Siğil yakma işleminden sonra cinsel ilişkiye girilir mi Genital bölgedeki siğillerin yaktırılması işlemi sonrasında doktorlar en az birkaç hafta boyunca cinsel ilişkiyi tavsiye etmemektedir. Siğillerin tamamen uzaklaştırılmış olması bulaştırmaya engel olmayabilir.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
Lazerle Siğil Tedavisi Kaç Günde İyileşir
İyileşme süresi siğillerin, boyutu, sayısı ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Ancak, lazerle siğil tedavisi sonrası tam iyileşme ortalama 1 ila 2 hafta içerisinde tamamlanır.
Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor. Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir.
Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ancak cildinde HPV bulunan biriyle doğrudan cilt teması yoluyla da genital siğiller bulaşabilir. Yani genital siğilin bulaşabilmesi için yakın genital temas olması bazen yeterli olabilmektedir. Siğiller bazen cilt üzerinde görülmeyebilir.
İlgili 41 soru bulundu
HPV genel olarak cinsel yolla bulaşır fakat oral ve anal seks ile de bulaşır. Yanaktan öpüşmekle bulaşmaz.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Siğil Yaktırıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genital bölgedeki siğillerin tedavi edilmesinden sonra birkaç hafta ilişkiye girilmemelidir. Siğillere neden olan Hpv virüsü siğil yaktırma işlemi ile tedavi edilmez.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Siğil yaktırma işlemi cerrahi bir uygulamadır. Uygulamadan sonra küçük yaralar olması doğaldır ve bu yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Yakılan siğiller genital bölgede ise iyileşmeyi hızlandırmak için birkaç hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Genital siğil elektro koter ile yakıldıktan sonra bazı vakalarda 6 ay ila 1 yıl süre içinde tekrarlayabilir. Fakat tekrarlayan vaka sayısı azdır.
Bazı türleri hastaya kaşıntı, yanma veya kanama gibi rahatsızlıklar verebilir. Bu yakınmalar tedaviden hemen sonra ortadan tamamen kaybolur. Aşırı derecede kaşınan siğilleri hastalar dayanamayarak kaşır ve bunun üzerine durum daha da ağırlaşarak acı verici bir seviyeye gelir.
HPV vücuttan atılmadığı sürece hastanın vücudunda genital siğiller yeniden oluşabilir. Bu nedenle diğer tedavilerde de olduğu gibi lazer tedavisi kalıcı bir işlem değildir. Yakılan genital siğil tamamen kurur ve aynı yerde yeniden çıkmaz.
Tek ilişkide dahi bu kadar yüksek bir bulaşma oranına sahip olan virüsün, bazı bireylerde enfeksiyona neden olmadığı da görülmüştür. Bunun başlıca nedenleri arasında HPV'nin bulaşmasını etkileyen faktörler yer alır. Bu faktörler arasında virüsün yükü yani sayısı oldukça önemli bir yer tutar.
İşlemde sonuç alma süresi lezyonun yerine, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Mesela ayak altındaki siğiller 5-6 seanslık bir tedavi gerektirirken, el, yüz ve genital bölge gibi alanlarda 2-3 seansta lezyon iyileşebilmektedir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Genital siğil, tedavilerinden 5-15 gün sonrasında yara iyileşmesi tamamlanınca cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak kişilerin tedavi sonrası dönemlerinde dahi cinsel partnerine bulaştırma riski bulunur. Bu nedenle partnerlerini, HPV aşısı önerilir.
Siğil yaktırma ile tedavi sürecini tamamlayan bir hastanın iyileşme aşaması yaklaşık olarak 10 ila 15 gün arasındadır. Yakılan yer öncelikle kabuk bağlar ve yara bu noktada iyileşmeye başlar. Süre sonunda kişinin cildinde belli belirsiz bir iz kalabilir.
Human papilloma virüsü, bu siğillerin oluşumuna sebep olur. Siğiller temas halinde virüsün bulaşmasını sağlar. Siğilin bulaşması için cinsel ilişki zorunlu değildir. Temas yoluyla bulaşabilir.
Siğiller, derinin üst tabakasına yerleşen Human Papilloma Virüs- HPV olarak bilinen bir virüsün oluşturduğu enfeksiyonlardır. Siğiller vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler. Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
HPV adı verilen bir virüs kaynaklı oluşan bu lezyonlar birçok alt tipe ayrılır. Siğillerin insanlar arasında yayılımı direkt ya da indirekt temas vasıtası ile olur. Derinin üst katmanı olan normal epitelyal bariyerin hasarlandığı durumlar siğil gelişimine zemin hazırlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri