germe, meme estetiği gibi operasyonlarda, operasyon sonrasında çabuk iyileşme için kan dolaşımına büyük görev düşmektedir. Sigara bu görevi kötü yönde etkiler. Sigaranın estetik operayonlara tek zararı da bu değil üstelik.
En azından 6 saat beklemek gerekir.
Diş çekimi sonrası sigara içmek kesinlikle zararlıdır. Diş çekimi işlemi, dişlerdeki hasarın onarılması için uygulanan bir tedavidir. İşlem sonrasında sigara içmek, iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Sigara içmek, ağızdaki dolaşımı azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatır.
Kanal tedavisi sonrası en önemli konu olan sigara tüketimidir. Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sigara içmekten uzak durulması gerekir. Sigara içmek kanal tedavisi uygulanan bölgedeki yarayı olumsuz yönde etkilediğinden dolayı tam olarak iyileşmeden kişinin sigara tüketiminden uzak durması gerekmektedir.
Geçici dolgular sadece; kalıcı olarak amaçlanmamıştır. Genellikle bir ay içinde düşer, kırılır veya yıpranırlar.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır. Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir.
Geçici dolgu yapıldıktan sonra bir iki gün kadar diş hassasiyeti oluşabilmektedir. Bu sebeple, ilk günlerde çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Dolgu uygulamasının ardından yaşanabilecek ağrı ihtimallerine karşı, diş hekiminiz size ağrı kesici önerecektir.
Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık 7-10 gün içinde geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ise ısırma esnasında oluşan hassasiyet bir süre daha sürebilir. Bu konuda hekiminiz daha net cevap verecektir.
Eğer diş tedavisi uzun bir işlem gerektiriyorsa, diş minesinin açık olarak bırakılmaması adına geçici dolgu işlemi uygulanır. Bu işlem sonrasında ağrı yaşanabilmektedir.
Sıcak ve Soğuk Yiyecekler: Geçici dolgu malzemesi, sıcak veya soğuk yiyeceklerle temas ettiğinde hassas olabilir ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyeceklerden kaçınmanız önemlidir.
Geçici dolgu 24 saatte kurur.
Dolgudan Sonra Su İçilir mi? Dolgu işleminden sonra su içiminde herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak, işlem sonrasında sıcak ve soğuk tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri