Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır. Satıcı dilerse iadenin hangi kargo şirketi ile yapılması gerektiğini seçebilir ve tüketici yine hiçbir bedel ödemeksizin seçilen kargo şirketi aracılığıyla ürününü geri gönderebilir.
Ticaret Bakanlığı'ndan yeni karar: İade kargo ücretlerini artık tüketiciler ödeyecek! Ticaret Bakanlığı'nın internetten alışverişi kapsayan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Yönetmelik çok açık: İadede ürün satılırken yapılan tüm masrafları satıcı alıcıya eksiksiz geri öder.
Alıcı ödemeli kargo için de aynı şey geçerlidir. 3 gün şubede kalır ve daha sonra göndericiye iade edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Trendyol'da iade talebi oluştururken bu seçenek size sunulduğunda adresinizden iade paketinizin alınması için ücretsiz randevu oluşturabilirsiniz. “İadem adresimden alınsın.” seçeneğini seçin.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir. Bu istisnai durumlar kurulan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.
Daha ağır şekil şartları öngören kanun hükümleri saklıdır. (6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Ücretsiz iptal ibaresi bulunan odalar için iade işlemi belirli bir tarihe kadar kesintisiz yapılır. İade yapılmaz ibaresi bulunan odaların iptali halinde ise, ödediğiniz rezervasyon ücreti iade edilmez.
Yönetmeliğe göre, ilgili yönetmelikle getirilen tüketicinin cayma hakkını kullandığı ürünün iade masrafını karşılama yükümlülüğünü içeren hüküm 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
Gönderilen ürün 1 kiloya kadarsa 1 kiloda dahil 26 civarları ücret tutmaktadır. Eğer 2 kiloya kadar ise 30 TL civarı 3 kiloya kadarsa 32 TL civarı ücret ödenmektedir. Bunun yanı sıra daha fazla miktarlarda gönderim yapılacağı takdirde kilo başına ücretlendirme uygulaması yapılmaktadır.
kargoya verilen bir ürünün iptal edilmesi, kargo süreci başladıktan sonra zorlaşır. Ancak, ürün kargo firması tarafından henüz teslim alınmamışsa, müşteri ürünün iptal edilmesini talep edebilir ve satıcı genellikle bu talebi karşılayarak ürünü geri alabilir ve müşteriye ücret iadesi yapabilir.
Peki satıcıda almazsa iade olan ürünü. Satıcı mecbur alacak ürün geri dönmüş keza ürün ona ait. Herhangi bir işlem yapmazsa bile ürün sana ulaşmadı teslim almadığından dolayı ürüne ödeme yaptığın para havuzdan belirli gün sonra geri iade olur. Sonuç olarak iade etme hakkına sahipsin.
Hayır, alamazsınız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, mağaza, işyeri gibi satış mekânlarında yapılan peşin satımlarda satışa konu mallarda herhangi bir ayıp yoksa tüketicilerin değişim veya iade etme hakkı bulunmamaktadır.
Mağazadan bir ürün aldınız ve eve geldiğinizde ürünü beğenmediğinizi iade etmek istediğinizi fark ettiniz. Maalesef, kanun gereği mağazalarda yapılan peşin satın alımlarda, alınan üründe bir ayıp yoksa tüketicilerin iade etme veya değişim isteme hakkı yoktur.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur. Hal böyle olunca firmalar cayma hakkının sonucu olan iade süreçlerini, kendileri belirleme, (iade hakkı tanımamakta ya da iade süresini takdir etmekte) hakkına sahip bulunmaktadırlar.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Cayma Hakkı kullanılarak iade edilen ürünler ve ayıplı ürünler için kargo masrafı Alıcıya aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri