Özellikle karanfil çayı, sigara içenlerde yoksunluk belirtilerini azaltıyor. Bunun dışında sarı kantoron, melisa ve papatya gibi bitki çayları da rahatlatıcı etkileri sayesinde bir antidepresan görevi göstererek bu süreci daha sakin geçirmede en büyük destekçi olabilir.
Karanfil çayı ve Astragalus membranaceus. Bir çalışmada bu iki bitki çayı 100 erkek sigara içicisine bir ay süre ile verilmesi ile sigara içerisinde bağımlılığa neden olan nikotin maddesinin kotinin'e dönüşümünü hızlandırarak vücuttan çabuk atılmasını sağladığı tespit edilmiş.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Bu amaçla İbrahim Saraçoğlu'nun tavsiye ettiği karabaş otunu deneyebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı karabaş otunu bir fincan sıcak suda demleyin ve süzdükten sonra için. 3 ay düzenli olarak bu çayı içtiğinizde sigara içme isteğiniz zamanla yok olacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz anda her sabah 5 başak karabaş otunu 1 büyük bardak suda kaynatın. Ardından suyun soğumasını bekleyin. Hazırladığınız bitki çayını gün içinde hep gözünüzün önünde tutun. Şayet sigara içmek isterseniz, bu çaydan birkaç yudum alın ve 5 saniye boyunca dilin üzerinde tutun.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
Tam tahıllı ve kepekli ürünleri tercih edin. Posadan oldukça zengin ıspanak, semizotu, kabak, pazı gibi sebzelerle, elma, armut, kayısı, şeftali, erik gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem bitkisel protein hem de çok iyi bir posa kaynağı olduğundan haftada en az 1 kez sofralarınızda yer verin.
Bu yöntemde, sigara içme dürtüsünün genellikle 6 saat kadar süren bir döngü olduğu düşünülür. Bu dürtü döngüsü, kişi sigara içtiğinde başlar ve sonraki içim aralığına kadar devam eder. "6 Saat Yöntemi", bu dürtü döngüsünü fark etmeye ve yönetmeye dayanır.
Karanfil çayı verilen gruptaki gönüllülerin yüzde 38'inde sigara yoksunluk belirtilerinin önemli ölçüde azaltılabildiği ve bu suretle herhangi bir zorlukla karşılaşmadan sigarayı bırakabildikleri bildiriliyor. Prof. Dr.
Sigara krizi başladığında ne yapıyorsan hemen bırak ve başka bir şey yapmaya başla. Sadece rutinini değiştirmek bile krizi atlatmana yardım edecektir. Yürüyüşe ya da koşuya çık. Kısa kısa da olsa fiziksel aktivite, genel enerji seviyeni artırarak krizi aşmanı sağlayacaktır.
Ispanak, kinoa, badem, esmer pirinç: Her gün koyu yeşil yapraklı sebze ve tam tahıl kaynağı bir besin tüketmek sigara içme isteğini bastırıyor.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigarayı bırakmak için meyan kökü, ginseng, sarı kantoron gibi besinler önerilmekte ve bunların çay olarak içilmeleri tavsiye edilmektedir. Tabii ki bununla birlikte sakız çiğnemek, düzenli spor aktivitelerine katılmak, meditasyon yapmak ve doğal taşların enerjilerinden istifade etmek de uygun olarak kabul görmektedir.
Düzenli egzersiz veya her gün 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanın. Ev, araba ve iş yerinizdeki sigaraları ve aksesuarları uzaklaştırın. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun.
Doğal Taşlar Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olur mu
Doğal taşların her biri sigarayı bırakmaya yardımcı olmamaktadır. Ancak yapılan çalışmalar, Ametist adı verilen doğal taşın sigara bağımlılığı ve diğer bağımlılıkları ortadan kaldırmaya katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Bir gerileme yaşayabilir ve vücut ve beynin ödül sistemi nikotinsiz yaşama uyum sağlarken her şeyin ağır ve zor olduğunu düşünebilirsiniz.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Nikotin psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yapar. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Sigarayı bıraktıktan sonra, cilt tonu daha sağlıklı hale gelir ve daha canlı bir görünüm kazanabilir. Azalan Kırışıklıklar: Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklıklara neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıklıkların görünümü azalır.
Üzüm ve incirin özen ile toplanan yapraklarının sarı kantaron bitkisi ile karışımından elde edilen nikotin içermeyen sigara üretimini kısaca şöyle özetleyebiliriz: Bitkisel sigara nikotin içermeyen, ham maddesi üzüm ve incir yaprağı olan ürünümüz bu yaprakların üst üste konulması ile kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri