5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ''Primlerin ödenmesi'' başlıklı 88. maddesinin 11. fıkrasında; ''Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.'' ibaresi yer almaktadır.
Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece, ödeyeceğiniz vergi ve hayat sigortaları için cebinizden çıkacak tutar da azalmış olur.
Soru1: KURUMUN ÇALIŞANLARI ADINA VEYA YAKINLARINA ÖDEMİŞ OLDUĞU “ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI” KURUM TARAFINDAN GİDER OLARAK DİKKATE ALINABİLİR Mİ? Cevap: Bahsi geçen giderler aile yakınlarına ilişkin ise gider yazılması hukuken mümkün değildir.
Buna göre, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılır. Ayrıca primler beyanname verilmeden önce fakat yılı geçtikten sonra ödenirse ilgili olduğu yıl değil ödendiği tarihin beyannamesinde gider yazılır.
Daha ekonomik bir hayat yaşamak için sigorta primlerinin vergiden düşürülmesini sağlama şansınız vardır. Vergiden düşen sigortalar denildiği zaman akla gelen başlıca sigorta paketleri hayat sigortası, ferdi kaza sigortası ve bireysel emeklilik sigortası olarak karşınıza çıkmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
İndirimden yararlanabilmeleri için sigorta faturası ya da kart ekstresi ile çalıştıkları şirketin muhasebesine başvurmaları gerekir. Burada brüt maaş içerisinde yer alan gelir vergisi kaleminden, ödenen primin %15'i kadarının düşürülmesi sağlanır. Böylece alınan net maaş daha yüksek olabilir.
Ödenen hayat sigortası primlerinin; Ücretli çalışan isen ödeme yaptığın ayda elde ettiğin ücretin % 15'i, Yıllık beyana tabi vergi mükellefi isen beyan edilen yıllık gelirin % 15'i oranında, asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirilir.
Mükelleflerin 361 No.lu hesapta izlediği prim tahakkuklarının ödenmeyen kısmının dönem sonu itibariyle 368 No.lu hesapta izlenmesi gerekmektedir.
Türkiye uygulamasında işçi ücretlerin- den kaynaklanan, işçi ve işveren paylarının vergilerle birlikte ücretin %50'si gibi önemli tutara ulaşan işletmeler için gider ve maliyet unsuru olmasının yanında ödeme zamanına kadar değerlendirilmesi gereken finansman kay- nağıdır.
''…, şirketiniz personelleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen ve Hazinece karşılanan sigorta prim desteğinin kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların ''602- Diğer Gelirler'' hesabında izlenmesi gerekmektedir. '' hükmü yer almaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
İşverenler Tarafından Çalışanları İçin Yapılan Şahıs Sigorta Poliçesi Prim Ödemeleri Gider Yazabilir Mi? Evet, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. Maddesinin 1. Bendi gereğince genel gider olarak herhangi bir tutar ve oran sınırlaması olmaksızın gider yazabilirler.
İşveren ayrıca ödenen bu poliçe taksit tutarını gider olarak muhasebeleştirerek ticari kazancından indirebilecektir.
3.500 TL maaş ile çalışan birinin aylık ödemesi gereken vergi miktarı 446 TL'dir. Bu kişi X sigorta şirketinden kendisi için ayda 200 TL, toplam 8 taksit ile 1.600 TL tutarında tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış olsun. 1.600 * %15 = 240 TL toplamda vergi indirimi alacaktır.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
İşverenler tarafından çalışanlar için ödenen sigorta primleri ücret olarak kabul edilip bordroya dahil edilir.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
YEMEK, İÇECEK FİŞLERİ VE MARKET FİŞLERİ GEÇERSİZDİR. SADECE FATURA ALINAN GİDERLER GEÇERLİ OLACAKTIR.
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
IV.ÖDENMEMİŞ SİGORTA PRİMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Sigorta primleri ödensin veya ödenmesin ilgili olduğu dönemde gider veya maliyet hesabına borç 361 no.lu hesaba alacak kaydedilerek tahakkuk ettirilir. Örnek: Bir hizmet erbabının ücret gideri aşağıdaki gibi muhasebeleştirilir.
Bu oranlar işveren payı ve işçi payı olarak ikiye ayrılır. Sigorta primleri içinde yer alan işveren payını ödemek işverenin yükümlülüğündedir. İşçi payı oranları ise çalışanların maaşından kesilir ve işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir.
Sigorta primlerinin eksik ödenmesi halinde işverenin sorumlu olduğu ceza gündeme gelecektir. İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir. İşçi bütün bunlar dışında dava yoluna başvurarak hizmet tespit davası açabilir. Bu dava neticesinde hem işveren hem SGK dava edilir.
Buna karşın taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinde, DASK sigorta priminin ödenmesi konusundan herhangi bir hüküm yoksa kiracının ödediği DASK sigorta priminin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Binek araçlar için yıllık olarak yaptırılan zorunlu sigorta, kasko gibi dönemsel olarak dikkate alınan giderlerde 01/01/2020 tarihinden itibaren aylık gider olarak dikkate alınacak tutarların sadece %70'i gider olarak dikkate alınıp %30'u kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilecektir.
Bireysel ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve taksitli ticari kredi alırken uygulanabilen kredi bağlantılı hayat sigortası kapsamında ödenen poliçe primleri gelir vergisi matrahından mahsup edilebildiği için, primlerin yüzde 40'ına kadar vergi indiriminden de yararlanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri