Sigarayı bıraktıktan sonra sigara içme isteği genellikle ilk birkaç hafta içinde en yoğun olur. Bu, vücudun nikotine alıştığı ve ondan kurtulmaya başladığı içindir. Sigarayı bıraktıktan sonra sigara içme isteği, genellikle 2-3 ay içinde azalır ve 6 ay sonra tamamen kaybolur.
Buna bağlı olarak da bireyde kilo artışı görülebilir. Yoğun nikotin isteği: Sigara içmeye başladıktan sonra vücut, nikotine bağımlı hale gelir. Bundan dolayı sigarayı bıraktıktan sonraki günlerde yoğun bir nikotin isteği hissedilebilir. Özellikle bırakmadan 2 ila 4 hafta sonra bu istek zirve yapabilir.
Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Bunlar bir kaç saatte başlayıp, 24-48 saatte en şiddetli hale gelir. Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir.
Sigarayı tamamen bırakmak için 21 gün içmemek genellikle yeterlidir. Kötü alışkanlıklar genellikle 3-4 hafta gibi bir süreçte unutulabilir. Genellikle sigarayı bırakan kişilerde ilk 2 ila 3 gün en zorlu dönem olabilir. Bu dönemde nikotin yoksunluğu belirtileri ve sigara isteği yoğun olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Bir anda sigara bırakılır mı sorusunun cevabı: kesinlikle evet! Karalılık sahibi bazı insanlar ani bir kararla sigarayı bırakabilir ve başarılı olabilirler.
Yoksunluk, düzenli nikotin almaya alışan vücudunun bunu aramaya devam etmesidir. Nikotin yoksunluğuna bağlı ruh hali değişimleri genellikle bir iki hafta içinde düzelir. Eğer ruh hali değişimleri iki hafta içinde düzelmezse doktoruna danışmalısın.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Nikotin psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yapar. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar.
Sigarayı bırakarak, birçok önemli hastalığın önüne geçmiş oluruz. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Sonuç olarak, açık kanıtlarla gösterilen bu çalışmanın da işaret ettiği şekilde; aşamalı olarak sigara bırakmanın etkili bir yöntem olduğu düşünülse de uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin sigarayı bırakmanın bir defada olması, sigarayı bırakma üzerinde daha etkilidir.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Maden suyu sigara içen kişilerde sigaranın vücuda yaptığı tahribatı bir nebze olsun düşürmek için en kolay ve en ucuz şekilde yararlanılan kaynaktır. Çünkü içilen maden suyu iki saat içinde vücuttan nikotin ve istenmeyen toksinlerle birlikte atılır.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler…
Kişi eskisinden çok daha keyifli, çok daha iyi konsantre, çok daha az sinirli ve stresli, çok daha enerjik ve yaşam doludur. Doğru şekilde ve kafada bitirerek bırakan kişinin yaşadığı değişim tam olarak budur.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Sigaradan kurtulmak için 7 günlük bir mücadele yeterli olacak. Sabahları diş fırçalamak, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlamak, sigara arzusunu azaltmakla birlikte, nikotinin vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri